Ποιοι είμαστε
Αρχική Το λάθος του Alpha με τα γραφήματα της δημοσκόπησης της Metron AnalysisΔΙΑΦΟΡΑ

Το λάθος του Alpha με τα γραφήματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis

19 Απρ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Στις 18-4-2019, ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha TV παρουσίασε τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της Metron Analysis. Διαπιστώσαμε ότι σε τρεις περιπτώσεις τα γραφήματα που παρουσίασε ο Alpha TV δεν ήταν ακριβή, κάτι που δεν παρατηρήθηκε στα αντίστοιχα αναλυτικά γραφήματα που βρίσκονται στην έκθεση της Metron Analysis.

Επικοινωνήσαμε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Metron Analysis, Στράτο Φαναρά, ο οποίος συμμετείχε στον τηλεοπτικό σχολιασμό. Μας είπε τα εξής:

«Πρόκειται περί λάθους του τμήματος γραφημάτων του σταθμού, χωρίς σκοπιμότητα να αλλοιωθούν τα στοιχεία μας. Τους ενημέρωσα προσωπικά ο ίδιος σήμερα το πρωί να διορθωθούν τα γραφήματα, όπως και έκαναν.»

Παρακάτω παρουσιάζουμε τα τρία λάθη των γραφημάτων αναλυτικά.

Αξιολόγηση αξιωματικής αντιπολίτευσης

7:10 – 8:00 του αρχικού

Κατά την παρουσίαση της αξιολόγησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαπιστώνουμε ότι μεταξύ του Μαρτίου του 2017 και του Σεπτεμβρίου του 2018, το γράφημα θετικής αξιολόγησης ακολουθεί την αντίστροφη πορεία από αυτήν που αναγράφεται. Ενώ στην αρχή του διαστήματος η μέτρηση είναι 22 μονάδες και στο τέλος του διαστήματος είναι 24 μονάδες, η τάση εμφανίζεται να μειώνεται αντί να αυξάνεται.

Επίσης διαπιστώνουμε ότι, η μέτρηση 27 μονάδων του Μαρτίου του 2019 εμφανίζεται ελαφρώς χαμηλότερα από την μέτρηση 22 μονάδων του Μαρτίου του 2017, αντί για το αντίστροφο, και με σημαντικότερη διαφορά.


Η κορυφή της μπλε κουκκίδας του πρώτου διαστήματος βρίσκεται στο ίδιο ύψος με την κορυφή της λευκής κουκκίδας του δεύτερου διαστήματος.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

17:07 – 18:24 του αρχικού

Κατά την παρουσίαση της αξιολόγησης του καλύτερου πρωθυπουργού, παρατηρούμε ότι στον Φεβρουάριο του 2018 η διαφορά βρίσκετε στις 4 μονάδες, ενώ τον Απρίλιο του 2019 είναι στις 5 μονάδες, άρα θα περιμέναμε η απεικόνιση στην πρώτη περίπτωση να δείχνει μεγαλύτερο κενό από την δεύτερη περίπτωση.

Και πάλι όμως συμβαίνει το αντίστροφο, καθώς στην πρώτη περίπτωση το κενό μεταξύ των δυο κουκκίδων είναι εμφανές, ενώ στην δεύτερη περίπτωση οι δυο κουκκίδες ακουμπούν μεταξύ τους.


Πρόθεση ψήφου στις βουλευτικές εκλογές

19:35 – 20:40 του αρχικού

Κατά την παρουσίασης της πρόθεσης ψήφου παρατηρούμε ότι και πάλι οι αποστάσεις εμφανίζονται λανθασμένα.

Στην παρακάτω εικόνα έχουμε ποσοτικοποιήσει τα δεδομένα: με κόκκινο αναγράφεται η διαφορά στην πρόθεση ψήφου, ενώ το πρώτο λευκό νούμερο αναπαριστά την απόσταση των δυο κουκίδων σε pixels, και το δεύτερο λευκό νούμερο αναπαριστά την απόσταση που θα έπρεπε να παρατηρούνταν βάσει του χάσματος των πρώτων κουκκίδων.

Έτσι, τον Δεκέμβριο του 2018, αντί για απόσταση 39 pixels παρατηρούμε απόσταση 34, τον Μάρτιο του 2019 αντί για απόσταση 36 παρατηρούμε 23, και τον Απρίλιο του 2019 αντί για απόσταση 33 παρατηρούμε 18.

Στην τελευταία περίπτωση η διαφορά παρουσιάζεται σχεδόν 2 φορές μικρότερη του αναγραφόμενου. Έτσι, αντί η διαφορά τον Απρίλιο του 2019 να εμφανίζεται ίδια με αυτή του Ιανουαρίου 2018, εμφανίζεται σημαντικά μικρότερη.

Σύμφωνα με τα όσα μας μετέφερε ο κος Φαναράς, πρόκειται περί ανθρώπινου λάθους και όχι εσκεμμένης παραπληροφόρησης εκ μέρος τους τηλεοπτικού σταθμού. Ωστόσο πρόκειται για σφάλματα που δύναται να δώσουν λάθος εντύπωση στον τηλεθεατή αναφορικά με μια πολιτική δημοσκόπηση.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.