Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδής η ιστορία απόπειρας απαγωγής παιδιών με άσπρο βανHOAXES

Ψευδής η ιστορία απόπειρας απαγωγής παιδιών με άσπρο βαν

5 Νοε
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.
Το βαν που εμφανίζεται στην καταγγελία

Στις αρχές του μήνα κοινοποιήθηκε στη πλατφόρμα του Facebook καταγγελία, με χιλιάδες κοινοποιήσεις, για απόπειρα απαγωγής δύο νέων. Οι φερόμενοι δράστες επέβαιναν σε άσπρο βαν ενώ, σύμφωνα με τον ισχυρισμό, οι δύο άνδρες ανήκουν σε “σπείρα που εμπλέκεται με το εμπόριο οργάνων”. Ωστόσο οι ισχυρισμοί αυτοί, δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα.

Αναλυτικότερα διαβάζουμε στη δημοσίευση:

Τι ισχύει

Η δημοσίευση συνέχισε να ανακυκλώνεται στο διαδίκτυο προκαλώντας αναστάτωση καθώς κοινοποιήθηκε από περισσότερους από τέσσερις χιλιάδες χρήστες του Facebook. Αν αναλογισθεί κανείς πως δεν υπάρχει μόνο μία Νεάπολη στην Ελλάδα, μπορεί να αντιληφθεί τη διάσταση που πήρε το θέμα. Για παράδειγμα συναντήσαμε την “καταγγελία” σε σελίδα για τη Νεάπολη Θεσσαλονίκης (βλ. τη δημοσίευση εδώ) καθώς επίσης και σε δημοσιεύσεις στην περιοχή της Νεάπολης Χαλκίδας, στην Εύβοια. (βλ. τη δημοσίευση εδώ)

Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, ενημερωθήκαμε πως δεν υπάρχει καμία καταγγελία για απόπειρα απαγωγής, όχι μόνο για την περιοχή της Νεάπολης στη Νίκαια, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Αντίστοιχους ψευδείς ισχυρισμούς για “κλοπή οργάνων” και απαγωγές παιδιών είχαμε επίσης συναντήσει το 2013 καθώς και το 2015.

Συμπέρασμα

Η ιστορία της απόπειρας απαγωγής δύο νέων από σπείρα που εμπλέκεται με το εμπόριο, με άσπρο βαν στη περιοχή της Νεάπολης στη Νίκαια, είναι ΨΕΥΔΗΣ. Η εκμετάλλευση υποθέσεων του οργανωμένου εγκλήματος για μερικά “κλικς” είναι πλέον φαινόμενο και καλό είναι ως αναγνώστες και συντάκτες να επαληθεύουμε τα δεδομένα μας.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).