Ποιοι είμαστε
Αρχική Το facebook διέγραψε εκατοντάδες σελίδες που ελέγχονταν μυστικά από τη ΡωσίαΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το facebook διέγραψε εκατοντάδες σελίδες που ελέγχονταν μυστικά από τη Ρωσία

18 Ιαν
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Στις 17-1-2019, ο Υπεύθυνος της Πολιτικής Κυβερνοασφάλειας του facebook ανακοίνωσε ότι η εταιρία εντόπισε και ακύρωσε δυο εκτενείς διαδικτυακές δραστηριότητες που επιδίδονταν σε «συντονισμένη μη αυθεντική συμπεριφορά», δηλαδή μεθοδική παραπλάνηση αναφορικά με το ποιοι βρίσκονται από πίσω τους και τους πραγματικούς σκοπούς τους.

Η πρώτη δραστηριότητα συνδεόταν με 289 σελίδες και 75 λογαριασμούς, τα οποίοι αντιστοιχούσαν σε περίπου 790 χιλιάδες ακολούθους. Συνδέονταν με υπαλλήλους του Sputnik, ενός ΜΜΕ που ελέγχεται από την Ρώσικη κυβέρνηση. Οι σελίδες είχαν στόχο τα Βαλκάνια, την Κεντρική Ασία, τον Καύκασο, κεντρικές και ανατολικές Ευρωπαϊκές χώρες (χωρίς να συμπεριλαμβάνουν την Ελλάδα). Μερικές σελίδες προωθούσαν τακτικά μηνύματα κατά του ΝΑΤΟ, της διαφθοράς και υπέρ διαδηλώσεων.

Η δεύτερη δραστηριότητα συνδεόταν με 26 σελίδες, 4 ομάδες και 77 λογαριασμούς στο facebook, αλλά και 41 λογαριασμούς στο Instagram, που αντιστοιχούσαν σε πέριπου 235 χιλιάδες ακολούθους. Στόχος ήταν αποκλειστικά η Ουκρανία με ποικίλη θεματολογία, από τον καιρό, μέχρι το ΝΑΤΟ, τις διαδηλώσεις και την κατάσταση της υγείας στα σχολεία. Δεν μπόρεσε να εδραιωθεί σχέση με την πρώτη δραστηριότητα, αλλά εντοπίστηκε εν μέρει κοινή μεθοδολογία με τη ρωσική δραστηριότητα στις ΗΠΑ πριν τις τελευταίες εκλογές, μεταξύ άλλων τεχνογνωσία της ρωσικής Εταιρίας Έρευνας Διαδικτύου (IRA), γνωστής για την εξειδίκευσή της στη διασπορά ρωσικής προπαγάνδας.

Το facebook δεσμεύτηκε να βελτιωθεί και να χτίσει ισχυρότερες συνεργασίες ώστε στο μέλλον να εντοπίζει πιο αποτελεσματικά τέτοιες δραστηριότητες.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.