Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο “σύμβουλος” του Τούρκου ΥΕΘΑ δήλωσε ότι «Συνεχίζουμε με αγορά (βλημάτων) Bastion & Iskander»;FAKE NEWS

Ο “σύμβουλος” του Τούρκου ΥΕΘΑ δήλωσε ότι «Συνεχίζουμε με αγορά (βλημάτων) Bastion & Iskander»;

12 Ιου
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Είναι αλήθεια πως ο “σύμβουλος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας”, Turan Orguz, τονίζει πως μετά τους S-400 πρόκειται να αγοράσουν το αντιαεροπορικό σύστημα Pantsir, το αντιπλοϊκό Bastion και βαλλιστικούς πυραύλους Iskander;

Κινδυνολογία

Στο makeleio.gr, pronews.gr (αρχική πηγή), 1069.gr, voicenews.gr, triklopodia.gr, national-pride.org, police-voice.com, e-today.gr, theworldnews.net, monomaxoi.com κτλ διαβάζουμε:

Δείτε τη συνέχεια εδώ.

Είναι αλήθεια;

Τα άρθρα επικαλούνται δηλώσεις του “συμβούλου του τουρκικού υπουργείου Άμυνας”, Turan Orguz, σύμφωνα με τις οποίες, μετά την αγορά των S-400, η Άγκυρα θα προμηθευτεί το αντιαεροπορικό σύστημα Pantsir, το αντιπλοϊκό Bastion και βαλλιστικούς πυραύλους Iskander.

Ο Turan Orguz ωστόσο, δεν είναι “σύμβουλος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας” και δεν εκφράζει τις επίσημες θέσεις της Άγκυρας. Ο Orguz αυτοσυστήνεται ως “αναλυτής επί αμυντικών θεμάτων”, τόσο στο ιστολόγιο που αρθρογραφεί, όσο και στο λογαριασμό του στο Twitter.

Το γεγονός πως περιστασιακά έχει παρουσιαστεί από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ της Τουρκίας ή από αμυντικές ιστοσελίδες -ως αναλυτής και μόνο- ενδεχομένως έχει δώσει την εντύπωση πως είναι επίσημος σύμβουλος του τουρκικού ΥΠΕΘΑ, κάτι που δεν ισχύει.

Αναφορικά με τις επίμαχες δηλώσεις του Orguz περί αγοράς Pantsir, Bastion και Iskander, υπάρχει μόνο μια αναφορά στο προφίλ του στο Twitter στις 1 Ιουλίου 2019.

https://twitter.com/TRex_SSS/status/1145731590691205120

Απευθυνθήκαμε για περισσότερες πληροφορίες στον οργανισμό διασταύρωσης ψευδών ειδήσεων της Τουρκίας Teyit, που όπως και τα Ελληνικά Hoaxes είναι μέλος του IFCN. Ο συντάκτης Mert Can Yılmaz του Teyit, μας είπε τα εξής για το θέμα:

Στο λογαριασμό του στο Twitter και στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο Turan Oguz επισημαίνει ότι είναι «αναλυτής αμυντικών θεμάτων». Κατά καιρούς, έχει δώσει συνεντεύξεις σε πρακτορεία ειδήσεων στην Τουρκία. Μια από τις πιο πρόσφατες συνεντεύξεις του, δημοσιεύθηκε στην Yeni Safak – μια φιλοκυβερνητική εφημερίδα – στις 28 Ιουνίου 2019. Σε αυτή τη συνέντευξη παρουσιάζει μια «θεωρητική» στρατηγική, σύμφωνα με την οποία, ακόμη και η Αθήνα μπορεί να χτυπηθεί με τη χρήση βαλλιστικών πυραύλων Bora. Ο τίτλος του άρθρου ανέφερε: “Η Τουρκία έχει πολλές επιλογές: Ακόμη και η Αθήνα μπορεί να χτυπηθεί χωρίς να διακινδυνεύσει τη ζωή κάποιου”. Όπως ανέφεραν οι ισχυρισμοί από ένα tweet του που διανεμήθηκαν σε ΜΜΕ στην Ελλάδα, πρότεινε επίσης στους Τούρκους αξιωματούχους να εξετάσουν την αγορά αντιπλοϊκών πυραύλων Bastion, αντιαεροπορικών πυραύλων Pantsir και βαλλιστικών πυραύλων Iskander για την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας . Ωστόσο, προς το παρόν, δεν έχει ανακοινωθεί καμία (επίσημη) πληροφορία για σχετικό ενδιαφέρον από την Άγκυρα. Εν τω μεταξύ, αν και δεν μπορέσαμε να βρούμε το βιογραφικό του στο διαδίκτυο, δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τον ισχυρισμό ότι είναι επίσημος σύμβουλος του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας. Εμφανίζεται ως ερευνητής και συγγραφέας. Μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο έχει οδηγήσει στην εξάπλωση ορισμένων ακραίων σχολίων στα τουρκικά ΜΜΕ όπως αυτή που αναφέρθηκε στον τίτλο της Yeni Safak. Ωστόσο, κατά τη γνώμη μου, αυτές οι «θεωρητικές» στρατηγικές απέχουν πολύ από τους πραγματικούς υπολογισμούς και τους πολιτικούς ελιγμούς της κυβέρνησης στην Τουρκία και αυτή η ρητορική έχουν πολύ περιορισμένη επιρροή σε πολιτικές αποφάσεις. Οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες αρέσκονται να φιλοξενούν τέτοια σχόλια στις σελίδες τους, καθώς αυτά τα σχόλια προσελκύουν την προσοχή των κυβερνητικών υποστηρικτών. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι είναι περισσότερο θέμα εγχώριας πολιτικής παρά πραγματική ανάλυση εξωτερικής πολιτικής.

Επικοινωνήσαμε μέσω email με τον κ. Orguz, ο οποίος μας διαβεβαίωσε πως δεν έχει κανένα επίσημο θεσμικό ρόλο και πως οι αναφορές του για αγορές ρωσικών όπλων αποτελούν προσωπική του άποψη. Μας τόνισε επίσης πως -σύμφωνα πάντα με την άποψή του- αυτό που δήλωσε είναι πως η Τουρκία θα μπορούσε να τα αγοράσει και όχι πως σκοπεύει να το πράξει όπως ισχυρίζονται τα ελληνικά δημοσιεύματα.

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός πως ο Turan Orguz είναι σύμβουλος του τουρκικού ΥΠΕΘΑ και πως δήλωσε ότι η Άγκυρα θα προμηθευτεί επιπλέον ρωσικά όπλα, καταρρίπτεται.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.