Ποιοι είμαστε
Αρχική Fake News: Αλβανοί εξτρεμιστές κατέβασαν την ελληνική σημαία και ανάρτησαν την αλβανική στη ΘεσπρωτίαFAKE NEWS

Fake News: Αλβανοί εξτρεμιστές κατέβασαν την ελληνική σημαία και ανάρτησαν την αλβανική στη Θεσπρωτία

19 Δεκ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Πρόσφατα, Αλβανοί εξτρεμιστές κατέβασαν την ελληνική σημαία και ανάρτησαν την αλβανική στη Θεσπρωτία.

Συμπέρασμα:

Το περιστατικό δεν έχει συμβεί τις τελευταίες μέρες στην Θεσπρωτία αλλά τον Νοέμβριο του 2018 στο χωριό "Βασιλικο" (Αρχαία Σικυώνα), στο Κιάτο Κορινθίας, από δύο νεαρούς, εκ των οποίων ο ένας κάτοικος του χωριού.

Πρόσφατα δημοσιεύματα ισχυρίζονται ότι “Αλβανοί εξτρεμιστές κατέβασαν την ελληνική σημαία και ανάρτησαν την αλβανική, στη Θεσπρωτία”. Όμως δεν είναι αλήθεια.

Παραδείγματα: makeleio.gr, katohika.gr, και diaforetiko.gr

Όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές, ένας εύκολος τρόπος για να κατασκευάσεις μια είδηση, είναι να πάρεις υλικό από παλιότερη είδηση, να αλλάξεις διάφορα στοιχεία της, όπως χρόνος, τόπος, ονόματα, κτλ, και να την “σερβίρεις” σαν νέα. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με το παραπάνω δημοσίευμα.

Το περιστατικό δεν έχει συμβεί τις τελευταίες μέρες στην Θεσπρωτία, αλλά το Νοέμβριο του 2018 στο χωριό “Βασιλικό” (Αρχαία Σικυώνα), στο Κιάτο Κορινθίας, από δύο νεαρούς, εκ των οποίων ο ένας κάτοικος του χωριού.

Τα τοπικά μέσα (και όσα αναπαρήγαγαν την είδηση) αλίευσαν τις φωτογραφίες από ανάρτηση (27/11/18) στη σελίδα του εθνικιστικού αλβανικού κόμματος «Aleanca Kuq e Zi», του οποίου το έμβλημα είναι ορατό και στη λευκή μπλούζα του ενός.

Μια σύγκριση των φωτογραφιών με το Μνημείο Ηρώων του χωριού Βασιλικό δεν αφήνει καμιά αμφιβολία:

Πλατεία του χωριού Βασιλικό (Σικυών) Κορινθίας, Google Maps, άποψη του Ηρώου

Εν κατακλείδι, η είδηση για υποστολή ελληνικής και έπαρση αλβανικής στη Θεσπρωτία δεν ευσταθεί και οι φωτογραφίες αφορούν περιστατικό που εκτυλίχθηκε το Νοέμβριο του 2018 στο χωριό Βασιλικό Κορινθίας.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.