Ποιοι είμαστε
Αρχική Ελληνικές ιστοσελίδες “αυτοκτόνησαν” τον 7χρονο που δεχόταν bullying στο σχολείοFAKE NEWS

Ελληνικές ιστοσελίδες “αυτοκτόνησαν” τον 7χρονο που δεχόταν bullying στο σχολείο

20 Φεβ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Κυκλοφόρησε η είδηση πως ένας επτάχρονος στο Sidney της Αυστραλία αυτοκτόνησε ως αποτέλεσμα ακραίου bullying στο σχολείο. Ωστόσο ο ισχυρισμός περί αυτοκτονίας τους παιδιού είναι ψευδής.

Το είδαμε στα: star.gr, enikos.gr, euro2day.gr, real.gr, diaforetiko.gr, lamianow.gr, cyprusnews.eu, larissanet.gr και γενικά όλες οι ελληνικές ιστοσελίδες που δημοσίευσαν την είδηση.

Το γύρω του διαδικτύου κάνουν τα δημοσιεύματα σχετικά με το σημείωμα και τη μετέπειτα αυτοκτονία του νεαρού Jack Wilkinson από το Sidney της Αυστραλίας. Σύμφωνα με τα άρθρα που κυκλοφορούν στην ελληνική πλευρά του διαδικτυακού τύπου:



Η ιστορία είναι ακριβής με ένα μικρό αστερίσκο. Ο επτάχρονος Jack Wilkinson δεν αυτοκτόνησε. Υπέφερε όντως από αγχώδη διαταραχή με την οποία διαγνώστηκε σε μικρή ηλικία και αυτό το γεγονός οδήγησε στη σκληρή αντιμετώπιση από τους συμμαθητές του στο σχολείο. Ο νεαρός Jack δεχόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα λεκτική βία η οποία σταδιακά εξελίχθηκε και σε σωματική. Το περιστατικό με το σημείωμα αυτοκτονίας στη δασκάλα του σχολείου έλαβε χώρα μια βδομάδα πριν το σοβαρό ξυλοδαρμό του παιδιού από συμμαθητή του στο σχολείο. Ωστόσο αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Jack εξέφρασε με το δικό του τρόπο την επιθυμία του να πεθάνει.

Σε διαφορετική περίσταση, ο Jack δέχτηκε βάναυσο ξυλοδαρμό από ομάδα συμμαθητών του μετά από την οποία, σύμφωνα με τη μαρτυρία της μητέρας, έγραψε στο μαξιλάρι του “Δε θέλω να ζω”.

Η κατάσταση ήταν αρκετά σοβαρή και οδήγησε τη μητέρα του Jack να ζητήσει επαγγελματική βοήθεια καθώς και να του αφιερώσει περισσότερο χρόνο και προσοχή ώστε να αντιμετωπίσει τη κατάσταση στο σχολείο.

Με αφορμή μάλιστα αυτές τις εμπειρίες, ο Jack με τη μητέρα του ξεκίνησαν τη σελίδα “Jack Willkinson Kids” στην οποία πουλάνε μπλούζες με στάμπες απο τις ζωγραφιές του Jack ώστε να μαζέψουν χρήματα για τον οργανισμό “Kids Helpline” ο οποίος βοηθάει παιδιά τα οποία αντιμετωπίζουν κακομεταχείριση στο σχολείο. Ο ίδιος ο Jack έγραψε στην ιστοσελίδα “Jack Willkinson Kids” :


“Now, I feel pretty good. But other people are going through the same things as I did and having a hard time. It would be nice for them to be able to talk to Kids Helpline. It would be nice they’d have a friend and wouldn’t be as sad or scared.”

“Τώρα αισθάνομαι αρκετά καλά. Ωστόσο άλλοι άνθρωποι περνάνε τις ίδιες άσχημες καταστάσεις όπως εγώ. Θα ήταν ευχάριστο να μπορούν να μιλήσουν με το Kids Helpline. Θα ήταν ευχάριστο να έχουν ένα φίλο έτσι ώστε να μην αισθάνονται θλιμμένοι ή φοβισμένοι.”


Ο Jack εν ολίγοις κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημα που αντιμετώπιζε στο σχολείο διοχετεύοντας ταυτόχρονα τη δημιουργικότητα του στο να βοηθήσει παιδιά με αντίστοιχα προβλήματα.

Επιστρέφοντας στους ισχυρισμούς των ελληνικών άρθρων, ίσως το πιο ενδιαφέρον σημείο είναι η χρήση της παρακάτω εικόνας:



Στη λεζάντα αναφέρεται ότι ο Jack δεν άντεξε από το bullying και έβαλε τέλος στη ζωή του. Ωστόσο ακριβώς μετά γράφει ότι η εικόνα είναι από το λογαριασμό instagram της σελίδας του Jack, “Jack Willkinson Kids”, η οποία πουλάει μπλούζες τις οποίες ζωγραφίζει ο ίδιος.

Εν ολίγοις όσοι ασχολήθηκαν με το θέμα κατάφεραν να μπουν στη σελίδα η οποία είχε όλες τις σχετικές λεπτομέρειες για το θέμα που κάλυπταν και με κάποιο τρόπο αγνόησαν τη μόνη σημαντική λεπτομέρεια. Είναι ενδιαφέρον και ελαφρώς ανησυχητικό το πόσο συχνά είναι αυτά τα λάθη αμέλειας από μεγάλες ειδησεογραφικές σελίδες.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.