Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ΔΕΝ υπάρχουν αποδείξεις ότι το άγιο φως δεν καίειΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Όχι, ΔΕΝ υπάρχουν αποδείξεις ότι το άγιο φως δεν καίει

3 Μαΐ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Ισχυρισμός:

Tο Άγιο Φως δεν καίει, για τα πρώτα λεπτά.

Συμπέρασμα:

Ο ισχυρισμός ότι το Άγιο Φως δεν καίει για τα πρώτα λεπτά, δεν αποδεικνύεται με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα. Παρά την εκτενή αναζήτησή μας, δεν καταφέραμε να βρούμε έστω και ένα βίντεο όπου κάποιος πιστός να κρατάει τη φλόγα σταθερή (χωρίς να την κινεί καθόλου) πάνω σε ακάλυπτο μέρος του σώματός του, έστω για δέκα δευτερόλεπτα. Το αβλαβές άγγιγμα της φλόγας, με τον τρόπο που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα από τους πιστούς, είναι απολύτως εφικτό και με «φυσιολογική φλόγα». Αυτό συμβαίνει όταν η φλόγα δεν μένει σταθερή, αλλά ακουμπά το ίδιο μέρος του σώματος περιοδικά (κίνηση πέρα δώθε), οπότε στο μεταξύ διάστημα αυτό το μέρος του σώματος προλαβαίνει να ψυχρανθεί αρκετά ώστε να μην καεί. Κατ' ουσίαν ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή η μεταφορά ενέργειας από τη φλόγα στο δέρμα παίρνει κάποιο χρόνο, επομένως όταν μετακινούμε τη φλόγα και δεν την αφήνουμε σε ένα σημείο καθυστερούμε περισσότερο αυτή τη μεταφορά ενέργειας και δεν νιώθουμε άμεσα τον πόνο από το κάψιμο.

Ο ισχυρισμός ότι το Άγιο Φως δεν καίει, για τα πρώτα λεπτά της ώρας, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος τόσο σε σελίδες ενημέρωσης όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο ο εν λόγω ισχυρισμός δεν αποδεικνύεται με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία.

Σχετικές αναλύσεις διαβάζουμε σε σελίδες θρησκευτικού περιεχομένου, όπως σε άρθρο υμνογράφου, και μαρτυρία Γέροντα του Αγίου Όρους. [πηγή1][πηγή2][πηγή3]

Υπάρχουν απτές αποδείξεις του φαινομένου;

Στο διαδίκτυο βρίσκουμε πλήθος βίντεο που ισχυρίζονται ότι αποδεικνύουν το θαύμα, δείχνοντας πιστούς αμέσως μετά την Αφή του Αγίου Φωτός να περνούν τη φλόγα κάτω από χέρια και πρόσωπο χωρίς να καίγονται. Ενδεικτική συλλογή τέτοιων βιντεοσκοπήσεων βλέπουμε εδώ:

Το παρακάτω βίντεο (από το 2:00 και μετά) το οποίο κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποτίθεται πως καταγράφει ότι το άγιο φως δεν καίει.

Ωστόσο, παρά την εκτενή αναζήτησή μας, δεν καταφέραμε να βρούμε έστω και ένα βίντεο όπου κάποιος πιστός να κρατάει τη φλόγα σταθερή (χωρίς να την κινεί καθόλου) πάνω σε ακάλυπτο μέρος του σώματός του, έστω για δέκα δευτερόλεπτα.

Εφόσον θεωρείται ότι η φλόγα δεν καίει καθόλου για αρκετά λεπτά, ενώ κάθε χρόνο συμμετέχουν στην Αφή εκατοντάδες πιστοί, με τη τεχνολογία των τελευταίων δεκαετιών να επιτρέπει την εύκολη βιντεοσκόπηση, θα περιμέναμε ότι, μέχρι τώρα, κάποιος θα είχε καταγράψει το φαινόμενο της ακαΐας, τουλάχιστον για μερικά δευτερόλεπτα.

Όταν και η «φυσιολογική φλόγα» δεν καίει

Το αβλαβές άγγιγμα της φλόγας, με τον τρόπο που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα από τους πιστούς, είναι απολύτως εφικτό και με «φυσιολογική φλόγα».

Αυτό συμβαίνει όταν η φλόγα δεν μένει σταθερή, αλλά ακουμπά το ίδιο μέρος του σώματος περιοδικά (κίνηση πέρα δώθε), οπότε στο μεταξύ διάστημα αυτό το μέρος του σώματος προλαβαίνει να ψυχρανθεί αρκετά ώστε να μην καεί. Κατ’ ουσίαν ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή η μεταφορά ενέργειας από τη φλόγα στο δέρμα παίρνει κάποιο χρόνο, επομένως όταν μετακινούμε τη φλόγα και δεν την αφήνουμε σε ένα σημείο καθυστερούμε περισσότερο αυτή τη μεταφορά ενέργειας και δεν νιώθουμε άμεσα τον πόνο από το κάψιμο.

Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε μια επίδειξη αυτής της αρχής:

Μια χαρακτηριστική δοκιμή πιστού

Αξίζει επιπλέον να σημειώσουμε την παρακάτω δοκιμή του κυρίου Νικόλαου Πουμπουρίδη, ο οποίος πήγε στα Ιεροσόλυμα το Πάσχα του 2018, με σκοπό να αποδείξει στον αδελφό του «Χρηστάκη» την ακαΐα του Αγίου Φωτός. Το συγκεκριμένο βίντεο έχει γίνει viral ως απόδειξη της ακαΐας.

Όπως, παραδέχεται όμως αρκετές φορές ο κ. Πουμπουρίδης, το Άγιο Φως «καίει», και ο περίγυρος του συμφωνεί ότι το μούσι του εμφανίζεται να «παίρνει φωτιά». Κάτι που μπορεί να δει ο οποιοσδήποτε στο βίντεο.

Αυτό γίνεται εμφανές και στα παρακάτω στιγμιότυπα. Στη πρώτη εικόνα, πριν τη δοκιμή, βλέπουμε το μούσι του με σχήμα κωνικό, στη δεύτερη βλέπουμε τους καπνούς που βγαίνουν καθώς η φλόγα το καίει (1:45), ενώ στην τρίτη είναι φανερό ότι το μούσι έχει μαυρίσει και ολοφάνερα έχει χαθεί ένα μέρος του.

Πριν και μετά

Στο σημείο 0:57 του παραπάνω βίντεο, ο κ. Πουμπουρίδης σημειώνει χαρακτηριστικά, καθώς κουνά την φλόγα γρήγορα γύρω από τα γένια του, «καίγονται καίγονται, αλλά θέλει λίγο γρήγορα», εννοώντας ότι η γρήγορη κίνηση της φλόγας είναι απαραίτητη για να αποτραπεί ένα σοβαρό έγκαυμα. Επίσης επικοινωνήσαμε μαζί του και μας επιβεβαίωσε ότι:

Tο Άγιο Φως καίει. Όποιος λέει το αντίθετο δεν λέει αλήθεια.

Ακόμη ένα χαρακτηριστικό βίντεο – αποκάλυψη (2019)

Το παρακάτω βίντεο από την Τελετή του Αγίου Φωτός το 2019 προβάλλεται ως απόδειξη ακαΐας της ιερής φλόγας και έχει γίνει viral με δεκάδες χιλιάδες κοινοποιήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όμως, βρήκαμε ένα άλλο βίντεο, από διαφορετική γωνία λήψης της ίδιας σκηνής, όπου φαίνονται καθαρά ότι τα μαλλιά της κοπέλας έχουν πάρει φωτιά και τα σβήνει με το χέρι. Δείτε το παρακάτω βίντεο:

Στο θέμα της ακαΐας έχει αναφερθεί και ο αγιοταφίτης Αρχιεπίσκοπος Θεοφάνης, σε ξενάγηση πιστών μπροστά από τον Πανάγιο Τάφο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει από το σημείο 4:39 και μετά “καίει και παρακαίει”. Δείτε το παρακάτω βίντεο.

Συμπέρασμα

Από όσα βίντεο καταφέραμε να εντοπίσουμε, που επιχείρησαν να καταγράψουν το φαινόμενο της “ακαΐας του Αγίου Φωτός”, δεν βρήκαμε ούτε ένα που να αποδεικνύει ότι η ιερή φλόγα δεν καίει. Μάλιστα, παραθέσαμε ήδη δυο περιπτώσεις πιστών, όπου παρά τον ισχυρισμό στα βίντεο ότι δεν έπαθαν τίποτα από την επαφή τους με τη φλόγα, γένια και μαλλιά κάηκαν. Ο ισχυρισμός ότι το Άγιο Φως δεν καίει, δεν αποδεικνύεται με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.