Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτή η φωτογραφία ΔΕΝ είναι από το ΚονγκόFAKE NEWS

Αυτή η φωτογραφία ΔΕΝ είναι από το Κονγκό

11 Σεπ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί μια εικόνα με τον ισχυρισμό ότι απεικονίζει Βέλγους στρατιώτες οι οποίοι ετοιμάζονται να κρεμάσουν ένα επτάχρονο παιδί στο Κονγκό το 1908. Η εικόνα είναι πραγματική, ο ισχυρισμός που τη συνοδεύει ωστόσο είναι ψευδής.

Η ιστορία συχνά διανθίζεται κι από άλλες φανταστικές λεπτομέρειες όπως:

1908. Βέλγοι άποικοι διαβάζουν τη Βίβλο πριν κρεμάσουν ένα παιδί οκτώ ετών στο Κονγκό επειδή ο πατέρας του δεν μάζεψε αρκετή ποσότητα καουτσούκ.

Ή

Βέλγοι διαβάζουν την Αγία Γραφή πριν κρεμάσουν ένα 7χρονο μαύρο παιδί στο Κονγκό επειδή ο πατέρας του δεν παρήγαγε αρκετό σιτάρι για τους αποικιοκράτες.

Η ιστορία του Κονγκό κι η περίοδος της άγριας μορφής αποικιοκρατίας του, με τις ασύλληπτες θηριωδίες και τις δολοφονίες που διαπράχθηκαν, συχνά γυναικόπαιδων, είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά δεν εμπίπτει στο πλαίσιο ανάλυσης του εν λόγω άρθρου. Σε αυτή την ανάλυση εξετάζουμε μόνο την προέλευση της φωτογραφίας κι όχι την θλιβερή ιστορία πίσω από αυτή.

Η φωτογραφία, όπως κι ο ισχυρισμός που τη συνοδεύει, κυκλοφόρησαν αρχικά από ξένα μέσα, στα οποία έγινε viral.

Αρκετοί ήταν αυτοί που προσπάθησαν να ξετυλίξουν το κουβάρι της προέλευσής της. Ας δούμε μια σύνοψη των στοιχείων και των αποδείξεων που με τη δύναμη του μέσου που λέγεται διαδίκτυο κατόρθωσε τελικά στην εύρεση της πηγής της.

Αν αναζητήσουμε την εικόνα μέσω της Google και ρυθμίσουμε τα φίλτρα της ημερομηνίας, θα βρούμε ότι για πρώτη φορά εμφανίστηκε στο διαδίκτυο στις 30 Ιουλίου 2004 σε μια ιστοσελίδα με το όνομα “the__hayaa”.

Ο σύνδεσμος που οδηγεί στη δημοσίευση αυτή δεν είναι πλέον διαθέσιμος, αλλά η μικρή σύνοψη του κειμένου στο κάτω μέρος του συνδέσμου μεταφράζεται από τα αραβικά ως:

Το 1730 το αμερικανικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο για τους προτεστάντες, ο οποίος νομιμοποίησε την εξόντωση Αμερικανών Ινδιάνων, αλλά επιπλέον δίνουν και μια αμοιβή των 100 pounds για κάθε σκαλπ.

Ο Jean-Philippe Belleau, καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στη Βοστόνη, δήλωσε ότι η κυλινδρική αντλία στα αριστερά υποδηλώνει ότι η φωτογραφία λήφθηκε σαφώς μετά το 1908. Αμερικάνοι στρατιωτικοί ιστορικοί ανέφεραν ότι οι στολές, τα καπέλα, τα υποδήματα υποδηλώνουν ότι ήταν Αμερικανοί. Ο Matthew Seelinger, επικεφαλής ιστορικός του Εθνικού Μουσείου του Στρατού των ΗΠΑ στη Βιρτζίνια, δήλωσε ότι οι άνδρες θα μπορούσε να είναι πεζοναύτες κατά τη διάρκεια της επέμβασης της Αμερικής στην Αϊτή μεταξύ 1915 έως 1934. [πηγή]

Τον Απρίλιο του 2019, η Katy Lee, από το AFP News, δημοσίευσε την εικόνα στο Twitter και ζήτησε κάθε δυνατή βοήθεια στον εντοπισμό της προέλευσής της.

Τελικά στις 27 Απριλίου 2019, ένας χρήστης ανακάλυψε την πηγή:

Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος – Περίοδος 1914 – 199

Πραγματική Φωτογραφία Post Card η οποία απεικονίζει αγόρι αφρικανικής καταγωγής κατά τη διάρκεια προσποιητού λιντσαρίσματος.

Η φωτογραφία πάρθηκε στο στρατόπεδο Zachary Taylor του Louisville στο Kentucky κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Πηγή: The Nanny Jack & Co. Archives

Ήταν ο χρήστης “Fake history hunter” αυτός που βρήκε την προέλευσή της και κάποιες βασικές λεπτομέρειες. [πηγή]

Πηγή: Flickr

Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, που διήρκεσε από τον Ιούλιο του 1914 ως τις 11 Νοεμβρίου 1918, αν κι αποτελούσε κυρίως «ευρωπαϊκή υπόθεση» με τα κύρια μέτωπα να βρίσκονται στην Ευρώπη, στο τέλος επεκτάθηκε και στην περιφέρεια

Οι Αμερικάνοι, αν και στην αρχή ουδέτεροι, τελικά ενεπλάκησαν τον Απρίλιο του 1917, όταν το αμερικανικό Κογκρέσο ψήφισε την κήρυξη του πολέμου στη Γερμανία.

Η φρικιαστική αυτή σκηνή συνέβη πιθανότατα στο Αμερικάνικο στρατόπεδο Zachary Taylor στη Λούισβιλ στο Κεντάκι, ένα από τα δεκαέξι στρατόπεδα στρατιωτικής εκπαίδευσης που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Δημιουργήθηκε στις 11 Ιουνίου 1917 και το μεγαλύτερο μέρος του διαλύθηκε λίγο μετά τον πόλεμο.

Η φυλετική ένταση βρισκόταν στα ύψη μετά το τέλος του πολέμου. Ήταν τα χρόνια της λεγόμενης Δεύτερης Κου Κλουξ Κλαν, η εποχή της παντοδυναμίας της. Κατά τη διάρκεια του 1919 υπήρξαν αρκετές ταραχές κι επεισόδια σε όλη την Αμερική. Το λιντσάρισμα των μαύρων αυξήθηκε από πενήντα οκτώ καταγεγραμμένα περιστατικά το 1918 σε εβδομήντα επτά μέσα το 1919. Στα στρατόπεδα τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα. Σύμφωνα με τα αρχεία τουλάχιστον δέκα από τα θύματα ήταν βετεράνοι πολέμου και κάποιοι δολοφονήθηκαν ακόμη και με τις στολές τους.

Δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες αν ο μικρός της φωτογραφίας τελικά κρεμάστηκε ή όχι, ούτε μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι δεν έγινε κάτι τέτοιο, αλλά βάσει της περιγραφής που συνοδεύει τη φωτογραφία και κάποιες λεπτομέρειες που μπορούμε να παρατηρήσουμε (πχ τα χέρια του αγοριού δεν είναι δεμένα, οι θεατρικές “προετοιμασίες” με το σφυρί είναι υπερβολικές) μας δείχνει ότι πιθανότατα πρόκειται περί εικονικής σκηνής θανάτου.

Με βάση τα ανωτέρω καθίσταται σαφές ότι η φωτογραφία δεν δείχνει Βέλγους, αλλά Αμερικανούς στρατιώτες.