Ποιοι είμαστε
Αρχική Ανακριβές δημοσίευμα για τα οικονομικά-εργασιακά προνόμια των “λαθρομεταναστών” σε σχέση με τους Έλληνες πολίτεςFAKE NEWS

Ανακριβές δημοσίευμα για τα οικονομικά-εργασιακά προνόμια των “λαθρομεταναστών” σε σχέση με τους Έλληνες πολίτες

15 Νοε
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Μετανάστες απολαμβάνουν οικονομική ενίσχυση από το κράτος σε αντίθεση με τους Έλληνες πολίτες.

Συμπέρασμα:

Οι εικόνες και τα άρθρα που αναπαράγονται με τους ισχυρισμούς περί οικονομικών προνομίων που απολαμβάνουν μετανάστες δεν ευσταθούν.

Δημοσίευμα, με τίτλο “Ρατσισμός είναι”, αναπαράγεται τουλάχιστον από το 2013 και βρίθει ανακριβειών και ψευδών ισχυρισμών, αναφορικά με υποτιθέμενα ευνοϊκά οικονομικά και εργασιακά προνόμια των “λαθρομεταναστών”, σε σχέση με αυτά των Ελλήνων πολιτών.

Το είδαμε ενδεικτικά στα εξής ιστολόγια: thesecretrealtruth, stoxos, triklopodia, alldaynews, justiceforgreece, odosdrachmis, κτλ.

Το δημοσίευμα κυκλοφορεί και ανακυκλώνεται τουλάχιστον από το 2013 σε φόρουμ και blog.

Τι ισχύει

Η αναφορά σε “επίδομα από τον ΟΑΕΔ ύψους 580 Ευρώ”, και ειδικά μόνο σε “μετανάστες” δεν προκύπτει από πουθενά. Τα ποσά του επιδόματος ανεργίας, εφόσον τηρούνται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις (τις οποίες μπορείτε να βρείτε εδώ), είναι:

  • Το ύψος του επιδόματος καθορίζεται από τις αποδοχές του ασφαλισμένου κατά την απόλυσή του.
  • Από 01.02.2019 το βασικό μηνιαίο επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 399,25 Ευρώ (να αναφέρουμε ότι πιο πριν – αφού το δημοσίευμα είναι παλιότερο- το ποσό ήταν 360 ευρώ)
  • Για κάθε μέλος της οικογένειας του ανέργου το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10%.

Για τους αλλοδαπούς εργαζόμενους, εφόσον έχουν εξασφαλίσει το δικαίωμα της εργασίας, κι έχουν τις προαναφερόμενες απαραίτητες προϋποθέσεις, ισχύουν τα ίδια ακριβώς με τους Έλληνες πολίτες.

Ψευδής είναι και η αναφορά σε 2.500.000 άνεργους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της eurostat, τo 1o τρίμηνο του 2019 το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας ήταν 17,3%, ενώ τον Αύγουστο του 2019 το ποσοστό ανεργίας ήταν 16,5%.

τρίμηνα
μήνες 2019

Πιο συγκεκριμένα, σε απόλυτα νούμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ, ο αριθμός των ανέργων στη συνοπτική έκθεσή του για τον Σεπτέμβριο του 2019 (αρχείο pdf) ήταν 843.154 άνεργοι.

σελ.28

Μαζί με τους 70.128 (λοιποί, μη αναζητούντες εργασία), στα μητρώα του οργανισμού ήταν εγγεγραμμένοι συνολικά 913.282 .

Ο αριθμός αυτός, όπως κάθε χρόνο, αναμένεται να αυξηθεί κατά τους χειμερινούς μήνες (γύρω στις 100 χιλιάδες, λόγω της προσωρινής παύσης απασχόλησης των εποχικών εργαζομένων σε τουριστικές επιχειρήσεις), σε καμία περίπτωση όμως δεν θα ανέρθει στους 2,500,000.

Ψευδής είναι κι ο ισχυρισμός ότι “από τους 153.000 δικαιούχους επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ μόνο 20.000 είναι Έλληνες”.

Συγκεκριμένα: σύμφωνα με την προαναφερθείσα έκθεση του ΟΑΕΔ, το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων (αφορά τον αριθμό των δικαιούχων που πληρώθηκαν εντός του αντίστοιχου μήνα) ανέρχεται σε 145.320 άτομα.

Από αυτούς οι άνεργοι επιδοτούμενοι υπήκοοι τρίτων χωρών, ανέρχονται σε 7.727 άτομα, οι κοινοτικοί σε 2.006 άτομα και οι 135.587 είναι Έλληνες πολίτες ( Στοιχεία Ανέργων και Επιδοτούμενων).

Επομένως κι εδώ οι αριθμοί του δημοσιεύματος είναι αναληθείς.

Ο ισχυρισμός ότι στην χώρα έχουμε “4.000.000 ξένους εποίκους” επίσης είναι ανυπόστατος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες:

Από το 2014 ως και τις 27 Οκτωβρίου 2019 έχουν σημειωθεί αφίξεις (διά ξηράς ή θαλάσσης) 1.224.348 ανθρώπων (ενδιαφέροντα στατιστικά μπορείτε να δείτε κι εδώ: asylo.gov)

To ίδιο περίπου νούμερο δίνει κι ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ):

Συνολικά ο αριθμός των αφίξεων από την 1η Ιανουαρίου 2015 ως τις 5 Νοεμβρίου 2019 ανέρχεται σε 1.175.060 άτομα, με μεγάλο αριθμό αυτών να έχουν προωθηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τέλος ο ισχυρισμός πως “ο λαθροέποικος με 2 μήνες ένσημα να έχει βιβλιάριο υγείας για όλη του την οικογένεια” ενώ ο Έλληνας χρειάζεται 12, είναι παραπλανητικός. Τα ίδια που ισχύουν για τους Έλληνες πολίτες, ισχύουν και τους πολίτες άλλων χωρών. Οι άνεργοι (Έλληνες και μη) μπορούν να έχουν ασφαλιστική κάλυψη με 50 ένσημα (2 μήνες πλήρους απασχόλησης) σύμφωνα με την εγκύκλιο Φ.40021/οικ.9491/737/2019 του Υπ. Εργασίας, η οποία παρατείνει το μέτρο μέχρι τις 29/2/2020 .

Η σύγκριση 2 διαφορετικών κατηγοριών ασφαλισμένων, δηλαδή ΕΦΚΑ Μισθωτών Τ. ΙΚΑ, με ελεύθερους επαγγελματίες (ΟΑΕΕ πρώην ΤΕΒΕ) που ισχύουν διαφορετικές προϋποθέσεις (χρειάζονται 4 μήνες – κι όχι 12 όπως γράφτηκε – από την εγγραφή του ασφαλισμένου με πληρωμένες όλες τις απαραίτητες εισφορές) γίνεται εκ του πονηρού.

Εν κατακλείδι, οι ισχυρισμοί των δημοσιευμάτων για τα υποτιθέμενα οικονομικά/εργασιακά προνόμια που απολαμβάνουν οι μετανάστες σε αντίθεση με τους Έλληνες, καταρρίπτονται.

______________________________________________________

Ευχαριστούμε τον φίλο Athanasios Arsenios Perdi για την πολύτιμη συνεισφορά του στο παραπάνω άρθρο