Ποιοι είμαστε
Αρχική Η πολύνεκρη έκρηξη στο Ζύγι της Κύπρου το 2011 ήταν δολιοφθορά;ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Η πολύνεκρη έκρηξη στο Ζύγι της Κύπρου το 2011 ήταν δολιοφθορά;

1 Απρ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Ισχυρισμός:

Η ισχυρότατη έκρηξη που έλαβε χώρα στις 11 Ιουλίου 2011 στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί της Κύπρου η οποία και προκάλεσε το θάνατο 13 ανθρώπων, ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς.

Συμπέρασμα:

Ο Κυριάκος Βελόπουλος ισχυρίστηκε μέσω της εκπομπής του πως η έκρηξη στο Ζύγι το 2011, ήταν αποτέλεσμα τουρκικής δολιοφθοράς για να περάσει αγωγός (φυσικού αερίου) από τον 25ο μεσημβρινό (που διέρχεται περίπου στο μέσο του Αιγαίου) και όχι από τη Κύπρο. Ο κ. Βελόπουλος δεν παρουσιάζει καμία απόδειξη για τους ισχυρισμούς του ενώ ο χάρτης που παρουσιάζει στην εκπομπή του δεν δείχνει κάποιο αγωγό φυσικού αερίου, αλλά τη διαδρομή πλοίων που θα μεταφέρουν υγροποιημένο αέριο (LNG) από την Ανατολική Μεσόγειο στην Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με το πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση Κυριάκο Βελόπουλο, η ισχυρότατη έκρηξη που έλαβε χώρα στις 11 Ιουλίου 2011 στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί της Κύπρου η οποία και προκάλεσε το θάνατο 13 ανθρώπων, ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς. Ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος ισχυρίστηκε μέσω της εκπομπής του πως η έκρηξη στο Ζύγι το 2011, ήταν αποτέλεσμα τουρκικής δολιοφθοράς για να περάσει αγωγός (φυσικού αερίου) από τον 25ο μεσημβρινό (που διέρχεται περίπου στο μέσο του Αιγαίου) και όχι από τη Κύπρο. Ο κ. Βελόπουλος δεν παρουσιάζει καμία απόδειξη για τους ισχυρισμούς του ενώ ο χάρτης που παρουσιάζει στην εκπομπή του δεν δείχνει κάποιο αγωγό φυσικού αερίου, αλλά τη διαδρομή πλοίων που θα μεταφέρουν υγροποιημένο αέριο (LNG) από την Ανατολική Μεσόγειο στην Αλεξανδρούπολη.

Ο τερματικός σταθμός στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης θα τροφοδοτείται με αέριο μέσω δεξαμενόπλοιων από την Ανατολική Μεσόγειο:

Η θεωρία συνωμοσίας για την έκρηξη στο Ζύγι

Η έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011 στην ναυτική βάση της «Ευάγγελος Φλωράκης», σημειώθηκε σε εμπορευματοκιβώτια με πολεμικό υλικό (πυρομαχικά), τα οποία είχαν κατασχεθεί από πλοίο το 2009 (MV Monchegorsk) και φυλάγονταν εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες στην ναυτική βάση για 2,5 χρόνια.

Στις 5 Ιουλίου παρατηρήθηκε αλλοίωση σε ένα από τα εμπορευματοκιβώτια εντός των οποίων ήταν το υλικό. Από τις 5 έως τις 10 του ίδιου μήνα εκδόθηκε κόκκινος συναγερμός και έγιναν οι πρώτες προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Στις 11 Ιουλίου, το φορτίο ανατινάχθηκε, σκοτώνοντας 13 ανθρώπους και τραυματίζονται άλλους 63, ενώ καταστράφηκε και η κύρια ηλεκτροπαραγωγική μονάδα του νησιού.

Για το περιστατικό, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών ο τότε υπουργός Άμυνας της Κύπρου Κώστας Παπακώστας (απεβίωσε το 2015) για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, ενώ ο Έλληνας Αρχηγός Εθνικής Φρουράς Πέτρος Τσαλικίδης καταδικάστηκε σε εφτά χρόνια φυλάκισης από στρατοδικείο στην Ελλάδα για το ίδιο αδίκημα.

Με απλά λόγια, οι φθορές που προκάλεσαν την έκρηξη και παρατηρήθηκαν πριν το συμβάν, οφείλονται σε ελλιπή φύλαξη των πυρομαχικών και όχι σε ξαφνική δολιοφθορά.

Πόρισμα Πολυβίου

Εννέα ημέρες (στις 20 Ιουλίου) μετά την τραγική έκρηξη της 11ης Ιουλίου στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, το Υπουργικό Συμβούλιο με διάταγμα του διόρισε την υπό τον κ. Πόλυ Πολυβίου Μονομελή Ερευνητική Επιτροπή, προκειμένου να διερευνήσει όλα τα σχετικά γεγονότα καθώς και το θέμα της ευθύνης/ευθυνών για την έκρηξη και τα συνεπακόλουθά της.

Στις 2 Οκτωβρίου 2011, παραδόθηκε το πόρισμα Πολυβίου για την έκρηξη στη Ναυτική Βάση. Όπως επισήμανε στο πόρισμά του ο κ. Πόλυς Πολυβίου, καταλογίζοντας θεσμική αλλά και προσωπική ευθύνη στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Δημήτρη Χριστόφια, και στους τέως υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, κ.κ. Μάρκο Κυπριανού και Κώστα Παπακώστα:

Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα που διεξήγαγα είναι ότι η Κυπριακή Πολιτεία επέδειξε πολύ σοβαρή ανεπάρκεια, ολιγωρία, αμέλεια και ανευθυνότητα στο χειρισμό του όλου θέματος.

Σε κανένα σημείο δεν γίνεται λόγος για δολιοφθορά.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο κ. Χριστόφιας μίλησε για “δολιοφθορά” το 2016 από ξένο δάκτυλο (δίχως αποδείξεις), προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων, μιλώντας για “συνωμοσία” εναντίον του και εναντίον της Κύπρου από ξένες δυνάμεις. Σε βιβλίο του όμως επισημαίνει πως:

Υπονοώ κάτι που λένε οι ειδικοί σε Ελλάδα και Κύπρο. Ότι δηλαδή η πυρίτιδα δεν εκρήγνυται με θερμοκρασίες νύχτας. Αυτό είναι παράδοξο. Δεν έχω ακόμα τα στοιχεία τα οποία επικαλούνται οι άνθρωποι αυτοί, γι’ αυτό βάζω ερωτηματικό.

Τα εκρηκτικά που κατασχέθηκαν το 2009 ωστόσο δεν ήταν “πυρίτιδα” γενικά και αόριστα, αλλά πυρομαχικά υψηλής εκρηκτικότητας (high explosives) των 120 mm, 122 mm, 125 mm και 160 mm που προέρχονταν από το Ιράν και προορίζονταν για τη Συρία, σφαίρες των 7.62 mm, πυροκροτητές μαγνησίου κτλ. Πυρομαχικά (σοβιετικής/ρωσικής προελεύσεως με βάση τα διαμετρήματα) αυτού του είδους φέρουν γομώσεις τύπου A-IX-2, RDX κτλ. και όχι “απλής πυρίτιδας.”

Συμπεράσματα

Ο Κυριάκος Βελόπουλος αναμοχλεύει μια θεωρία συνωμοσίας για ψηφοθηρικούς λόγους, βασιζόμενος σε χάρτες που δείχνουν πορεία πλοίων και όχι αγωγό, καθώς και σε ανυπόστατους ισχυρισμούς περί “δολιοφθοράς.” Η έκρηξη στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης, προκλήθηκε από την ελλειπή φύλαξη μεγάλης ποσότητας κατασχεθέντων πυρομαχικών, όπως προκύπτει από σχετικές διερευνήσεις.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.