Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, αυτή η εικόνα δεν δείχνει τον Γιωτόπουλο να συνοδεύει τον Καραμανλή κατά την επάνοδό του από το Παρίσι το 1974FAKE NEWS

Όχι, αυτή η εικόνα δεν δείχνει τον Γιωτόπουλο να συνοδεύει τον Καραμανλή κατά την επάνοδό του από το Παρίσι το 1974

25 Ιου
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Είναι αλήθεια πως ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος ήταν συνοδός του Κωνσταντίνου Καραμανλή κατά την επάνοδό του από το Παρίσι τον Ιούλιο του 1974;

Ο ισχυρισμός κυκλοφορεί τουλάχιστον από το 2013 και τον έχουμε δει στο iokh.gr, attikanea.blogspot.com, stergiog.blogspot.com, yiorgosthalassis.blogspot.com κτλ.

Ο ισχυρισμός επανακυκλοφόρησε εσχάτως στο Facebook.

Τι ισχύει;

Στις 23 Ιουλίου 1974 η επτάχρονη δικτατορία της 21ης Απριλίου, υπό το βάρος της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, κατέρρευσε.

Στις 8 το βράδυ της ίδιας ημέρας, επικυρώθηκε η απόφαση για την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ντ’ Εστέν διέθεσε πάραυτα το προσωπικό του αεροπλάνο για την άμεση επιστροφή του Καραμανλή, ο οποίος αφίχθη στο αεροδρόμιο του Ελληνικού στις 2 το πρωί της 24ης Ιουλίου κι έγινε δεκτός από πλήθος πολιτών.

Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή συνόδευαν ο γραμματέας του στο Παρίσι Κώστας Χρυσοστάλης, ο ανιψιός του κ. Μιχάλης Λιάπης και ο στενός συνεργάτης του, δημοσιογράφος και μετέπειτα υφυπουργός Προεδρίας, Παναγιώτης Λαμπρίας. Το αεροπλάνο φτάνει στις 2.02 μετά τα μεσάνυχτα στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Ο εικονιζόμενος δεν μπορεί να είναι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε από φωτογραφίες του από νεαρότερη ηλικία.

Στην επίμαχη εικόνα της εξόδου του Καραμανλή από το αεροσκάφος, ο εικονιζόμενος άνδρας πίσω και στα αριστερά του, δεν είναι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, αλλά ο Μιχάλης Λιάπης, που τον συνόδευσε στο ταξίδι της επιστροφής από το Παρίσι.

Από τα ανωτέρω συμπεραίνουμε πως ο εικονιζόμενος άνδρας που συνοδεύει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή κατά την επάνοδό του από το Παρίσι τον Ιούλιο του 1974 δεν είναι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, αλλά ο Μιχάλης Λιάπης.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.