Ποιοι είμαστε
Αρχική Η ψευδής ιστορία του παιδόφιλου ιερέα που αθωώθηκε από τη Ρωμαιοκαθολική εκκλησίαFAKE NEWS

Η ψευδής ιστορία του παιδόφιλου ιερέα που αθωώθηκε από τη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία

28 Σεπ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Κυκλοφορεί στο “ελληνικό” διαδίκτυο η ιστορία του παιδόφιλου ιερέα με HIV, ο οποίος βίασε 30 ανήλικα κορίτσια και στη συνέχεια έλαβε άφεση αμαρτιών από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Προς επίρρωση του ισχυρισμού, τα άρθρα συνοδεύουν και ένα βίντεο από τη πλατφόρμα του YouTube. Ωστόσο η ιστορία είναι ψευδής.

Το είδαμε στα: mknews.eu, fanpage.gr, viralman.gr και σε σελίδες στη πλατφόρμα του Facebook: Καθημερινή Ενημέρωση και τα καλυτερα απ ολα.


Ο ισχυρισμός που αναπαράγεται στα παραπάνω άρθρα αφορά τον Jose Ataulfo Garcia, ιερέα, στη πόλη Oaxaca του Μεξικό ο οποίος έλαβε άφεση αμαρτιών από την Αρχιεπισκοπή, όταν έσκυψε μπροστά στο ιερό και ομολόγησε τα εγκλήματά του σε βάρος ανήλικων κοριτσιών. Σύμφωνα με τον ισχυρισμό:

“Ούτε το κράτος του Μεξικού, ούτε κάποια άλλη οργάνωση έχει μιλήσει για την υπόθεση αυτή, πιθανώς λόγω σεβασμού προς την Εκκλησία. Εκτός από αυτό, αυτό το θρησκευτικό ίδρυμα έχει μεγάλη επιρροή στους Μεξικανικούς θεσμούς: από όλα τα θύματα, μόνο 2 τόλμησαν να καταγγείλουν επίσημα την κακοποίηση.Μία από τις μητέρες των θυμάτων έγραψε ένα γράμμα στον Πάπα ζητώντας να του μιλήσει, αλλά το Βατικανό της απάντησε πως το «θέμα θεωρείται λήξαν.» “

Τι ισχύει;

Η πρώτη εμφάνιση της ιστορίας έγινε στις 24 Δεκεμβρίου του 2017 στο Neon Nettle, μια ιστοσελίδα που έχει παράδοση στη διάδοση στα fake news και τις θεωρίες συνωμοσίας. Στην αρχική εκδοχή της ιστορίας μάλιστα, ο ιερέας βρίσκει τραγικό θάνατο έξω από την εκκλησία του, καταλήγοντας σταυρωμένος.

Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν αποτελούν ένα συνονθύλευμα φωτογραφιών από το διαδίκτυο σύμφωνα με το snopes. Αρχικά από την ιστοσελίδα Courageous Priest καθώς και από έναν άνδρα που δολοφονήθηκε από τις επιχειρήσεις της Al Qaeda στην Υεμένη το 2014.

Ο ισχυρισμός γεννήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου του 2016 από μια ομάδας χάκερς από την ευρύτερη ομάδα των Anonymous Mexico, όταν η Καθολική Εκκλησία αντιτάχθηκε στις προεδρικές πρωτοβουλίες για τη νομιμοποίηση της ισότητας στο γάμο.

Τότε η ομάδα απείλησε να κοινοποιήσει μια λίστα από ομοφυλόφιλους ιερείς και επισκόπους μέσα στην οποία βρισκόταν το όνομα Jose Ataulfo Garcia. Ωστόσο, σύμφωνα με το γραφείο τύπου της Αρχιεπισκοπής του Μεξικό, ο συγκεκριμένος ιερέας δεν ανήκει στην Αρχιεπισκοπή. Ενώ, ύστερα από έρευνα διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχει ιερέας με το όνομα Jose Ataulfo Garcia σε καμία από τις επισκοπές στην επαρχία της Oaxaca. [πηγή]

Η ελληνική εκδοχή της ιστορίας του παιδόφιλου ιερέα παρουσιάζει διαφοροποιήσεις καθώς απουσιάζει το κομμάτι της σταύρωσης. Υπάρχει όμως, η προσθήκη ενός βίντεο από τη πλατφόρμα του YouTube, το οποίο βέβαια ουδεμία σχέση έχει με την υπόθεση.

Συμπερασματικά, σύμφωνα με την Αρχιεπισκοπή του Μεξικό, ουδέποτε υπήρξε ως φυσικό πρόσωπο ο Jose Ataulfo Garcia. Η ιστορία του παιδόφιλου ιερέα με HIV που βίασε 30 παιδιά και αθωώθηκε, αποτελεί μια κατασκευή από ομάδα χάκερς με συγκεκριμένες πολιτικές επιδιώξεις κόντρα στην Καθολική Εκκλησία. Έτσι, η ιστορία είναι ψευδής.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).