Ποιοι είμαστε
Αρχική Σπαμ μηνύματα στο κινητό για να εξαπατήσουν τους χρήστες.SCAMS

Σπαμ μηνύματα στο κινητό για να εξαπατήσουν τους χρήστες.

24 Νοε
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Μήνυμα το οποίο διακινείται μέσω sms αναφέρει ότι ένας φίλος σας έχει ανεβάσει τη φωτογραφία σας σε ένα συγκεκριμένο σύνδεσμο ο οποίος αναγράφεται στο εν λόγω sms.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για spam μήνυμα με σκοπό να εγγράψουν τους χρήστες κινητής τηλεφωνίας σε υπηρεσίες Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης (ΥΠΠ) με υψηλές χρεώσεις.

“Ο ΦΙΛΟΣ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΑΣ ΕΔΩ: https://….” αναφέρει το μήνυμα με όνομα αποστολέα το SMSINFO. Πρόκειται όμως για απάτη.

Το μήνυμα που έχουν λάβει οι χρήστες είναι ίδιο. Αυτό που διαφέρει πολλές φορές είναι το URL.

Επιλέγοντας τον υπερσύνδεσμο, διαπιστώθηκε ότι κάθε φορά παρουσιάζεται διαφορετική σελίδα. Η αρχική σελίδα δεν περιέχει φωτογραφία, αλλά κάποια μηνύματα. Ένα από αυτά, μας προειδοποιεί ότι θα χαθούν αρχεία εάν δεν κάνουμε “κλικ” για να ενημερώσουμε την εφαρμογή. Μετά, ο χρήστης ανακατευθύνετε σε άλλο ιστότοπο για να εισάγει τον αριθμό του τηλεφώνου του και να εγγραφεί σε υπηρεσίες Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης (ΥΠΠ).

Επικοινωνήσαμε με την Cosmote για να ενεργοποιήσουμε τη φραγή στον συγκεκριμένο αριθμό. Σύμφωνα με τους ίδιους, η εταιρεία δεν έχει καμία ενημέρωση επί του θέματος. Επίσης, δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν τη φραγή διότι δε φαίνεται ο αριθμός στο μήνυμα που λάβαμε. Γι’ αυτό το λόγο, μας είπαν ότι θα πρέπει ο χρήστης να επιλέξει ο ίδιος τον αποκλεισμό του αριθμού.

Ίδιο μήνυμα, πολλοί παραλήπτες

Μετά από αναζήτηση στο white-pages.gr ανακαλύψαμε ότι πολλοί συνδρομητές έχουν λάβει το ίδιο μήνυμα. Σύμφωνα με τα σχόλια, όταν προσπάθησαν να καλέσουν τον αποστολέα εμφανίστηκε στο κινητό τους ο αριθμός 7674636. Ο αριθμός έχει χαρακτηριστεί ως “επικίνδυνος” από όλους τους χρήστες.

Ο αριθμός έχει χαρακτηριστεί ως επικίνδυνος από χρήστες.

Χρησιμοποιώντας παρόμοια τακτική, επιτήδειοι έχουν προσπαθήσει να υποκλέψουν κωδικούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό στο κινητό τηλέφωνο των θυμάτων.

Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης

Οι καταναλωτές έχουν την δυνατότητα της φραγής λήψης γραπτών μηνυμάτων από 5ψηφιους αριθμούς. Παρόλα αυτά, πολλοί μένουν απροστάτευτοι από απάτες που διενεργούνται με αυτόν ή παρόμοιο τρόπο.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με παλιότερο Δελτίο τύπου παρακαλούσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην περίπτωση που διαπιστώσουν τέτοιου είδους μηνύματα στο διαδίκτυο, για την αποφυγή πιθανής οικονομικής εξαπάτησης τους. Επισημαίνει ότι αυτά τα μηνύματα έχουν ως στόχο να πείσουν, με απατηλό τρόπο («ψάρεμα»), τους ανυποψίαστους χρήστες του διαδικτύου να αποστείλουν προσωπικά τους δεδομένα (όπως τηλεφωνικούς αριθμούς), τα οποία αξιοποιούν οι δράστες για να τους ζημιώσουν οικονομικά.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συστήνει και προτρέπει τους χρήστες του διαδικτύου ότι:

  • Δεν πρέπει να ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους ηλεκτρονικά μηνύματα και να συμμετέχουν σε αντίστοιχους διαγωνισμούς, μέσω των οποίων μπορεί να ζητούνται ακόμη και προσωπικά τους δεδομένα.
  • Να μην αποστέλλουν σε υποτιθέμενες διαδικτυακές έρευνες προσωπικά τους στοιχεία και οικονοµικά δεδοµένα.
  • Η συμμετοχή σε διαγωνισμούς εταιρειών με δώρα προϋποθέτει την αποδοχή των «όρων συμμετοχής», οι οποίοι πρέπει να έχουν κατατεθεί σε συμβολαιογράφο.
    Επιπλέον:
  • Να μην καταχωρείτε τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου σας σε διαδικτυακό τόπο εάν προηγουμένως δεν έχετε διαβάσει προσεκτικά όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις, με τους οποίους παρέχεται η υπηρεσία που σας ενδιαφέρει, καθώς και το σχετικό κόστος. Επισημαίνεται ότι διαφημίσεις για δωρεάν προσφορές ή συμμετοχή σε κληρώσεις, ενδέχεται να συνοδεύουν συνδρομητικές υπηρεσίες.
  • Διαβάζετε προσεκτικά όλους τους όρους της διαφημιστικής καταχώρησης και ελέγχετε εάν αφορά συνδρομητική υπηρεσία ή υπηρεσία που ολοκληρώνεται σε περισσότερα από ένα SMS κ.λπ.
  • Η χρήση Υπηρεσιών Πολυμεσικής Πληροφόρησης (Υ.Π.Π.) συνεπάγεται ιδιαίτερα αυξημένο κόστος κλήσεων και μηνυμάτων SMS (χρέωση είτε ανά κλήση, είτε ανά λεπτό, είτε ανά εισερχόμενο / εξερχόμενο μήνυμα).

Συμπερασματικά, πρόκειται για απάτη. Όταν λάβετε αυτό το μήνυμα μην ανοίξετε τον υπερσύνδεσμο. Απλώς, διαγράψτε το.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).