Ποιοι είμαστε
Αρχική Δείχνει αυτή η εικόνα μουσουλμάνα να φοράει φίμωτρο;FAKE NEWS

Δείχνει αυτή η εικόνα μουσουλμάνα να φοράει φίμωτρο;

20 Μαΐ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Είναι αλήθεια πως η παρακάτω εικόνα δείχνει μια μουσουλμάνα να φοράει ειδική σιδερένια μάσκα-φίμωτρο για να μην μπορεί να μιλάει;

Η ίδια εικόνα είχε εμφανιστεί πριν λίγους μήνες και στο προφίλ του Θάνου Τζήμερου.

Είναι αλήθεια;

Η εικόνα της γυναίκας με το “φίμωτρο” κυκλοφορεί από το 2016 τουλάχιστον, και ανακυκλώνεται τακτικά μέσω κοινωνικών δικτύων και ισλαμοφοβικών ιστοσελίδων.

Στη πραγματικότητα, η εικονιζόμενη γυναίκα φορά μια παραδοσιακή μάσκα που ονομάζεται “Battoulah” και απαντάται σε χώρες του Περσικού Κόλπου και στο νότιο Ιράν. Η κατασκευή της είναι υφασμάτινη και όχι μεταλλική, ενώ σε καμία περίπτωση δεν εμποδίζει τη γυναίκα που τη φοράει από το να μιλήσει.

Ο σκοπός της δημιουργίας του Battoulah σύμφωνα με τις επικρατέστερες εκδοχές, είναι να προστατεύει το στόμα, τη μύτη και τα μάτια από τη σκόνη, ενώ παλιότερα χρησιμοποιούταν για να ξεγελάσει τους εισβολείς κατά τη διάρκεια των μαχών ή όταν οι αποικιοκράτες αναζητούσαν όμορφες γυναίκες ως σκλάβες. Το σχήμα μουστακιού της μάσκας έκανε τις γυναίκες να μοιάζουν με άνδρες.

Από τα ανωτέρω καταλαβαίνουμε πως η επίμαχη εικόνα δεν απεικονίζει “μουσουλμάνα με φίμωτρο”, αλλά με παραδοσιακή μάσκα που δεν εμποδίζει την ομιλία.

Fact-check for the sake of Democracy