Ποιοι είμαστε
Αρχική Αναξιόπιστο δημοσίευμα γίνεται επερώτηση στη Βουλή!ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Αναξιόπιστο δημοσίευμα γίνεται επερώτηση στη Βουλή!

31 Οκτ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Ένα δημοσίευμα που βρίθει παραπληροφόρησης, έφτασε να γίνει επερώτηση στη Βουλή από τον βουλευτή Δημήτρη Καμμένο.

Στις 29/10/2018, το pronews.gr δημοσίευσε άρθρο στο οποίο ισχυρίστηκε ότι “η ελληνική Πολεμική Αεροπορία προστατεύει το αλβανικό καθεστώς του Έντι Ράμα εκτελώντας πτήσεις με μαχητικά F-16 επάνω από την Αλβανία!”

Ορμώμενος από το παραπάνω δημοσίευμα, ο Δ. Καμμένος υπέβαλε τη παρακάτω επερώτηση στη Βουλή:


Βάσει χθεσινού ρεπορτάζ της ιστοσελίδας www.pronews.gr αναφέρεται ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία προστατεύει το αλβανικό καθεστώς του Έντι Ράμα εκτελώντας πτήσεις με μαχητικά F-16 πανω από την Αλβανία.

Συγκεκριμένα τονίζεται ότι μετά από συμφωνία των κυβερνήσεων Τσίπρα και Ράμα, ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη προστατεύουν τον αλβανικό εναέριο χώρο με αποστολή αναχαίτισης των πιθανών εχθρών της Αλβανίας όπως είναι π.χ. η σερβική Αεροπορία.

Η συμφωνία υπεγράφη προ έτους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και αφορά αποστολές air policing σε όλο τον αλβανικό εναέριο χώρο.

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία όπου οι διαθεσιμότητες είναι πολύ χαμηλές λόγω έλλειψης ανταλλακτικών κτλ, επιβαρύνεται και με την προστασία της Αλβανίας η οποία καταπιέζει και δολοφονεί τους βορειοηπειρώτες.

Συνεπεία των ανωτέρω ερωτάσθε:

Είναι αληθή τα όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ; Επιβεβαιώνετε ή διαψεύδετε τα πραγματικά περιστατικά τα οποία περιγράοφονται;

Ποια η ετήσια επιβάρυνση στον πρϋπολογισμό του ΥΕΘΑ; Προσκομίσατε τα σχετικά οικονομικά στοιχεία απ’αρχής της εν λόγω συμφωνίας ανά έτος.

Τι ακριβώς προβλέπει η συγκεκριμένη συμφωνία και τι υποχρεώσεις απορρέουν από αυτήν;
Λεφτά υπάρχουν για τους Αλβανού και όχι για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις; Δεν αναγνωρίζετε το γεγονός ότι αποδομούνται σταδιακά μέσω τέτοιων δραστηριοτήτων και συμφωνιών;

Ο Ερωτών Βουλευτής.


 

Σήμερα, 31/10/2018, το pronews.gr έσπευσε να “θριαμβολογήσει” για την επερώτηση που προκάλεσε το δημοσίευμά του.

Ανακαλύπτοντας το τροχό

Τόσο το pronews.gr που υποτίθεται ότι “ειδικεύεται” στα θέματα του “αμυντικού Τύπου”, και κυρίως ο κ. Καμμένος που είναι βουλευτής από το 2015 (αρχικά με ΑΝΕΛ, πλέον ανεξάρτητος), αγνοούν πως η Ελλάδα, στα πλαίσια των νατοϊκών της υποχρεώσεων, έχει αναλάβει την ευθύνη φύλαξης του εναέριου χώρου της Αλβανίας, από κοινού με την Ιταλία, από το 2009, όταν και η χώρα εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ, στα πλαίσια των υποχρεώσεων του NATO Air Policing.

H Ελλάδα (πάλι από κοινού με την Ιταλία) έχει αναλάβει και τη φύλαξη του εναέριου χώρου του Μαυροβουνίου, που εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2017, σε ανάλογο πλαίσιο με αυτό της Αλβανίας. Οι αποστολές “Air Policing” αφορούν την προστασία συμμαχικών κρατών που δεν διαθέτουν πολεμικά αεροσκάφη, όπως Αλβανία, Εσθονία, Λετονία, Μαυροβούνιο και Σλοβενία. Ο συντονισμός των επιχειρήσεων για Αλβανία και Μαυροβούνιο, γίνεται από το CAOC στο Torrejon της Ισπανίας (δηλαδή δεν εμπλέκει προσωπικό της Ελληνικής ΠΑ στο τομέα του συντονισμού).

Τα ιταλικά και, κυρίως, τα ελληνικά αεροσκάφη, επιτελούν τα καθήκοντά τους από τις βάσεις τους και δεν μετασταθμεύουν στην Αλβανία, ούτε κάνουν υπερπτήσεις, παρά μόνο εάν παρουσιαστεί κάποια απειλή. Κανένα αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας δεν εκτελεί πτήσεις στην Αλβανία για λόγους περιπολίας, ούτε έχει υπάρξει περιστατικό που απαιτήθηκε η συνδρομή ελληνικών μαχητικών. Αυτό σημαίνει πως το κόστος για το “Air Policing” της Αλβανίας, είναι ουσιαστικά σχεδόν μηδαμινό.

Σύνοψη

Ένα παραπλανητικό δημοσίευμα του Pronews.gr, φτάνει να γίνει επερώτηση στη Βουλή, τη στιγμή που είναι γνωστό σε όλους πως η Ελλάδα στα πλαίσια των νατοϊκών της υποχρεώσεων, έχει -εν μέρει- υπό την ευθύνη της τον εναέριο χώρο της Αλβανίας από το 2009 και του Μαυροβουνίου από το 2018, γεγονός που δεν επιβαρύνει τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας μας.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.