Τούρκοι ανέβασαν φωτογραφίες στη Google με στρατιώτες πάνω στα Ίμια;

0

Είναι αλήθεια πως με αφορμή την επέτειο της κρίσης των Ιμίων από τον Ιανουάριο του 1996 οι Τούρκοι ανέβασαν στους χάρτες της Google φωτογραφίες από Τούρκους στρατιώτες στα Ίμια;

Στο ethnos.gr, altsantiri.gr, newsbomb.gr, κτλ, διαβάζουμε:

Κάποιοι μάλιστα προέβησαν στην δημοσίευση πιο «εμπρηστικών» ισχυρισμών, όπως στο makeleio.gr και katohika.gr:

Ποια είναι η αλήθεια;

Η παρακάτω εικόνα, υποτίθεται ότι απεικονίζει Τούρκο στρατιώτη πάνω στα Ίμια.

Στην πραγματικότητα όμως, απεικονίζει Τούρκο στρατιώτη των ειδικών δυνάμεων, που έλαβε μέρος σε πολυεθνική άσκηση στον Ναύσταθμο του Ακσάζ, το 2015, με σενάριο την αποτροπή μεταφοράς όπλων μαζικής καταστροφής. Στα όπλα μαζικής καταστροφής, συμπεριλαμβάνονται ραδιολογικοί, βιολογικοί και χημικοί παράγοντες. Για αυτό το λόγο ο εικονιζόμενος στρατιώτης φορά προστατευτική προσωπίδα και στολή ΡΒΧ πολέμου. Προφανώς δεν θα είχε κάποιο λόγο να φορά αυτό τον ιματισμό και την μάσκα στα Ίμια. Στην παρακάτω εικόνα, ο ίδιο στρατιώτης σε ευρύτερο πλάνο, όπου είναι προφανές πως βρίσκεται κοντά στις τουρκικές ακτές, όπου βρίσκεται και το Ακσάζ, και όχι στα Ίμια:

Όσον αφορά την «τουρκική πρόκληση» με την επισύναψη εικόνας Τούρκου στρατιώτη (πάνω στα Ίμια όπως ισχυρίζονται τα δημοσιεύματα), είναι κάτι που μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε χρήστης του διαδικτύου. Λίγο αργότερα μάλιστα, κάποιος έσπευσε και τοποθέτησε την Ελληνική Σημαία.

Από τα ανωτέρω γίνεται κατανοητό πως ο εικονιζόμενος Τούρκος στρατιώτης, ουδέποτε βρέθηκε πάνω στα Ίμια.