Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ΔΕΝ εμφανίστηκε κρούσμα του ιού Έμπολα στη ΣουηδίαFAKE NEWS

Όχι, ΔΕΝ εμφανίστηκε κρούσμα του ιού Έμπολα στη Σουηδία

5 Ιαν
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Ισχυρισμός:

Στην Ουψάλα της Σουηδίας καταγράφηκε ασθενής ο οποίος προσβλήθηκε από τον ιό Έμπολα.

Συμπέρασμα:

Ένας άνδρας που επέστρεψε στη Σουηδία από το Μπουρούντι, έδειξε συμπτώματα από λοίμωξη με τον ιό Έμπολα. Για αυτό το λόγο, στις 4/1, εισήχθη σε νοσοκομείο της πόλης Ένκοπινγκ, κατόπιν μεταφέρθηκε και μπήκε σε απομόνωση σε νοσοκομείο της Ουψάλα. Τα εργαστηριακά αποτελέσματα έδειξαν πως ο άνδρας δεν έπασχε από Έμπολα.


Πρόσφατα κυκλοφόρησε σε διάφορες σελίδες ο ισχυρισμός ότι στην Ουψάλα της Σουηδίας καταγράφηκε ασθενής ο οποίος προσβλήθηκε από τον ιό Έμπολα. Ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Παραδείγματα: CNN Greece, nikosxeiladakis.gr, indicator.gr, newsbeast.gr

Στα υπό εξέταση άρθρα διαβάζουμε:

Κρούσμα του ιού Έμπολα στη Σουηδία

Ένας ασθενής απομονώθηκε σε νοσοκομείο της πόλης Ουψάλα στη Σουηδία, καθώς είναι πιθανό να έχει προσβληθεί από τον ιό Έμπολα.

Την παραπάνω ανακοίνωση έκαναν οι σουηδικές Αρχές και αναμένονται περαιτέρω πληροφορίες. Σύμφωνα με τη Daily Mail, ο ασθενής μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Enkoping της πόλης και τα αποτελέσματα των εξετάσεών του αναμένονται σήμερα το βράδυ.  Έπειτα μεταφέρθηκε σε άλλη εγκατάσταση στην επαρχία της Ουψάλα, διότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έκλεισε για προληπτικούς λόγους, αφού το προσωπικό του εκτέθηκε στον ιό, όπως αναφέρει το Sputnik.

Ορισμένα μέσα κάνουν λόγο για “επιδημία”:

Τι ισχύει

Με μια διεξοδική ανάγνωση των κειμένων που βρίσκουμε στα υπό εξέταση άρθρα καθίσταται σαφές πως οι τίτλοι δεν δικαιολογούν το περιεχόμενο, το οποίο κάνει λόγο για “υποψία ασθενούς ο οποίος μπορεί να έχει προσβληθεί από τον ιό Έμπολα”.

Ένας άνδρας που επέστρεψε στη Σουηδία από το Μπουρούντι, έδειξε συμπτώματα από λοίμωξη με τον ιό Έμπολα. Για αυτό το λόγο, στις 4/1, εισήχθη σε νοσοκομείο της πόλης Ένκοπινγκ, κατόπιν μεταφέρθηκε και μπήκε σε απομόνωση σε νοσοκομείο της Ουψάλα.

Όπως μαθαίνουμε όμως από την Guardian, την Washington Post, αλλά και το cnn.com, τα εργαστηριακά αποτελέσματα έδειξαν πως ο άνδρας δεν έπασχε από Έμπολα.

Από τα ανωτέρω γίνεται κατανοητό πως δεν υπήρξε κρούσμα Έμπολα στην Σουηδία, πόσο μάλλον επιδημία.

Fact-check for the sake of Democracy