Ποιοι είμαστε
Αρχική Αφαίρεσαν εδάφιο για τους Έλληνες από το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο;ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Αφαίρεσαν εδάφιο για τους Έλληνες από το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο;

21 Δεκ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Σύμφωνα με ισχυρισμό που κυκλοφορεί εδώ και πολλά χρόνια στο ελληνικό διαδίκτυο, κάποιοι αφαίρεσαν εδάφιο για τους Έλληνες από το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο, προφανώς για να “υποβαθμίσουν” τον ρόλο του Ελληνισμού στην χριστιανική πίστη. Είναι όμως αλήθεια;

ΨΕΥΔΕΣ

Το έχουμε δει στο athensmagazine.gr, pronews.grkatohika.gr, thesecretrealtruth.blogspot.com, pentapostagma.gr, el.gr, doureiostupos.gr και πολλά ακόμη.

Σχετικά βίντεο κυκλοφορούν και στο Youtube, όπως ο παρακάτω ισχυρισμός του Κων/νου Πλεύρη.

Ή οι ισχυρισμοί του Παναγιώτη Τουλάτου.

https://www.youtube.com/watch?v=dE7qNl5lpQE

Ποια είναι η αλήθεια;

Μια από τις παλαιότερες πηγές του ισχυρισμού που επικαλούνται τα άρθρα που εξετάζουμε, φαίνεται πως είναι αυτό το άρθρο του 2013. Ωστόσο, όπως προκύπτει από σχετικά βίντεο στο Youtube, φαίνεται πως πρόκειται για έναν “νεοπαγανιστικό” ισχυρισμό που κυκλοφορεί εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια.

Στα πλαίσια της προσπάθειας να αποδειχτεί η “ελληνικότητα” του Ιησού (βλέπε σχετικό άρθρο μας εδώ), φαίνεται πως προέκυψε και ο μύθος περί αφαίρεσης εδαφίων από τον κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο, για να υποβαθμιστεί ο σύνδεσμος ή η συνέχεια του αρχαιοελληνισμού με τον Χριστιανισμό.

Αναζητώντας τις επίμαχες φράσεις που “αφορούν τους Έλληνες” και “αφαιρέθηκαν” από το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο, διαπιστώσαμε ότι προέρχονται από το βιβλίο “Praeparatio evangelica” (Εὐαγγελικὴ προπαρασκευή), που συντάχθηκε από τον Ευσέβιο κατά τον 4ο μΧ αιώνα. Το βιβλίο περιέχει κείμενα απολογητών ή επικριτών του Χριστιανισμού (Σαγχουνιάθων, ΠορφύριοςΝουμήνιοςΕὐήμερος, Φίλωνας κτλ) και όχι λόγια του Ιησού, ή αποσπάσματα από το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο, με σκοπό την απόδειξη της ανωτερότητας της θρησκείας των Χριστιανών.

Για να είμαστε πιο ακριβείς, θα πρέπει να εξετάσουμε την κυριότερη φράση των ισχυρισμών: “Ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθή ο Υιός του Ανθρώπου. Ελλάς γαρ μόνη ανθρωπογονεί, φυτόν ουράνιον και Βλάστημα θείον ηκριβωμένον, λογισμόν αποτίκτουσα οικειούμενον επιστήμην.”

Πρόκειται στην πραγματικότητα για αυθαίρετη συγχώνευση της φράσης “ἐλήλυθεν ἡ ὥρα ἵνα δοξασθῇ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου” από το κατα Ιωάννη 12-23, με την φράση “Ελλάς γαρ μόνη ανθρωπογονεί, φυτόν ουράνιον και Βλάστημα θείον ηκριβωμένον, λογισμόν αποτίκτουσα οικειούμενον επιστήμην.” από το βιβλίο του Ευσέβιου και πιο συγκεκριμένα, κείμενο του Φίλωνα (Κεφάλαιο: Φίλωνος περί Θεού, καί περί τού γενητόν είναι τόν κόσμον), που συμπεριλαμβάνεται στο Praeparatio evangelica.

 

Συνοψίζοντας, δεν υπάρχει αφαίρεση εδαφίων που μιλούν για τους Έλληνες στο κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο. Κάποιοι χρησιμοποίησαν αυθαίρετα κείμενα από το βιβλίο του Ευσέβιου “Praeparatio evangelica” και είτε τα συνδύασαν με κείμενο από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη, είτε τα απέδωσαν σε λόγια του Χριστού για τους Έλληνες, που δεν ειπώθηκαν ποτέ.

 

 

Fact-check for the sake of Democracy