Ποιοι είμαστε
Αρχική Έγγραφο της CIA αποκαλύπτει τον προσχεδιασμό διάσπασης της Γιουγκοσλαβίας από το 1977;FAKE NEWS

Έγγραφο της CIA αποκαλύπτει τον προσχεδιασμό διάσπασης της Γιουγκοσλαβίας από το 1977;

22 Φεβ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Πρόσφατα κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα που ισχυρίζονται ότι:

«Μυστικό έγγραφο της CIA και της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών BND, αποκαλύπτει το σχέδιο ‘Ανασυγκρότησης των Συνόρων της Γιουγκοσλαβίας και των Αλβανικών Χωρών’», σύμφωνα με τη σερβική εφημερίδα Κουρίρ. Ο Γραμματέας της CIA το είχε χαρακτηρίσει ως «εμπιστευτικό» και φέρεται να συντάχθηκε στο Μόναχο το 1977, σε συνάντηση πρακτόρων της αμερικανικής CIA και της γερμανικής BND. Το σχέδιο προέβλεπε τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας σε δύο μεγάλα μπλοκ.»

Αναλυτικότερα, στο tovima.gr, in.gr, philenews.com, pentapostagma.gr, cyprusjournal.com.cy και πολλές άλλες, διαβάζουμε:

Το είδαμε επίσης στα in.gr, tanea.gr, tribune.gr, philenews.com, freepen.gr, pronews.gr, pentapostagma.gr, ενώ αρχική πηγή στην Ελλάδα εμφανίζεται το echedoros-a.gr.

Τα ελληνικά άρθρα παραθέτουν ως πηγή το δημοσίευμα του σερβικού kurir.rs, που επικαλείται το telegrapf.rs, το οποίο ως πηγή παραθέτει μόνο την εμφάνιση του εγγράφου στα κοινωνικά δίκτυα.

Η πηγή που αναφέρεται συγκεκριμένα, η οποία κατά την αναζήτησή μας εμφανίζεται και ως η παλιότερη (Αύγουστος 2017), είναι η εξής δημοσίευση στο Twitter (αποθηκευμένη μόνιμα εδώ):

Επιπλέον, τα ελληνικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το έγγραφο δημοσιεύθηκε στην βρετανική Telegraph, αλλά ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Το έγγραφο δημοσιευθηκε στην ιστοσελίδα “telegraf.rs” που δεν έχει καμιά σχέση με την βρετανική εφημερίδα The Telegraph., και η πηγή που παρουσιάζουν, είναι ο παραπάνω λογαριασμός στο twitter.

Ακόμα και μια γρήγορη ματιά στο έγγραφο δημιουργεί υποψίες αναφορικά με την εγκυρότητά του. Είναι εξαιρετικά σύντομο, δεν διαθέτει στοιχειώδη τυπογραφική στοίχιση και δεν παραθέτει το οποιοδήποτε αναγνωριστικό ή κωδικό πρωτοκόλλου.

Επιπλέον, το εγγραφο περιέχει τον χαρακτηρισμό “CONFINDENTIAL” (εμπιστευτικό) τυπωμένο με γραμματοσειρά “stencil”. Ένα τόσο σημαντικό έγγραφο δεν θα έπρεπε να έχει μικρότερο βαθμό ασφαλείας από “TOP SECRET” (άκρως απόρρητο).

Όπως αναφέρουν και τα δημοσιεύματα, η CIA όντως έχει πλέον αποχαρακτηρίσει πολυάριθμα έγγραφα των περασμένων δεκαετιών, και πλέον τα παρέχει δημόσια στο κοινό. Μπορούμε να αποκτήσουμε πρόσβαση στα έγγραφα μέσω του Freedom of Information Act Electronic Reading Room της CIA.

Η αναζήτηση παρέχει πεδία για τίτλο και αναγνωριστικά εγγράφου, που, όπως επισημάναμε και παραπάνω, χαρακτηριστικά λείπουν από την επίμαχη φωτογραφία.

Επιπλέον, μια αναζήτηση με μέρος της πρώτης πρότασης του κειμένου για ολόκληρο το έτος 1977 δεν επιστρέφει αποτελέσματα.

Μέσω της πλατφόρμας εξετάσαμε αρκετά έγγραφα του 1977 σχετικά με την Γιουγκοσλαβία, και όλα μοιράζονται παρεμφερή μορφοποίηση, η οποία ωστόσο δεν έχει σχέση με αυτήν της επίμαχης εικόνας.

Χαρακτηριστικά, παραθέτουμε κάποιες σελίδες από διαφορετικούς τύπους εγγράφων:

[WARSAW PACT CAPABILITY FOR AN INVASION OF YUGOSLAVIA]

[FORCE IMPROVEMENT IN YUGOSLAVIA]

[JOURNAL – OFFICE OF LEGISLATIVE COUNSEL]

Μεταξύ άλλων, σε αυτά τα έγγραφα παρατηρούμε διαφορετική στοίχιση, γραμματοσειρά, ακριβείς ημερομηνίες (σε σχέση με το αόριστο «1977»), και την διαρκή παράθεση αναγνωριστικών στα περιθώρια κάθε σελίδας.

Συμπερασματικά, το «έγγραφο» στο οποίο βασίζονται οι αναφορές περί «μυστικού προσχεδιασμού των CIA και BND από το 1977 με στόχο την διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας», δεν εντοπίζεται στην επίσημη πηγή αποχαρακτηρισμένων εγγράφων, δεν φέρει καμιά εγκυρότητα, και φαίνεται να κατασκευάστηκε από κάποιον χρήστη του διαδικτύου που έπειτα το προώθησε στα κοινωνικά δίκτυα.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.