Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι η Όλγα Γεροβασίλη ΔΕΝ ισχυρίστηκε ότι θα συλλαμβάνεται όποιος αντιδρά μέσω διαδικτύου κατά της κυβέρνησηςHOAXES FAKE NEWS ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι η Όλγα Γεροβασίλη ΔΕΝ ισχυρίστηκε ότι θα συλλαμβάνεται όποιος αντιδρά μέσω διαδικτύου κατά της κυβέρνησης

6 Μαρ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Ισχυρισμός:

Η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, δήλωσε πως «όποιος αντιδρά από το διαδίκτυο κατά της κυβέρνησης διαπράττει αδίκημα - σας παρακολουθούμε όλους».

Συμπέρασμα:

Όπως φαίνεται από το αρχικό βίντεο της συνέντευξης, τα υπό εξέταση δημοσιεύματα παρουσίασαν μεμονωμένα μέρη των δηλώσεων της κυρίας Γεροβασίλη διαστρεβλώνοντας την ουσία των λεγομένων της.


Τις τελευταίες ώρες έχει γίνει viral ο ψευδής ισχυρισμός ότι η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, δήλωσε πως «όποιος αντιδρά από το διαδίκτυο κατά της κυβέρνησης διαπράττει αδίκημα – σας παρακολουθούμε όλους».

Παραδείγματα: pronews.gr, viralgossip.eu, lykavitos.gr, epilekta.com, amazonios.net, makeleio.gr, diaforetiko.gr, epilekta.com, aetos-apokalypsis.com, estia.tv, true.gr

Στις 3-3-2019, η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές 16 ατόμων στα Γιαννιτσά, λίγο πριν την άφιξη του Φώτη Κουβέλη με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η κράτηση διήρκεσε 2.5 ώρες, μέχρι την αναχώρηση του κ. Κουβέλη από τα Γιαννιτσά, και η αιτιολογία ήταν η πρόληψη. Οι 11 από τους 16 προσαχθέντες υπέβαλλαν στη συνέχεια μήνυση κατά των αστυνομικών.

Έτσι, στις 6-3-2019, η κυρία Γεροβασίλη, ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, εμφανίστηκε στην εκπομπή «Απευθείας» της ΕΡΤ, με σκοπό να συζητήσει το θέμα.

Υπήρξε διάλογος για το κατά πόσο δικαιολογείται η προσαγωγή πολιτών προτού να διαπράξουν κάποιο αδίκημα. Το pronews.gr παρουσίασε μεμονωμένα μέρη των δηλώσεων της κυρίας Γεροβασίλη, από τα οποία φαίνεται να αφήνει αόριστο το τι συνιστά “παράνομη δραστηριότητα στο διαδίκτυο” η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε προσαγωγές.

Έτσι, η ιστοσελίδα παρουσιάζει το συμπέρασμα ότι ο μέσος πολίτης παρακολουθείται από τη κυβέρνηση διαδικτυακά, και ότι η ελευθερία του λόγου βρίσκεται σε κίνδυνο.

Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι. Παρακάτω μπορούμε να παρακολουθήσουμε ολοκληρωμένο το επίμαχο απόσπασμα:

https://www.youtube.com/watch?v=rrqNf_1h5J4

Στο 4:54 αναφέρονται τα εξής:

-Διότι ο καθένας μπορεί να ισχυρίζεται ότι «είμαι περαστικός», αλλά όταν ο συγκεκριμένος, κάποιος, έχει ήδη βγει στο διαδίκτυο και έχει υποκινήσει πράξη βίας, έχει ήδη συμπεριφερθεί με αντίστοιχους τρόπους…

-Τι εννοείτε «πράξη βίας»; Γιατί αν ο άλλος θέλει να διαδηλώσει και απλώς λέει και κουβέντες οι οποίες ακούγονται βαριές, αυτό το εκλαμβάνετε ως πράξη βίας;

Όχι, το να ακούγονται βαριές κουβέντες και κριτική, όλα αυτά, είναι δημοκρατία. Και κανείς δεν θα παρέμβει σε αυτό. Όταν όμως λέει «οργανωθείτε εκεί και φέρτε και τα αντίστοιχα για να πάμε να κάνουμε αυτό», τότε είναι πράξη βίας.

Από αυτό το απόσπασμα είναι σαφές ότι η κυρία Γεροβασίλη δεν αναφέρεται σε προσαγωγές με κριτήριο την απλή κριτική κατά της κυβέρνησης. Συνεπώς το άρθρο του pronews.gr παρουσιάζει διαστρεβλωμένες τις δηλώσεις της κυρίας Γεροβασίλη αλλοιώνοντας το συμπέρασμα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι ισχυρισμοί ότι η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε πως θα συλλαμβάνεται όποιος αντιδρά μέσω του διαδικτύου κατά της κυβέρνησης, καθώς και ότι η Κυβέρνηση «μας παρακολουθεί όλους» μέσω του διαδικτύου, είναι ψευδείς.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.