Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο ΑΝΤ1 παρουσίασε στα σοβαρά χιουμοριστική σελίδα στο FB για τον ΛάνθιμοΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ο ΑΝΤ1 παρουσίασε στα σοβαρά χιουμοριστική σελίδα στο FB για τον Λάνθιμο

11 Φεβ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Ο ΑΝΤ1 προέβαλε ρεπορτάζ στο κεντρικό του δελτίο, απ όπου η δημοσιογράφος πήρε συνέντευξη από το “επίσημο fan clud” του γνωστού σκηνόθετη Λάνθιμου. Μόνο που το “fan club”, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια χιουμοριστική σελίδα στο Facebook.

Τι έχει συμβεί;

Η σελίδα Λάνθιμος Χούλιγκανς στο Facebook, είναι μια σελίδα που δεν έχει καμία σχέση με τον Γιώργο Λάνθιμο. Το “στυλ” της σελίδας είναι ξεκάθαρα χιουμοριστικό, όπως διαπιστώνουμε από σχετικές τους αναρτήσεις.

Η δημοσιογράφος της “Καθημερινής” Λίνα Γιάνναρου, πήρε συνέντευξη από το άτομο που διαχειρίζεται την χιουμοριστική σελίδα.

Το δημοσίευμα της “Καθημερινή”, αναφέρει χαρακτηριστικά: “Κάποιοι βέβαια ξεπερνούν τα εσκαμμένα, ετοιμάζοντας «ντου» στο Λος Αντζελες και δηλώνοντας «έτοιμοι για όλα» εάν τυχόν το «Roma» μάς κλέψει τη νίκη. (Ως γνωστόν, το Λάνθιμος – Κουαρόν είναι το νέο Τσιτσιπάς – Ναδάλ)” και συπληρώνει: “Να σας συστήσουμε, λοιπόν, τους «Λάνθιμος Χούλιγκανς», τον πολυθρύλητο σύνδεσμο οπαδών του Ελληνα σκηνοθέτη, ή αλλιώς, πώς θα ήταν αν ο Γιώργος Λάνθιμος ήταν ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα στον δρόμο για την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ; Οι «Λάνθιμος Χούλιγκανς», όπως και οι «Τσιτσιπάς Χούλιγκανς», είναι το σατιρικό δημιούργημα τριών φίλων στο Facebook που έχει τραβήξει την προσοχή, προκαλέσει άφθονο γέλιο και συνεχίζει να κινητοποιεί κάθε νυσταγμένο Ελληνα σινεφίλ στον δρόμο για το… έπος του L.A.”

Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να τονίσουμε πως το άρθρο της “Καθημερινής”, προηγείται του ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, ενώ αν παρακολουθήσουμε με προσοχή το σχετικό βίντεο του ρεπορτάζ, θα ακούσουμε τη φράση “Κάποιοι βέβαια ξεπερνούν τα εσκαμμένα, ετοιμάζοντας «ντου» στο… (Kodak Theatre αντί για Λος Άντζελες) που το αναφέρει πρώτη η “Καθημερινή”, γεγονός που σημαίνει πως η υπεύθυνη του ρεπορτάζ, είχε ήδη διαβάσει το δημοσίευμα της “Καθημερινής”, αλλά αγνόησε την φράση “είναι το σατιρικό δημιούργημα τριών φίλων στο Facebook”.

Σε επικοινωνία μας με τους διαχειριστές της σελίδας, μας τόνισαν ότι είχαν εξαρχής διευκρινίσει στην δημοσιογράφο του ΑΝΤ1, πως η σελίδα τους είναι σατιρική, αλλά η παρουσίασή τους από το σχετικό ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, τους παρουσίασε ως επίσημο fan club.

Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση στη σελίδα Λάνθιμος Χούλιγκας, ο ΑΝΤ1 γνώριζε πριν το ρεπορτάζ πως η σελίδα είναι σατιρική, ωστόσο σε κανένα σημείο του θέματος που παρουσίασε δεν επισημαίνεται η χιουμοριστική φύση της σελίδας, γεγονός  που -εφόσον  ισχύει- συνιστά εσκεμμένη παραπληροφόρηση από τον ΑΝΤ1.

Εφόσον οι ισχυρισμοί της σελίδας “Λάνθιμος Χούλιγκανς” ισχύουν, προκύπτει ζήτημα εσκεμμένης παραπληροφόρησης του κοινού από τον ΑΝΤ1. Ακόμη όμως και να μην γνώριζαν την πραγματικότητα, μια απλή επίσκεψη στην σελίδα, ή μια προσεκτικότερη ανάγνωση του άρθρου της “Καθημερινής”, το οποίο σίγουρα είδαν, εφόσον έχουν αντιγράψει μέρος του περιεχομένου, θα καθιστούσε σαφές πως δεν πρόκειται για “επίσημο fan club”, αλλά για μια σατιρική σελίδα.

Fact-check for the sake of Democracy