Ποιοι είμαστε
Αρχική “Αυτονομιστικές τάσεις στην Κρήτη”. Ψεύδη και ασυναρτησίες στο διαδίκτυοHOAXES

“Αυτονομιστικές τάσεις στην Κρήτη”. Ψεύδη και ασυναρτησίες στο διαδίκτυο

29 Αυγ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο, στην Κρήτη καλλιεργούνται αυτονομιστικές τάσεις κατ΄ εντολή Ισραηλινών και Αμερικάνων.

Στο katohika.gr, triklopodia.gr, thesecretrealtruth.blogspot.com, kliktv.gr, ksipnistere.com κτλ διαβάζουμε:


Είναι αλήθεια;

Ο ισχυρισμός περί “αυτονομιστικών τάσεων στην Κρήτη” προέρχεται από την αυτοαποκαλούμενη “ΟΜΑΔΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ”. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, παρουσιάζονται ως ένα είδος παραστρατιωτικής ομάδας, που δρα παράλληλα με την αστυνομία. Ισχυρίζονται πως βρίσκονται πίσω από την επίλυση διάφορων σημαντικών υποθέσεων, αν και ουδέποτε έχει επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο.

Πιθανότατα πρόκειται για ένα άτομο, που κατά καιρούς στέλνει φανταστικές ιστορίες και «εμπρηστικά» email σε αναξιόπιστα μπλογκς και ιστοσελίδες. Για του λόγου το αληθές, η «Ομάδα Υψηλής Αστυνόμευσης» είχε υποστηρίξει τον Αύγουστο του 2017, πως θα αναλάμβανε την απελευθέρωση του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, κάτι που φυσικά δεν έγινε ποτέ. Επιπλέον, είχε ισχυριστεί ότι στην απαγωγή εμπλέκονταν και πολιτικοί.

Το Νοέμβριο του 2018, συνωμοσιολογικό δημοσίευμα που έφερε την υπογραφή της ΟΥΑ, έφτασε να γίνει ρεπορτάζ από τον τηλεοπτικό σταθμό Star. Η σχετική μας κατάρριψη, έφτασε να γίνει επερώτηση στη Βουλή.

Σε μια άλλη περίπτωση, η ΟΥΑ υποστήριξε πως η Τουρκία έκλεψε τους κωδικούς ανύπαρκτου ελληνικού όπλου. Η σχετική κατάρριψη εδώ. Μερικές ακόμη ιστορίες φαντασίας της ΟΥΑ εδώ και εδώ.

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς του επίμαχου άρθρου, η ΟΥΑ υποστηρίζει πως ο αγωγός EastMed θα ακολουθήσει νέα διαδρομή μέσω Κρήτης που θα παρακάμπτει την Κύπρο, “κατ εντολή Ισραηλινών και Αμερικάνων”. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει διότι ο αγωγός έχει ως στόχο την απευθείας μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Φυσικού Αερίου, μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας. Ο αγωγός EastMed θα ξεκινά από την Κύπρο, στη συνέχεια θα κατευθύνεται προς τις ακτές της Κρήτης και ακολούθως, μέσω της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, ως τις ακτές της Θεσπρωτίας και την Ιταλία.

Πηγή: ΔΕΠΑ

Η ΟΥΑ υποστηρίζει επίσης πως το αρχικό σχέδιο του EuroAsia Interconnector (ευρασιατικός διασυνδετήριος αγωγός) “προδόθηκε αφήνοντας εκτός την Κύπρο. Ο ευρασιατικός διασυνδετήριος αγωγός αφορά την διασύνδεση μεταξύ των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ μέσω της μακρύτερης υποθαλάσσιας ηλεκτρικής τροφοδοσίας στον κόσμο. Ωστόσο, σε πρόσφατη ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα της κοινοπραξίας, μαθαίνουμε πως τον περασμένο Ιούνιο υπεγράφη στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας στη Λευκωσία η σύμβαση παραχώρησης γης για την κατασκευή του σταθμού μετατροπής HVDC της ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector, η οποία συνδέει τα ηλεκτρικά δίκτυα της Κύπρου, του Ισραήλ, της Κρήτης και της Αττικής στην Ελλάδα, με δυνατότητα μεταφοράς 2000MW. Αυτή η εξέλιξη σημαίνει πως ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών, και η Κύπρος δεν “μένει εκτός” όπως υποστηρίζει η ΟΥΑ.

Από τα ανωτέρω συμπεραίνουμε πως ο ισχυρισμός περί “αυτονομιστικών τάσεων στην Κρήτη” βασίζεται στην αποδεδειγμένα αναξιόπιστη ΟΥΑ, ενώ τα δεδομένα που επικαλείται είναι λανθασμένα και αναληθή.

Fact-check for the sake of Democracy