Ποιοι είμαστε
Αρχική Οι ανακριβείς ισχυρισμοί σχετικά με τις αντιδράσεις μουσουλμάνων στη καταστροφή της Notre DameΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Οι ανακριβείς ισχυρισμοί σχετικά με τις αντιδράσεις μουσουλμάνων στη καταστροφή της Notre Dame

7 Μαΐ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Στον απόηχο της καταστροφής που είδε η Γαλλία με την ιστορική εκκλησία Notre Dame εμφανίστηκαν ουκ ολίγα άρθρα σχετικά με τις αντιδράσεις Γάλλων μουσουλμάνων στο περιστατικό. Δυο απ’ τους εν λόγω ισχυρισμούς δεν ευσταθούν.



Το είδαμε στα: ethnos.gr, protothema.gr, inewsgr.com, zougla.gr, newsbeast.gr, enantion.gr

Στα άρθρα του ελληνικού τύπου είδαμε αναπαραγωγή των ισχυρισμών που δημοσίευσε αρχικά η ιστοσελίδα Jihad Watch, σχετικά με τις αντιδράσεις μουσουλμάνων στα social media όσων αφορά το περιστατικό. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα:


Ως ατύχημα αντιμετωπίζουν τη μεγάλη φωτιά που κατέστρεψε ένα μεγάλο τμήμα από τη Νοτρ Νταμ οι εισαγγελείς του Παρισιού, που ανέλαβαν την σχετική έρευνα. Τα ξημερώματα της Τρίτης, σε δήλωσή τους, οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι, για την ώρα, αντιμετωπίζουν την πυρκαγιά ως ατύχημα. Παράλληλα, ανακοίνωσαν ότι έχουν αποκλείσει το σενάριο του εμπρησμού, συμπεριλαμβανομένης και της εκδοχής της τρομοκρατικής ενέργειας. Η έρευνα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αφορά σε «μη εσκεμμένη καταστροφή, που προκλήθηκε από φωτιά», σύμφωνα με το Bloomberg.

Την ίδια ώρα, οι τζιχαντιστές μπορεί να μην έβαλαν αυτή την καταστροφική φωτιά, αλλά σίγουρα το γιόρτασαν. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο για τη δράση του ISIS, πολλοί μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι τα ερείπια που άφησε πίσω της η καταστροφή μαρτυρούν την αλήθεια του Ισλάμ, καθώς το Κοράνι αναφέρει ότι οι κατεστραμμένοι ναοί των μη μουσουλμανικών πολιτισμών αποτελούν ένδειξη της τιμωρίας του Αλλάχ σε όσους απέρριψαν την αλήθεια του.


Εστιάζοντας στον ισχυρισμό που αφορά το Κοράνι βρίσκουμε σοβαρές ανακρίβειες.

Αν εξετάσουμε τη πηγή που χρησιμοποιούν όλα τα σχετικά άρθρα, το “Παρατηρητήριο για τη δράση του ISIS” βρίσκουμε το εξής σημείο:



Το σημείο εντός κόκκινου πλαισίου μας δίνει το κομμάτι απ’ το Κοράνι το οποίο χρησιμοποίησε ο αρθρογράφος για να στηρίξει τον ισχυρισμό του.

Η μετάφραση του εδαφίου είναι η εξής:


«Πολλοί ήταν οι τρόποι της ζωής, που έχουν περάσει πριν από σας. Διατρέξετε (η ταξιδέψτε) τη γη και κοιτάξτε πως ήταν καταστρεπτική η τιμωρία εκείνων που αρνήθηκαν (την πίστη, τον Θεό και τους Προφήτες Του)» [πηγή]


Στο εδάφιο δε γίνεται καμία αναφορά σε ερείπια ναών, ενώ αν το δούμε εντός πλαισίου, μιλάει απλώς για τη θεϊκή τιμωρία η οποία χτύπησε τους αρνητές της πίστης (και του μηνύματος που έφεραν οι Προφήτες τους).

Ένα παρόμοιο εδάφιο υπάρχει επίσης στο Κοράνι 6:11


«Ταξιδέψτε στη γη και δείτε ποιο ήταν το τέλος εκείνων που απέρριψαν την Αλήθεια» [πηγή]


Το άλλο σημείο στο οποίο εστιάζουν τα προαναφερθέντα άρθρα είναι οι αντιδράσεις σε βίντεο της καταστροφής που αναρτήθηκαν στο Facebook. Σύμφωνα πάλι με το Jihad Watch το οποίο αποτελεί τη πηγή των ελληνικών δημοσιευμάτων, τα εν λόγω βίντεο είχαν πληθώρα “χαρούμενων emoji” από χρήστες με “αραβικά ονόματα”. [πηγή]

Εδώ έχουμε τα εξής δυο προβλήματα. Πρώτον το γεγονός ότι ένα όνομα είναι αραβικό δε συνεπάγεται γνώση του θρησκεύματος. Στην ίδια λίστα μάλιστα υπάρχουν και πολλά ονόματα άλλων εθνοτήτων. Σε κάθε περίπτωση, το να κάνουμε, χωρίς κανένα απτό στοιχείο, την εξίσωση μεταξύ ονόματος και μουσουλμανικού θρησκεύματος είναι σημαντικό άλμα λογικής. Δεύτερον, είναι αδύνατον να γνωρίζουμε γιατί ένας χρήστης χρησιμοποιεί ένα συγκεκριμένο emoji. Στην επίθεση που έγινε στο τζαμί της Νέας Ζηλανδίας τον περασμένο Μάρτιο, είχαμε και πάλι χρήστες με “αραβικό όνομα” οι οποίοι χρησιμοποίησαν το ίδιο emoji. [πηγή]



Εν ολίγοις η εξαγωγή συμπερασμάτων για τις προθέσεις ή το θρήσκευμα των χρηστών με βάση μόνο το όνομα τους δεν συνιστά στέρεη βάση για οποιοδήποτε ισχυρισμό.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.