Ποιοι είμαστε
Αρχική Δείχνει αυτή η εικόνα τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου με τον σύζυγό του;HOAXES

Δείχνει αυτή η εικόνα τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου με τον σύζυγό του;

15 Απρ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Μια εικόνα που υποτίθεται πως απεικονίζει τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου με τον σύζυγό του έγινε viral στο εξωτερικό και εφτασε και στη χώρα μας. Είναι αλήθεια;

Την εικόνα κοινοποίησε ο Κυριάκος Βελόπουλος μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

Ποια είναι η αλήθεια;

Ο ισχυρισμός παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 10/4/2019 σε γκανέζικη ιστοσελίδα και απέκτησε “δημοφιλία” μέσω πάρα πολλών κοινοποιήσεων στο Twitter.

Στη πραγματικότητα, η φωτογραφία δεν απεικονίζει τον “τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου με τον σύζυγό του”, αλλά τη τραγουδίστρια Κοντσίτα Γουρστ.

Η Κοντσίτα βρέθηκε στις 28/2/2019 στην όπερα της Βιέννης όπου ανάμεσα στις πολλές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν, απεικονίζεται σε μια εξ αυτών να συνοδεύεται από έναν άνδρα, ο οποίος δεν είναι ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ.

Το γεγονός πως ο Μπετέλ είναι παντρεμένος με άνδρα (Ντεστενέ Γκοτιέ) τον έχει κάνει συχνά στόχο συντηρητικών κύκλων εντός και εκτός Ευρώπης. Στη προκειμένη περίπτωση, ο Κυριάκος Βελόπουλος χρησιμοποιεί τη σεξουαλική ταυτότητα του Μπετέλ για να υποστηρίξει την “ηθική κατάπτωση της Ευρώπης”, μια πρακτική που συχνά προβάλλεται από το Κρεμλίνο για να ενισχύσει το αντιευρωπαϊκό αίσθημα της κοινής γνώμης στην ΕΕ, και συχνά γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης της ευρωπαϊκής λαϊκίζουσας ακροδεξιάς για να ενισχύσει τη βάση της.

Εν κατακλείδι, ο ισχυρισμός πως η φωτογραφία απεικονίζει τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου με τον σύζυγό του είναι ψευδής και καταρρίπτεται.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.