Ποιοι είμαστε
Αρχική Συμπλήρωμα διατροφής ΔΕΝ μπορεί να προλάβει ή να θεραπεύσει γρίπη, κρυολογήματα και ιώσειςΥΓΕΙΑ

Συμπλήρωμα διατροφής ΔΕΝ μπορεί να προλάβει ή να θεραπεύσει γρίπη, κρυολογήματα και ιώσεις

8 Δεκ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Σύμφωνα με ανάρτηση στο Facebook, που παραπέμπει σε πώληση προϊόντος σε ηλεκτρονικό κατάστημα, συμπλήρωμα διατροφής δύναται να προλάβει και να θεραπεύσει τη γρίπη, τα κρυολογήματα και τις ιώσεις. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

http://archive.is/vY1qJ

http://archive.is/0Vcbx

Στο shop.emedi.gr της γιατρού (ογκολόγου) Σαββούλας Μάλλιου-Κριαρά, είδαμε την παρακάτω καταχώριση.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η παραπάνω καταχώριση, ο εμβολιασμός κατά της γρίπης είναι αφενός περιττός, και αφετέρου επικίνδυνος διότι τα εμβόλια περιέχουν καρκινογόνες ουσίες. Η λύση που μας “προσφέρεται”, είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής, που μπορεί να “προλάβει και να θεραπεύσει τη γρίπη, τις ιώσεις και το κρυολόγημα“.

Αν εξετάσουμε όμως προσεκτικά την ετικέτα του επίμαχου συμπληρώματος, θα διαπιστώσουμε πως αναγράφει “Το προϊόν αυτό δεν προορίζεται για την πρόληψη, την αγωγή ή τη θεραπεία ανθρώπινης νόσου“.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) σε πρόσφατη ανακοίνωσή του επισημαίνει:

«Μόνο τα εγκεκριμένα φαρμακευτικά προϊόντα προορίζονται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Οποιαδήποτε αναφορά άλλων προϊόντων με τις ως άνω ιδιότητες είναι παράνομη και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, καθώς πρόκειται κατ’ουσίαν για προϊόντα που παρουσιάζονται ως φάρμακα, χωρίς άδεια κυκλοφορίας».

«Η διαφήμιση συμπληρωμάτων διατροφής δεν μπορεί να περιέχει ισχυρισμούς που προσιδιάζουν μόνο σε φάρμακα, ούτε να υπονοείται ότι τα συμπληρώματα μπορούν να υποκαταστήσουν μια ισορροπημένη και ποικίλη δίαιτα, ενώ το γεγονός ότι στερούνται θεραπευτικών ιδιοτήτων δεν διασφαλίζει και την απουσία ανεπιθύμητων ενεργειών».

Τελικά τι ισχύει;

Για να λάβουμε απάντηση, απευθυνθήκαμε στον κλινικό φαρμακοποιό Διαμαντή Κλημεντίδη, ο οποίος μας δήλωσε τα κάτωθι:

Δεν θα εκφράσω άποψη για την αποτελεσματικότητα ή μη του εν λόγω σκευάσματος στην πρόληψη ή θεραπεία της γρίπης. Αυτό είναι υποχρέωση του κατόχου άδειας κυκλοφορίας.
Αν πιστεύει ότι το σκεύασμά του είναι αποτελεσματικό, τότε οφείλει να το αποδείξει καταθέτοντας στον ΕΟΦ τον φάκελο με τις υποστηρικτικές μελέτες φάσης Ι, ΙΙ και ΙΙΙ. Αν δεν έχει αυτή τη δυνατότητα, τότε ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να κάνει οποιονδήποτε ισχυρισμό υγείας. Είναι, αλήθεια, τόσο απλό.

Θα εκφράσω άποψη όμως για τις υπόλοιπες αντιεπιστημονικές μπούρδες που συνοδεύουν την πώληση του εν λόγω σκευάσματος. Η δημιουργία ενός αντισυμβατικού μύθου (αντι-ιατρικού, αντι-δυτικού, αντι-οτιδήποτε) είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση των τσαρλατάνων. Πρέπει να χτίσουν ένα αρνητικό αφήγημα ώστε να διεκδικήσουν στη συνέχεια τη θέση του «θεραπευτή-σωτήρα». Και για να το κάνουν αυτό, συνήθως χειραγωγούν το συναίσθημα και την ελλειπή ενημέρωση του κοινού. Στο προκείμενο:

«Δεν χρειαζόμαστε άλλα αναποτελεσματικά εμβόλια κατά της γρίπης και κατά άλλων ιών που δημιουργούνται από τη βιοτεχνολογία και είναι γεμάτα καρκινογόνες χημικές ουσίες».

Είναι τα εμβόλια κατά της γρίπης αναποτελεσματικά; Όχι βέβαια.
Είναι τα εμβόλια καρκινογόνα; Όχι βέβαια, για την ακρίβεια υπάρχουν εμβόλια που προλαμβάνουν τον καρκίνο.

«Μόνο όταν η φυσική μας ανοσία αποδυναμωθεί ή διαταραχθεί, το σώμα είναι πιο πιθανό να μολυνθεί με γρίπη ή οποιοδήποτε άλλο ιό, καθώς και από άλλους εισβολείς, όπως μύκητες, διάφορα παράσιτα, σκουλήκια, αμοιβάδες και άλλα πρωτόζωα μονοκύτταρα. (…) Δεν χρειαζόμαστε άλλο ένα αναποτελεσματικό εμβόλιο κατά της γρίπης. Απλά χρειαζόμαστε να καλλιεργήσουμε την έμφυτη ανοσία μας με καλές συνήθειες όπως με τη λήψη συμπληρωμάτων προβιοτικών και την υποστήριξη της ανοσίας με φυσικά μέσα.»

Τι κρίμα που δεν το ήξεραν αυτό το 1918, τότε που η διατροφή των ανθρώπων ήταν 100% βιολογική, ανέπνεαν καθαρό αέρα κι έτρωγαν μπόλικα προβιοτικά με τις τροφές τους (αφού δεν ζούσαν σε αποστειρωμένα περιβάλλοντα). Μάλλον δεν έλαβαν το memo, γιατί την περίοδο από το 1918 έως το 1920, ο ιός H1N1 της γρίπης σκότωσε το 3-5% του παγκόσμιου πληθυσμού. Έως 100 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από τη γρίπη, αριθμός που συγκρίνεται με τους νεκρούς και των δύο Παγκόσμιων Πολέμων μαζί. Και όχι μόνο αυτό: Ο ιός χτύπησε ισχυρότερα τους νέους και υγιείς ενήλικες, αφού το 50% των νεκρών ήταν άνθρωποι ηλικίας 20 έως 40 ετών χωρίς προβλήματα υγείας.

Αρκετά λοιπόν με το παραμύθι της «φυσικής προστασίας». Η «κακή βιοτεχνολογία» έχει τριπλασιάσει το προσδόκιμο επιβίωσης τα τελευταία εκατό χρόνια εξαφανίζοντας ασθένειες που η «φύση» μας χάρισε απλόχερα. Άλλωστε, η ίδια η ιατρική είναι μια συνεχής μάχη ενάντια στην φυσική επιλογή, αφού σώζει ή βελτιώνει τη ζωή ατόμων που δεν θα είχαν καμία ελπίδα επιβίωσης χωρίς αυτήν“.

Συμπέρασμα

Είναι σαφές πως το συγκεκριμένο συμπλήρωμα, δεν είναι σε θέση να δράσει προληπτικά, ή θεραπευτικά για τη γρίπη ή οποιαδήποτε άλλη ασθένεια. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός.

http://archive.is/ul18m

Fact-check for the sake of Democracy