Το κοριτσάκι της φωτογραφίας ΔΕΝ είναι έγκυος.

0

Αναπαράγεται στο facebook μια φωτογραφία ενός κοριτσιού από το Αφγανιστάν, με τον ισχυρισμό ότι είναι έγκυος.


Όμως, δεν είναι αλήθεια ότι το παιδί στη φωτογραφία είναι έγκυος. Το κοριτσάκι ονομάζεται Roya Jan και είναι 8 ετών. Πάσχει από θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία) και η πρησμένη κοιλιά του οφείλεται σε οίδημα της σπλήνας. Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πρήξιμο του ήπατος και της σπλήνας. 

Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον γιατρό Merwais Azizyar, στις 9 Ιανουαρίου 2019 στο νοσοκομείο «Abu Ali Sina» στο Mazar e Sharif, μια πόλη στο βόρειο Αφγανιστάν.

Το κορίτσι έπρεπε να υποβληθεί σε μια επικίνδυνη χειρουργική επέμβαση, η οποία δεν μπορούσε να γίνει στο Αφγανιστάν γιατί κάνεις δεν έπαιρνε την ευθύνη. Όμως η οικογένεια του δεν μπορούσε να επωμιστεί το κόστος της επέμβασης σε άλλη χώρα, λόγω της οικονομικής της κατάστασης. Έτσι ξεκίνησε μια εκστρατεία στο facebook για να μαζευτούν τα χρήματα.

H Roya Jan με τον γιατρό Merwais Azizyar στο νοσοκομείο «Abu Ali Sina»

Τα χρήματα συγκεντρώθηκαν και το χειρουργείο έγινε στο Doctor Sheikh Hospital στην πόλη Mashhad του Ιράν. Η επέμβαση ήταν πετυχημένη και το κορίτσι είναι σε καλή κατάσταση. Η Roya και η οικογένειά της βρίσκονται ακόμα στο Ιράν.

Η φωτογραφία λήφθηκε μετά την επέμβαση

Συμπέρασμα:
Το κορίτσι της φωτογραφίας δεν βιάστηκε και δεν είναι έγκυος!
Η κοιλιά της οκτάχρονης Roya Jan είναι πρησμένη λόγω της θαλασσαιμίας. Το κορίτσι έχει υποβληθεί σε επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση στο Ιράν και αυτή τη στιγμή είναι στην αποκατάσταση.


Η έρευνα έγινε από το teyit.org, που είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός ελέγχου γεγονότων και μέλος του International Fact-Checking Network (IFCN).

Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε