Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, η εικόνα από το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Αυγή ΔΕΝ είναι πραγματικήFAKE NEWS

Όχι, η εικόνα από το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Αυγή ΔΕΝ είναι πραγματική

9 Ιαν
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Ισχυρισμός:

Στο χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Η Αυγή", παρουσιάστηκε κυβερνητικό σχέδιο για την ένταξη νέων μαθημάτων στη σχολική ύλη, που θα βοηθήσουν "στην ενσωμάτωση των Ελληνόπουλων στη νέα πολυπολιτισμική κοινωνία".

Συμπέρασμα:

Σύμφωνα με τον ισχυρισμό, στο χθεσινό (8/1/19) πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Η Αυγή", παρουσιάστηκε κυβερνητικό σχέδιο για την ένταξη νέων μαθημάτων στη σχολική ύλη, που θα βοηθήσουν "στην ενσωμάτωση των Ελληνόπουλων στη νέα πολυπολιτισμική κοινωνία". Εξετάζονται ωστόσο τα διαθέσιμα ηλεκτρονικά αρχεία από πρωτοσέλιδα εφημερίδων βλέπουμε πως το χθεσινό (8/1/19) πρωτοσέλιδο της Αυγής δεν έχει καμία σχέση με αυτό που παρουσιάστηκε στο Facebook και στα άρθρα που εξετάζουμε.

Σύμφωνα με ισχυρισμούς που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Η Αυγή”, παρουσιάστηκε κυβερνητικό σχέδιο για την ένταξη νέων μαθημάτων στη σχολική ύλη, που θα βοηθήσουν “στην ενσωμάτωση των Ελληνόπουλων στη νέα πολυπολιτισμική κοινωνία”. Η εικόνα του πρωτοσέλιδου φαίνεται να παρουσιάζει μικρά παιδιά τα οποία προσεύχονται δίπλα σε ένα παιδί μουσουλμανικού θρησκεύματος. Τόσο το παρουσιαζόμενο πρωτοσέλιδο όσο και οι συνοδευόμενοι ισχυρισμοί στα υπό εξέταση δημοσιεύματα είναι ψευδή.

Παραδείγματα: katohika.grthesecretrealtruth.blogspot.comskeftomasteellhnika.blogspot.com


Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα βλέπουμε τα εξής:

Τι ισχύει

Πηγή του ισχυρισμού είναι η παρακάτω ανάρτηση στη σελίδα “Ξανά Κάνουμε την Ελλάδα Υπερήφανη” στο Facebook, η οποία έχει πλέον κατεβεί.

Σύμφωνα με τον ισχυρισμό, στο χθεσινό (8/1/19) πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Η Αυγή”, παρουσιάστηκε κυβερνητικό σχέδιο για την ένταξη νέων μαθημάτων στη σχολική ύλη, που θα βοηθήσουν “στην ενσωμάτωση των Ελληνόπουλων στη νέα πολυπολιτισμική κοινωνία”.

Το χθεσινό (8/1/19) πρωτοσέλιδο της Αυγής όμως, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που παρουσιάστηκε στο Facebook και στα άρθρα που εξετάζουμε.

Από τα ανωτέρω γίνεται κατανοητό πως ο ισχυρισμός ότι η εικόνα που διακινείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε διάφορες σελίδες ενημέρωσης αποτελεί πρωτοσέλιδο της Αυγής είναι ψευδής.

Fact-check for the sake of Democracy