Ισχυρίστηκε η Γεροβασίλη ότι θα συλλαμβάνεται όποιος αντιδρά μέσω διαδικτύου κατά της κυβέρνησης;

Τις τελευταίες ώρες έχει γίνει viral ο ισχυρισμός ότι η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, δήλωσε ότι «Όποιος αντιδρά από το διαδίκτυο κατά της κυβέρνησης διαπράττει αδίκημα – Σας παρακολουθούμε όλους».

Ο ισχυρισμός ξεκίνησε από το Pronews.gr:

Το είδαμε επίσης στα makeleio.gr, diaforetiko.gr, epilekta.com, aetos-apokalypsis.com, estia.tv, true.gr.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Στις 3-3-2019, η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές 16 ατόμων στα Γιαννιτσά, λίγο πριν την άφιξη του Φώτη Κουβέλη με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η κράτηση διήρκησε 2.5 ώρες, μέχρι την αναχώρηση του κου Κουβέλη από τα Γιαννιτσά, και η αιτιολογία ήταν η πρόληψη. Οι 11 από τους 16 προσαχθέντες έπειτα υπέβαλλαν μήνυση στους αστυνομικούς.

Έτσι, στις 6-3-2019, η κα Γεροβασίλη, ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, εμφανίστηκε στην εκπομπή «Απευθείας» της ΕΡΤ, με σκοπό να συζητήσει το θέμα.

Υπήρξε διάλογος για το κατά πόσο δικαιολογείται η προσαγωγή πολιτών προτού να διαπράξουν κάποιο αδίκημα. Το Pronews.gr παρουσίασε μέρη των δηλώσεων της κας Γεροβασίλη, όπου αυτή φαίνεται να αφήνει αόριστο το τι συνιστά παράνομη δραστηριότητα στο διαδίκτυο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε προσαγωγές. Έτσι, η ιστοσελίδα παρουσιάζει το συμπέρασμα ότι ο μέσος πολίτης παρακολουθείται από τη κυβέρνηση διαδικτυακά, και ότι η ελευθερία του λόγου βρίσκεται σε κίνδυνο.

Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι. Παρακάτω μπορούμε να παρακολουθήσουμε ολοκληρωμένο το επίμαχο απόσπασμα:

Στο 4:54 παρακολουθούμε την στιχομυθία:

-Διότι ο καθένας μπορεί να ισχυρίζεται ότι «είμαι περαστικός», αλλά όταν ο συγκεκριμένος, κάποιος, έχει ήδη βγει στο διαδίκτυο και έχει υποκινήσει πράξη βίας, έχει ήδη συμπεριφερθεί με αντίστοιχους τρόπους…

-Τι εννοείτε «πράξη βίας»; Γιατί αν ο άλλος θέλει να διαδηλώσει και απλώς λέει και κουβέντες οι οποίες ακούγονται βαριές, αυτό το εκλαμβάνετε ως πράξη βίας;

Όχι, το να ακούγονται βαριές κουβέντες και κριτική, όλα αυτά, είναι δημοκρατία. Και κανείς δεν θα παρέμβει σε αυτό. Όταν όμως λέει «οργανωθείτε εκεί και φέρτε και τα αντίστοιχα για να πάμε να κάνουμε αυτό», τότε είναι πράξη βίας.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η κα Γεροβασίλη δεν αναφέρεται σε προσαγωγές με κριτήριο την απλή κριτική κατά της Κυβέρνησης, και ότι το άρθρο του Pronews.gr έχει επέμβει με κοπτοραπτική στις δηλώσεις της κας Γεροβασίλη ώστε να φτάσει σε αυθαίρετα συμπεράσματα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι ισχυρισμοί ότι η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε ότι θα συλλαμβάνεται όποιος αντιδρά μέσω του διαδικτύου κατά της Κυβέρνησης, καθώς και ότι η Κυβέρνηση «μας παρακολουθεί όλους» μέσω του διαδικτύου, είναι ψευδείς και αποτελούν παραπληροφόρηση.