Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, η τιμή της ασπιρίνης δεν αυξήθηκε από 1,80 σε 3,90 πριν λίγες ημέρεςHOAXES

Όχι, η τιμή της ασπιρίνης δεν αυξήθηκε από 1,80 σε 3,90 πριν λίγες ημέρες

18 Δεκ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Η τιμή της ασπιρίνης αυξήθηκε πριν λίγες μέρες (Δεκέμβριος 2019) και θα κοστίζει 3,90€ από 1,80€ που είχε.

Συμπέρασμα:

Η τιμή της ασπιρίνης αυξήθηκε στις 20/12/2017 και από τότε η προτεινόμενη τιμή είναι στα 3,40€.

Αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα ισχυρίζονται ότι η τιμή της ασπιρίνης αυξήθηκε σε 3,90€ από 1,80€. πριν λίγες ημέρες. Όμως αυτό δεν είναι αληθές.

Πηγή του ισχυρισμού είναι η παρακάτω ανάρτηση στο Twitter:

Η ανάρτηση ισχυρίζεται πως η αύξηση στην τιμή της ασπιρίνης (Μη συνταγογραφούμενου φαρμάκου), συνέβη πριν “λίγες ημέρες”. Στα συγκεκριμένα φάρμακα δεν υπάρχει πλέον διατίμηση, γεγονός που οδήγησε στην απελευθέρωση της τιμολογιακής πολιτικής των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., με βάση νόμου του 2014, με έναρξη εφαρμογής την 1/1/2017. Σύμφωνα με την πλατφόρμα πληροφόρησης για τα φάρμακα ανθρώπινης χρήσης “Γαληνός“, η αύξηση της προτεινόμενης τιμής της ασπιρίνης από 1,80 σε 3,41 (και όχι 3,90), έλαβε χώρα στις 20 Δεκεμβρίου 2017.

Στην ανάρτηση επιχειρείται αρνητικός συσχετισμός της υποτιθέμενης αύξησης της τιμής της ασπιρίνης, με την πρόσφατη τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, για μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων έως και 7% και “πάγωμα” αυξήσεων.

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου υγείας μπορείτε να ενημερώνεστε για όλες τις επικαιροποιήσεις στις τιμές των φαρμάκων.

Από τα ανωτέρω καταλαβαίνουμε πως η αύξηση της προτεινόμενης τιμής της ασπιρίνης από 1,80 σε 3,41 (κατόπιν 3,40) επήλθε στις 20/12/2017, και όχι πριν “λίγες ημέρες”.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.