Ποιοι είμαστε
Αρχική Θεσσαλονίκη: Μετανάστες ΔΕΝ έγραψαν σύνθημα στον τοίχο «θάνατος στους άπιστους»HOAXES

Θεσσαλονίκη: Μετανάστες ΔΕΝ έγραψαν σύνθημα στον τοίχο «θάνατος στους άπιστους»

24 Δεκ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Λαθρομετανάστες έγραψαν σε τοίχο στην οδό Ι.Κωλέττη στη Θεσσαλονίκη, το σύνθημα «θάνατος στους άπιστους».

Συμπέρασμα:

Το σύνθημα δεν μεταφράζεται «θάνατος στους άπιστους» αλλά συνιστά προσβολή σε βάρος της μητέρας κάποιου Ραμίζ.

Δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι “Λαθρομετανάστες στην Θεσσαλονίκη έγραψαν σε τοίχο, στην οδό Ι. Κωλέττη, το σύνθημα «θάνατος στους άπιστους»”. Ωστόσο, ο παραπάνω ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Το είδαμε: makeleio.gr (αρχική πηγή), oxafies.com καθώς και σε λογαριασμούς στο Twitter.

Αληθεύει;

Το παραπάνω σύνθημα αποτελεί φράση γραμμένη στα Αραβικά. Ωστόσο, η σημασία της δεν έχει καμία σχέση με εκείνη που της αποδόθηκε. Πιο συγκεκριμένα τα γράμματα στα Αραβικά διαβάζονται από τα δεξιά προς τα αριστερά. Το σύνθημα που βλέπουμε στον τοίχο, έχει τρεις λέξεις.

Η πρώτη λέξη είναι το κύριο ανδρικό όνομα Ramiz (Ραμίζ) που σημαίνει σεβαστός, τιμημένος και γράφεται:

رامز

Οι επόμενες δύο είναι υβριστική φράση, και είναι η μεγαλύτερη προσβολή για τους Άραβες, αλλά και αρκετούς άλλους λαούς, και γράφεται:

کس امك

Πρέπει να σημειωθεί πως η λέξη “άπιστος” στα αραβικά αποδίδεται ως “καφίρ” που κυριολεκτικά σημαίνει άπιστος, ασεβής, άθεος και γράφεται:

كافر

Η ίδια ακριβώς λέξη χρησιμοποιείται και στα ουρντού αλλά και στα παστούν, τις γλώσσες του Πακιστάν και του Αφγανιστάν. Εντούτοις, διαπιστώνουμε πως η λέξη “καφίρ” δεν υπάρχει στο παραπάνω τάγκ, συνεπώς δεν γίνεται καμία αναφορά σε απίστους όπως ισχυρίζεται το Μακελειό.

Τέλος, η πρόταση “θάνατος στους άπιστους” θα φαινόταν έτσι:

الموت للكفار

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τα ανωτέρω η σημασιολογική απόδοση του μηνύματος στη φράση «θάνατος στους άπιστους» δεν προκύπτει από πουθενά και ο ισχυρισμός καταρρίπτεται.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).