Ποιοι είμαστε
Αρχική Η ψευδής ιστορία βίαιων αντιδράσεων σε Γαλλία και Γερμανία για παροχή επιδομάτων και κατοικιώνΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Η ψευδής ιστορία βίαιων αντιδράσεων σε Γαλλία και Γερμανία για παροχή επιδομάτων και κατοικιών

4 Δεκ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίαιες αντιδράσεις σε Γαλλία και Γερμανία ανθρώπων που επιζητούν επιδόματα και σπίτια για να μείνουν.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για αντιδράσεις της Αιθιοπικής Εβραϊκής κοινότητας του Ισραήλ, για τον θάνατο του 19χρονου Solomon Tekah, από έναν αστυνομικό εκτός υπηρεσίας στις 30 Ιουνίου του 2019. Με εξαίρεση το τελευταίο βίντεο, ο τόπος που διαδραματίζονται τα γεγονότα δεν είναι η Γαλλία ή η Γερμανία.

Έχοντας συγκεντρώσει παραπάνω από 11 χιλιάδες κοινοποιήσεις, αναπαράγονται στην πλατφόρμα του Facebook και σε blogs, τέσσερα βίντεο που παρουσιάζουν σκηνές βίας και χάους. Οι πράξεις αυτές αποδίδονται σε μετανάστες που βρίσκονται στην Γερμανία και την Γαλλία και αντιδρούν για να τους προσφερθούν επιδόματα και σπίτια. Ωστόσο ο παραπάνω ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Το συναντήσαμε στην πλατφόρμα του Facebook καθώς και: antonionews.gr, egerssi.gr, oxafies.com, oparlapipas.gr, epilarhia.blogspot.com κ.α

Αληθεύει;

Την Κυριακή 30 Ιουνίου του 2019 ο Solomon Tekah πέφτει νεκρός από σφαίρα αστυνομικού εκτός υπηρεσίας στην πόλη Kiryat Haim, κοντά στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ, Haifa. Η δολοφονία του ήταν η αφορμή για την εκδήλωση της οργής των μελών της Αιθιοπικής κοινότητας, οι οποίοι δήλωσαν πως ζουν διαρκώς με τη φοβία της αστυνομικής βίας εξαιτίας του χρώματός τους. Στις 3 Ιουλίου συνέβησαν βίαια επεισόδια με τους διαδηλωτές να επιτίθενται κατά των αστυνομικών. Πιο συγκεκριμένα πλήθη Αιθιόπων Ισραηλινών έκλεισαν εθνικές οδούς και 15 κεντρικές οδικές αρτηρίες. Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, 111 αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Το πρώτο από τα 4 βίντεο δείχνει διαδηλωτές να δημιουργούν αυτοσχέδια οδοφράγματα με πέτρες προκαλώντας συμφόρηση και εγκλωβίζοντας για περισσότερες από 5 ώρες τους πολίτες.

Πηγή Liveleak.com
Περιοχή: Rehovot, Ισραήλ

Στο δεύτερο βίντεο εμφανίζεται ένα ασημί sedan πάνω στο οποίο βρίσκεται ένας διαδηλωτής ο οποίος χτυπά με βία το παρμπρίζ ενόσω ο οδηγός επιταχύνει. Το περιστατικό ουδεμία σχέση έχει με την Γαλλία ή τη Γερμανία.

Σύμφωνα με τους Times του Ισραήλ, ο οδηγός προσπάθησε να ξεφύγει από το μπλόκο που είχαν σχηματίσει οι διαδηλωτές σε κεντρική οδική αρτηρία του Azrieli.

“Περίπου 12 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και ξεκίνησαν να χτυπούν το αμάξι με πέτρες, και να το ψεκάζουν με σπρέι πιπεριού. Ένας εξ αυτών ανέβηκε στο καπό ρίχνοντας γροθιές στο τζάμι”

Περιοχή: Azrieli

Το τρίτο βίντεο είναι από την πόλη Χάιφα, και όπως τα προηγούμενα, είναι και αυτό από τα επεισόδια που ξέσπασαν στο Ισραήλ για την δολοφονία του Solomon Tekah.

israelpalestine.liveuamap.com

Το τέταρτο και τελευταίο βίντεο της δημοσίευσης δείχνει έναν 19 από την Νιγηρία να προκαλεί ζημιές σε 12 σταθμευμένα οχήματα έξω από κέντρο υποδοχής και στήριξης μεταναστών που ζητούν άσυλο, στην πόλη Ντόναουβερτ. Σύμφωνα με την αστυνομία το κόστος της επίθεσης ανέρχεται στις 50 χιλιάδες ευρώ ενώ τα κίνητρα του δράστη δεν είναι ξεκάθαρα. Το βίντεο κοινοποίησαν υπάλληλοι το Κέντρου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο δράστης απελάθηκε από κοινού με 15 ακόμα Νιγηριανούς και Αφγανούς αιτούντες άσυλο.

https://www.youtube.com/watch?v=taxlOMTpy8o&feature=emb_logo

Συμπέρασμα

Η κλιμακωμένη και χαώδης κατάσταση αποδίδεται λανθασμένα σε ανθρώπους που “αντιδρούν για να τους δώσουν επιδόματα και σπίτι”. Τα 3 βίντεο αφορούν τις βίαιες διαδηλώσεις των Αιθιόπων της Εβραϊκής Κοινότητας του Ισραήλ ύστερα από τη δολοφονία του 19 χρονου Solomon Tekah, από αστυνομικό που βρισκόταν εκτός υπηρεσίας στις 30 Ιουνίου του 2019. Με εξαίρεση το τελευταίο βίντεο, ο τόπος που διαδραματίζονται τα γεγονότα δεν είναι η Γαλλία ή η Γερμανία.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).