Ποιοι είμαστε
Αρχική Ως πρώην πράκτορας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών παρουσιάζεται πολίτης με ιστορικό καταδίκης για απάτεςHOAXES FAKE NEWS ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ως πρώην πράκτορας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών παρουσιάζεται πολίτης με ιστορικό καταδίκης για απάτες

16 Ιαν
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο Εμμανουήλ Χατζησάββας είναι πρώην πράκτορας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Συμπέρασμα:

Λαμβάνοντας υπόψιν τόσο την έλλειψη στοιχείων από πλευράς του κ. Χατζησάββα, όσο και το βεβαρημένο ποινικό του παρελθόν καθώς και τη πλήρη έλλειψη άλλων πηγών τεκμηρίωσης, καθίσταται σαφές πως ο ισχυρισμός του ότι αποτελεί πρώην πράκτορα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών δεν είναι βάσιμος.

Ο κ. Χατζησάββας παρουσιάζεται και υπογράφει άρθρα επί σειρά ετών ως πράκτορας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, δίχως ποτέ να έχει αποδείξει του λόγου το αληθές. Την ίδια στιγμή, έχει καταδικαστεί για μια σειρά από οικονομικές απάτες (σε βαθμό κακουργήματος) και είναι φυγόποινος, δηλαδή καταζητείται από τις Ελληνικές Αρχές.

Ο κ. Χατζησάββας έχοντας ενστάσεις για τη χρήση της φράσης «αυτοαποκαλούμενος πρώην πράκτορας της ΕΥΠ» σε προηγούμενο άρθρο μας στο οποίο αναφερθήκαμε στον ίδιο, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του σε μια σειρά email, που παρουσιάζονται παρακάτω.

Στο εν λόγω άρθρο θα εξετάσουμε την ακρίβεια του ισχυρισμού που κάνει ο κ. Χατζησάββας σχετικά με το αν υπήρξε πράκτορας της ΕΥΠ.

Πριν δούμε την σχετική αλληλογραφία που ανταλλάξαμε με τον κ. Χατζησάββα ωστόσο, θα ήταν γόνιμο να εξετάσουμε ορισμένα στοιχεία που αφορούν το παρελθόν του.

Ο Εμμανουήλ Αθανάσιος Χατζησάββας, κατοικούσε στη Ρόδο και διετέλεσε διευθυντής του Αιολικού Πάρκου ΑΕ. 

Το 2009, «παραπέμπεται για κακουργηματική απιστία, διότι ενεπλάκη σε υπόθεση διακίνησης επιταγών αξίας που υπερβαίνει το 1,5 εκατ. ευρώ με φερόμενα ως θύματα τις Γερμανικές εταιρείες «ABB Understürzungseinrichtung GmbH» που εδρεύει στο Μανχάιμ και «ΑΒΒ New Venturew GmbH» που εδρεύει στο Ράτινγκεν. 

Oι εκπρόσωποι των δύο Γερμανικών εταιρειών υποστηρίζουν ότι ο κ. Εμμανουήλ Χατζησάββας στο χρονικό διάστημα από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2004 έως και την 20 Δεκεμβρίου 2004 χρησιμοποιώντας τα βιβλιάρια επιταγών της εταιρείας είχε εκδώσει περισσότερες από 45 επιταγές των Τραπεζών Εγνατίας και Eurobank Εργασίας εις διαταγή του ή εις διαταγή μιας ομάδας φυσικών και νομικών προσώπων που ουδεμία συναλλαγή ή σχέση είχαν ή έχουν με τη δραστηριότητα της Αίολος Α.Ε.

Καταγγέλθηκε ειδικότερα ότι χρησιμοποίησε τα βιβλιάρια επιταγών που του εμπιστεύθηκε η εταιρεία δολίως και ότι είτε επιχειρούσε να καλύψει προσωπικές του οφειλές προς τους λήπτες των επιταγών είτε να αισχροκερδίσει ο ίδιος και μια ομάδα τρίτων. Εξέδωσε όπως υποστηρίζουν οι Γερμανικές εταιρείες επιταγές πέραν του ορίου της υπογραφής του, των 30.000 ευρώ, χωρίς να λάβει την υπογραφή του αντιπροέδρου του δ.σ. κ. Ν. Παρίση.

Τα υπόλοιπα μέλη του δ.σ. μάλιστα ουδέποτε ενημερώθηκαν από τον κ. Χατζησάββα για την ύπαρξη τέτοιων πιστώσεων και υποχρεώσεων και όταν ενημερώθηκαν για τις ενέργειές του παραιτήθηκαν. Η συνολική ζημία που υπέστη η εταιρεία από την παράνομη συμπεριφορά του κατηγορούμενου ανέρχεται σύμφωνα με το βούλευμα στο ποσό των 510.300 ευρώ

Ο κ. Χατζησάββας, επιχείρησε να αναιρέσει το σχετικό βούλευμα (79/2009 του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου), ωστόσο, όπως προκύπτει από σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου (204/2010):

Απορρίπτεται την υπ’ αριθ. 6/15-6-2009 αίτηση του Χ (σ.σ. Χατζησάββα) περί αναιρέσεως του υπ’ αριθ. 79/2009 βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου. Επιβάλλει στον αναιρεσείοντα τα δικαστικά έξοδα, τα οποία ορίζει στο ποσό των διακοσίων είκοσι (220) ευρώ.

Με απλά λόγια, ο Άρειος Πάγος έκρινε βάσιμες τις σοβαρές εναντίον του κατηγορίες, και τον παρέπεμψε σε δίκη.

Όπως προκύπτει από δημοσίευμα της «Ροδιακής» (2013), ο κ. Χατζησάββας:

«Καταδικάστηκε ερήμην σε ποινή κάθειρξης 10 ετών από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, για απιστία, για υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση και για απάτη (μεταξύ άλλων για ακάλυπτες επιταγές), και αναζητείται από τις αστυνομικές αρχές, ενώ σε βάρος του εκκρεμούν ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης. Για αυτήν την υπόθεση ασκήθηκαν ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου για παθητική δωροδοκία άνω των 73.000 ευρώ σε βάρος του Δημοσίου, με συνολική ζημία άνω των 150.000 ευρώ, για πλαστογραφία με χρήση με συνολικό όφελος άνω των 73.000 ευρώ σε βάρος του Δημοσίου με συνολική ζημία άνω των 150.000 ευρώ, για εκβίαση κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Το 2015, πληροφορούμαστε πως ο κ. Χατζησάββας τιμωρείται (και πάλι ερήμην) με:

Ποινή φυλάκισης 21 μηνών μετατρέψιμη προς 10 ευρώ ημερησίως από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου. Το δικαστήριο τον έκρινε συγκεκριμένα ένοχο συκοφαντικής δυσφήμισης, ψευδορκίας μάρτυρα και ψευδούς καταμήνυσης μετά από μήνυση του κ. Αλεξίου Αλεξιάδη, συνταξιούχου δημοσίου λειτουργού, που προΐστατο του Τμήματος Βιομηχανίας της Νομαρχίας Δωδεκανήσου. Ο δημόσιος λειτουργός περιλαμβάνεται μεταξύ των καταγγελλομένων από τον κ. Χατζησάββα για δωροληψία για τη διευθέτηση θεμάτων σχετικών με την κατασκευή, αδειοδότηση και λειτουργία του αιολικού πάρκου στη θέση Πιθανίτης του Δήμου Aταβύρου, αλλά έχει απαλλαγεί από τα όσα του καταλογίστηκαν. Στην δίκη κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας ο δικηγόρος κ. Στέργος Παρασκευάς και ο επιχειρηματίας κ. Ι. Μανουσέλης. Ο κ. Αλεξιάδης, έλαβε την 24η Μαρτίου 2008 γνώση των ψευδών καταγγελιών που διατύπωσε σε βάρος του ο κ. Χατζησάββας και υποστηρίζει ότι στην προσπάθειά του να δημιουργήσει ‘’εντυπώσεις’’ και κυρίως ‘’αντιπερισπασμό’’ στο κακούργημα για το οποίο είχε διωχθεί και με προφανή στόχο να μην προφυλακισθεί, κατόρθωσε να σπιλώσει υπολήψεις έντιμων δημοσίων λειτουργών ανάμεσα στους οποίους συμπεριέλαβε και το πρόσωπό του.

Σε δημοσίευμα της Δημοκρατικής (2016), πληροφορούμαστε ότι:

Ο πρώην πρόεδρος του «Αιολικού Πάρκου» κάνει άνω-κάτω τη χώρα με τις πιο απίθανες καταγγελίες! Ο «ΑΝΤΙ300», που αρθρογραφούσε σε διάφορα blogs και ενημερωτικά site στο παρελθόν, με την ανάρτηση ως «Μανώλης Χατζησάββας», υποστηρίζει ότι από τη δράση του ως μυστικός πράκτορας συγκέντρωσε πλήθος πληροφοριών, που ωφέλησε ποικιλοτρόπως την χώρα, ενώ καταγγέλλει διαφθορά κυβερνήσεων και προδοσία τους!

Παρά το γεγονός πως οι «εμπρηστικές» δημοσιεύσεις του κ. Χατζησάββα, έχουν φτάσει να γίνουν μέχρι και επερώτηση στη Βουλή, ουδέποτε έχει προκύψει κάτι επιλήψιμο κατά αυτών που μέμφεται, διότι ουδέποτε έχει παρουσιάσει ακλόνητα στοιχεία.

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα, προκύπτει ότι ο κ. Χατζησάββας έχει καταδικαστεί για οικονομικά εγκλήματα (απάτη, απιστία κτλ) σε βαθμό κακουργήματος, ωστόσο πρόλαβε να φύγει από την Ελλάδα και σήμερα είναι φυγόποινος.

Αμέσως μετά τις καταδικαστικές εις βάρος του αποφάσεις, ο κ. Χατζησάββας, αρχίζει να επιδίδεται σε «συγκλονιστικές –αλλά αβάσιμες– αποκαλύψεις», προς πολιτικούς και λοιπούς ιδιώτες. Είναι την ίδια εποχή που αρχίζει να παρουσιάζεται στο διαδίκτυο ως «ΑΝΤΙ300» και «πρώην πράκτορας της ΕΥΠ».

Κατόπιν, «εμπρηστικά» του κείμενα αρχίζουν να κυκλοφορούν σε αναξιόπιστα blogs, ενώ και ο ίδιος διατηρεί το blog photognomon, όπου κατά καιρούς δημοσιεύει κατηγορίες για τρίτα πρόσωπα, επικαλούμενος πάντα την «ιδιότητά» του ως «πρώην πράκτορας της ΕΥΠ». Όπως επισημάναμε στην εισαγωγή, ουδέποτε προσκόμισε το παραμικρό στοιχείο για αυτήν του την ιδιότητα.

Ο «πρώην πράκτορας», τα Ελληνικά Hoaxes και τα ανταλλαχθέντα email

Ο κ. Χατζησάββας, έχοντας ενστάσεις για τη χρήση της φράσης «αυτοαποκαλούμενος πράκτορας της ΕΥΠ» σε προηγούμενο άρθρο μας όπου κάναμε αναφορά στον ίδιο, μας έστειλε το παρακάτω email στις 13 Ιανουαρίου 2019:

Δεδομένης της ένστασης του κ. Χατζησάββα και έχοντας σκοπό να εξετάσουμε τα όποια στοιχεία μπορεί να υποστήριζαν τον ισχυρισμό του ζητήσαμε σχετικές αποδείξεις:

Ο κ. Χατζησάββας απάντησε αποφεύγοντας να προσκομίσει τα σχετικά στοιχεία για το αν υπήρξε πράκτορας της ΕΥΠ. Αντιθέτως, μας παρέπεμψε σε συνδέσμους αναρτήσεων του, που αφενός είναι άσχετες με το θέμα, αφετέρου διατυπώνουν (ανυπόστατες) κατηγορίες για τρίτα πρόσωπα και ελληνικές υπηρεσίες:

Εμείς απαντήσαμε άμεσα στο θέμα του «πεσμένου» άρθρου και επιμείναμε για αποδείξεις, προσφέροντας στον κ. Χατζησάββα μια σειρά από εναλλακτικές επιλογές, που θα του επέτρεπαν άνετα να αποδείξει τους ισχυρισμούς για το παρελθόν του ως πράκτορας της ΕΥΠ:

Κατόπιν, σεβόμενοι τους νόμους περί προσωπικών δεδομένων ως οφείλουμε, ζητήσαμε την άδεια να παρουσιάσουμε δημόσια τα μεταξύ μας ανταλλαχθέντα email (τα οποία θα τεθούν και στην διάθεση των Αρχών):

Στη συνέχεια ο κ. Χατζησάββας, συνέχισε να εξαπολύει (αβάσιμες) κατηγορίες προς τρίτους.

Από αυτό το σημείο και έπειτα κατέστη σαφές πως ο κ. Χατζησάββας δεν ήταν πρόθυμος να προσκομίσει τα στοιχεία που ζητήσαμε, ωστόσο ο ίδιος συνέχισε τις αβάσιμες κατηγορίες για τρίτα πρόσωπα.

Κατόπιν, αποφασίσαμε να ζητήσουμε από τον κ. Χατζησάββα μέσω σχολίων σε αναρτήσεις του στο λογαριασμό του στο Facebook, να μας αποδείξει ότι υπήρξε πράκτορας της ΕΥΠ. Ο λόγος ήταν πως θέλαμε τα μεταξύ μας λεχθέντα, να υπάρχουν δημόσια. Φυσικά ο κ. Χατζησάββας όχι μόνο δεν παρείχε τη παραμικρή απόδειξη, αλλά επιδόθηκε σε επιπρόσθετες ύβρεις εναντίων μας. Ακολουθούν μερικά ενδεικτικά παραδείγματα:

Η «συνταρακτική» αποκάλυψη του Εμμανουήλ Χατζησάββα για τα Ελληνικά Hoaxes

Ο κ. Χατζησάββας, προέβη πριν μερικές ώρες σε «συνταρακτικές» αποκαλύψεις για τα Ελληνικά Hoaxes. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του τα Ελληνικά Hoaxes χρηματοδοτούνται από τα μυστικά κονδύλια του Υπουργείου Εξωτερικών.

Δείτε εδώ πιο αναλυτικά της «αποκαλύψεις» του (αυτοαποκαλούμενου) «πρώην πράκτορα της ΕΥΠ»

Τι «ανακάλυψε» ο κ. Χατζησάββας

Απολύτως τίποτα. Ισχυρίζεται ότι λαμβάνουμε χρήματα από μυστικά κονδύλια του Υπουργείου Εξωτερικών παρέχοντας ως απόδειξη “αξιόπιστη πηγή” την οποία ωστόσο δεν κατονομάζει καθιστώντας τον ισχυρισμό του αναξιόπιστο κατ’ ελάχιστον.

Όσον αφορά τις πηγές χρηματοδότησης των Ellinika Hoaxes υπάρχει σχετικό τμήμα στην ιστοσελίδα με δημόσια αναφορά μας για το εάν και από που χρηματοδοτούμαστε, αφετέρου. Επιπρόσθετα ο κ. Χατζησάββας κατηγορεί την ομάδα των Ellinika Hoaxes ότι επιδίδεται σε πολιτική προπαγάνδα υπέρ της «προδοτικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» (την στιγμή που έγραφε αυτό τον ισχυρισμό, οι ΑΝΕΛ, είχαν αποχωρήσει από την κυβέρνηση). Ωστόσο είναι εύκολο για τον οποιονδήποτε αναγνώστη να ανατρέξει στο αρχείο των δημοσιευμένων άρθρων μας και να εξακριβώσει ότι ένας μεγάλος αριθμός των καταρρίψεων μας, αφορούν ψευδείς ειδήσεις που έχουν διακινηθεί από την κυβέρνηση και ΜΜΕ που πρόσκεινται στη κυβέρνηση.

Ενδεικτικά, σας παραθέτουμε ψευδείς ειδήσεις που διακινήθηκαν, μεταξύ άλλων, και από κυβερνητικά στελέχη, για τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, καθώς και της φαινομενικά χαλκευμένης δημοσκόπησης εταιρίας που διαστρέβλωνε τις προτιμήσεις ψήφου (υπέρ της κυβέρνησης).

Περισσότερα παραδείγματα ψευδών ειδήσεων που ξεκίνησαν ή διακινήθηκαν από τη κυβέρνηση ή φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης:

Παράδειγμα 1: Είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης πως “την αληθινή αντίσταση στη χούντα την έκανε μόνο ο βασιλιάς”;

Παράδειγμα 2: “Δημοσκόπηση βόμβα” από ανύπαρκτη εταιρία

Παράδειγμα 3: Τα Ellinika Hoaxes “στέλνουν” στο ΕΣΡ εταιρία δημοσκοπήσεων, που αρνήθηκε έλεγχο

Σύνοψη

Ο Εμμανουήλ Χατζησάββας, έχει καταδικαστεί και διαφεύγει της σύλληψης για σωρεία οικονομικών εγκλημάτων (απιστία, υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση και απάτη κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος). Παρόλα αυτά, αμέσως μετά τις καταδίκες και την αποχώρησή τους από την Ελλάδα (για να αποφύγει τον εγκλεισμό στις φυλακές), αρχίζει να προωθεί το προφίλ του «πρώην πράκτορα της ΕΥΠ».

Παρά το γεγονός ότι του ζητήθηκε επανειλημμένα να παρουσιάσει δημόσια την οποιαδήποτε απόδειξη ότι εργάστηκε στην ΕΥΠ, ο κ. Χατζησάββας δεν το έπραξε.

Ο ισχυρισμός του πως τα Ελληνικά Hoaxes, πληρώνονται από «μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ», ισχυρισμό για τον οποίο επίσης δεν προσκόμισε τη παραμικρή απόδειξη, είναι απόλυτα ψευδήςΨευδής είναι επίσης ο ισχυρισμός του πως υπήρξε «πράκτορας της ΕΥΠ», διότι αφενός δεν παρέχει κανένα δεδομένο που να την στοιχειοθετεί, αφετέρου, φαίνεται πως αγνοεί στοιχειώδεις διαδικασίες έρευνας «ανοιχτού κώδικα», που μπορεί ο οποιοσδήποτε να χρησιμοποιήσει.

Ο Χατζησάββας πράκτορας των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (MIT)

Μια ακόμη φήμη που έχει διακινηθεί ακόμη και από γνωστούς πολιτικούς, είναι πως ο Εμμανουήλ Χατζησάββας, είναι πράκτορας της MIT.

Ωστόσο, αφενός αυτός ο ισχυρισμός ουδέποτε αποδείχτηκε, αφετέρου, ο κ. Χατζησάββας καταζητείται για οικονομικές απάτες και όχι επειδή είναι πράκτορας της MIT, όπως ίσως μπορεί να συμπεράνει κάποιος από το tweet του κ. Καμμένου.

Τα Ελληνικά Hoaxes είχαν ερευνήσει και καταρρίψει τότε τον ισχυρισμό πως “πράκτορας της ΜΙΤ είχε διαρρεύσει απόρρητο έγγραφο”, αποδεικνύοντας ουσιαστικά πως οι “απόρρητες” πληροφορίες που δημοσίευσε ο κ. Χατζησάββας, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα έγγραφο που ήταν (από καιρό) αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Με λίγα λόγια, ο κ. Χατζησάββας πήρε ένα ήδη δημοσιευμένο και προσβάσιμο από τον οποιονδήποτε έγγραφο, και ισχυρίστηκε ψευδώς πως ήταν δική του αποκάλυψη.

Η ανάρτηση του “απόρρητου εγγράφου” στο blog του αυτοαποκαλούμενου “πρώην πράκτορα της ΕΥΠ”, Εμμ. Χατζησάββα (25 Νοεμβρίου 2017), είναι μεταγενέστερη της δημοσιοποίησης του εγγράφου στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (7 Νοεμβρίου 2017). [πηγή]

Συμπέρασμα

Λαμβάνοντας υπόψιν τόσο την έλλειψη στοιχείων από πλευράς του κ. Χατζησάββα, όσο και το βεβαρημένο ποινικό του παρελθόν καθώς και τη πλήρη έλλειψη άλλων πηγών τεκμηρίωσης, καθίσταται σαφές πως ο ισχυρισμός του ότι αποτελεί πρώην πράκτορα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών δεν είναι βάσιμος.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.