Ποιοι είμαστε
Αρχική Όλοι οι καρκίνοι θεραπεύονται σε 12 εβδομάδες – ΨευδοεπιστήμηΥΓΕΙΑ

Όλοι οι καρκίνοι θεραπεύονται σε 12 εβδομάδες – Ψευδοεπιστήμη

18 Ιου
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Η παρουσίαση μια συλλογής διαδεδομένων μύθων για το καρκίνο, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και επικίνδυνες ψευδοεπιστημονικές παρερμηνείες.



Το επίμαχο άρθρο προέρχεται από τη σελίδα “Ελλάνια Πύλη” και παρουσιάζει μια συλλογή ψευδοεπιστημονικών μύθων σχετικά με τη φύση του καρκίνου και προτεινόμενες “εναλλακτικές θεραπείες” για κάθε μορφή της νόσου.


Το δημοσίευμα αναφέρει:
Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του, ο Δρ Leonard Coldwell ισχυρίστηκε ότι «όλοι οι καρκίνοι» μαζί με «όλες τις άλλες μορφές ασθενειών του ανοσοποιητικού» βασίζονται σε συναισθηματικό και ψυχολογικό στρες και μπορούν να θεραπευτούν σε λιγότερο από 12 εβδομάδες μέσα από ολιστικές θεραπείες του καρκίνου. Επιπλέον, ο Δρ Coldwell δίνει αρκετές θεραπείες για τον καρκίνο, οι οποίες παραγκωνίζονται από την κατεστημένη ιατρική και φαρμακευτική βιομηχανία.”


Στη συνέχεια το άρθρο δίνει το σύνδεσμο για ένα βίντεο του Dr Coldwell στο οποίο υποστηρίζει την εν λόγω θέση. Ο Leonard Coldwell είναι νατουροπαθητικός, μια αποδεδειγμένα ψευδοεπιστημονική πρακτική, οι ακόλουθοι της οποίας διατείνονται ότι το σώμα μπορεί να αυτοθεραπευτεί από κάθε ασθένεια αν βρίσκεται σε υγιές περιβάλλον, χωρίς τη μεσολάβηση καμίας φαρμακευτικής αγωγής. Οι ισχυρισμοί του περί θεραπείας του καρκίνου σε λιγότερο από 12 εβδομάδες δεν έχουν καμία απολύτως τεκμηρίωση καθώς δεν έχει διεξάγει κάποια κλινική μελέτη στην οποία να αποδεικνύει ότι η μέθοδος του έχει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, ενώ και μόνο η αναφορά στο καρκίνο ως μια ασθένεια δείχνει ξεκάθαρα την έλλειψη κατανόησης του εν λόγω πρακτικού για τη φύση της εν λόγω ομάδας ασθενειών.


Το δημοσίευμα αναφέρει:
ΓΙΑΤΙ δεν υπάρχει καμία επίσημη θεραπεία για τον καρκίνο
Αν αναρωτιέστε γιατί δεν υπάρχει καμία «επίσημη» θεραπεία για τον καρκίνο, δοκιμάστε να εντοπίσετε τα έσοδα που αποφέρει ο καρκίνος κάθε χρόνο. Ο καρκίνος είναι μία βιομηχανία 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, ενώ η προστασία από τον καρκίνο και η έγκαιρη παρέμβαση φέρνει επιπλέον 162 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.”


Εδώ φαίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρα η ελλιπής κατανόηση για το θέμα του άρθρου. Ο καρκίνος δεν είναι μια συγκεκριμένη ασθένεια, αλλά ένας όρος ομπρέλα ο οποίος περιγράφει μια ομάδα ασθενειών κάθε μια εκ των οποίων έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, διαγνωστικά κριτήρια και τρόπο αντιμετώπισης. Αυτό που συνδέει όλες αυτές τις ασθένειες είναι ότι όλες προκύπτουν μετά από δυσλειτουργία των μηχανισμών αντιγραφής των κυττάρων του ανθρώπινου οργανισμού.

Ο λόγος λοιπόν που δεν έχουμε “επίσημη θεραπεία για τον καρκίνο” είναι γιατί δε μπορούμε να θεραπεύσουμε δεκάδες διαφορετικές ασθένειες με ένα φάρμακο. Διεξάγονται έρευνες και αναπτύσσονται φαρμακευτικές αγωγές για κάθε διαφορετική μορφή καρκίνου και μέσω αυτής της προσέγγισης βλέπουμε ότι τα ποσοστά θνησιμότητας ασθενών με συγκεκριμένες μορφές καρκίνου όπως το μη-Hodgkin λέμφωμα έχουν πέσει δραματικά μέσω της χρήσης χημειοθεραπευτικής αγωγής. [πηγή]


Το δημοσίευμα αναφέρει:
Ο Δρ Coldwell δήλωσε μια περίπτωση, όπου ο Δρ Tullio Simoncini, ένας ογκολόγος γιατρός στην Ιταλία (φωτογραφία αριστερά), συγγραφέας του «Ο καρκίνος είναι ένας μύκητας», έχει θεραπεύσει όλους τους τύπους καρκίνου με (μαγειρική σόδα) διττανθρακικό νάτριο φαρμακευτικής ποιότητας.

Ο Δρ Simoncini κατά την έρευνά του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ανώμαλα κύτταρα συγκρατούνται μεταξύ τους από ένα μύκητα, και ότι ο μύκητας δεν μπορεί να υπάρξει σε ένα αλκαλικό περιβάλλον. Μέσω κατεργασίας όξινου ανθρακικού νατρίου, ο μύκητας δέχεται επίθεση και καρκίνος εξαλείφεται.


Ένας καρκίνος είναι αποτέλεσμα λαθών στο γενετικό υλικό τα οποία οδηγούν σε απορύθμιση των μηχανισμών διαίρεσης των κυττάρων. Δεν υπάρχει καμία μελέτη ή κλινική δοκιμή η οποία να έχει δείξει ότι ο καρκίνος είναι μύκητας ενώ δεν υπάρχει επίσης καμία απόδειξη ότι το διττανθρακικό νάτριο έχει την οποιαδήποτε θετική επίδραση στη καταπολέμηση κάποιας μορφής καρκίνου.


Το δημοσίευμα αναφέρει:
Ο Δρ Coldwell πιστεύει ότι η ακτινοβολία και η χημειοθεραπεία προκαλούν καρκίνο, ενώ η χειρουργική επέμβαση εξαπλώνει τον καρκίνο σαν μια έκρηξη μέσα σε ολόκληρο το σώμα. Επιπλέον πρόσθεσε, «Ο καρκίνος είναι φίλος σου. Ο καρκίνος είναι εκεί για να σώσει τη ζωή σας. « Οι αιτίες του καρκίνου, σύμφωνα με έρευνα του Δρ Coldwell περιλαμβάνουν, το να ζεις σε συνεχείς ανησυχίες, αμφιβολίες και φόβους, έλλειψη  αυτο-αγάπης, αυτοεκτίμησης, έλλειψη αυτοσεβασμού, έλλειψη ελπίδας, έλλειψη ελπίδας για το μέλλον και ο σημαντικότερος λόγος: το να καθιστάς τον εαυτό σου σε ένα συνεχή συμβιβασμό εναντίον του εαυτού σου.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όταν ζείτε σε μια σχέση που ξέρετε πως είναι τοξική και αυτό σας σκοτώνει, θα πρέπει να βγείτε από αυτήν αλλιώς θα σας σκοτώσει κυριολεκτικά» δήλωσε ο Δρ Coldwell. «Αν πάτε σε μια δουλειά που δεν μπορείτε να αντέξετε πια, αυτή η δουλειά θα σας σκοτώσει. Γι ‘αυτό τα πιο θανατηφόρα εμφράγματα συμβαίνουν τη Δευτέρα το πρωί μεταξύ 8 και 9.» Το μήνυμα, σύμφωνα με τον Δρ Coldwell, είναι ότι όλοι αυτοί θα προτιμούσαν να πεθάνουν παρά να πάνε στην δουλειά για μια ακόμη φορά.


Οι απόψεις περί επιβλαβών επιπτώσεων της χημειοθεραπείας και της χειρουργικής επέμβασης, καθώς και οι ισχυρισμοί για σύνδεση της ψυχολογικής κατάστασης του εκάστοτε ασθενή με την καρκινογένεση έχουν καταρριφθεί στο ακόλουθο άρθρο της σελίδας:


https://www.ellinikahoaxes.gr/2019/07/06/cancer-myths-debunked/

Το άρθρο συνεχίζει με παράθεση μύθων σχετικά με το καρκίνο και καταλήγει σε ένα τμήμα το οποίο παρέχει οδηγίες για “ολιστικές εναλλακτικές” στις συμβατικές αγωγές. Καμία από τις αναφερόμενες προτάσεις δεν τεκμηριώνεται από σχετικές έρευνες ως αποτελεσματική στην στην αντιμετώπιση κάποιας μορφής καρκίνου, πόσο μάλλον ότι είναι πιο αποτελεσματική από τη χημειοθεραπεία και τη χειρουργική επέμβαση.

Ωστόσο είναι σημαντικό να δούμε μια εκ των προτάσεων του άρθρου:


Το δημοσίευμα αναφέρει:

Ολιστικές Προτάσεις
Πυρήνες βερίκοκων
Δείτε πως οι πυρήνες βερίκοκου
μπορούν να σκοτώσουν τον καρκίνο
Στην Καλιφόρνια, ένας άνδρας φυλακίστηκε για θεραπεία του καρκίνου από κουκούτσια βερίκοκων.”


Ο μύθος με τις αντικαρκινικές ιδιότητες που έχουν οι πυρήνες από τα κουκούτσια βερίκοκου κυκλοφορεί στην ελληνική γωνιά του διαδικτύου τουλάχιστον από το 2014. Ο ισχυρισμός είναι πως ερευνητές εξέτασαν τους πυρήνες από κουκούτσια βερίκοκου και βρήκαν ότι περιέχουν μια ισχυρή αντικαρκινική ουσία, τη βιταμίνη B17 ή αλλιώς νιτριλοσίδη. Η νιτριλοσίδη είχε εξεταστεί όντως ως αντικαρκινικός παράγοντας αλλά έχουν γίνει 2 μόνο κλινικές δοκιμές καμία εκ των οποίων δεν βρήκε αποτελεσματικότητα της ουσίας. [πηγή]

Πέραν του θέματος αναποτελεσματικότητας ωστόσο, το πρόβλημα με τη νιτρολοσίδη είναι η χημική της σύσταση. Το κομμάτι “νιτριλο” στο όνομα αφορά την ύπαρξης κυανίου στο μόριο της ένωσης, το οποίο είναι ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο δηλητήριο. Τη περίοδο που είχε κυκλοφορήσει η είδηση στην Ελλάδα παρατηρήθηκαν αυξήσεις στις περιπτώσεις δηλητηριάσεων από κυανιούχα και το Υπουργείο Υγείας είχε αναγκαστεί να βγάλει επίσημη ανακοίνωση προειδοποιώντας τους πολίτες να αποφύγουν τη κατανάλωση αυτών των προϊόντων λόγω τοξικότητας. [πηγή]

Κατά συνέπεια, οι ισχυρισμοί του εξεταζόμενου άρθρου στερούνται πλήρως επαρκούς επιστημονικής τεκμηρίωσης και προάγουν κατανάλωση επικίνδυνων προϊόντων τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.