Ποιοι είμαστε
Αρχική Αβάσιμες και δυνητικά επικίνδυνες οδηγίες σχετικά με μέτρα προφύλαξης από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2ΥΓΕΙΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Αβάσιμες και δυνητικά επικίνδυνες οδηγίες σχετικά με μέτρα προφύλαξης από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2

13 Μαρ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Μπορούμε να καταπολεμήσουμε τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 αν βγούμε στον ήλιο και πίνοντας ζεστά ροφήματα. Η χρήση μάσκας δεν βοηθάει ενώ ο ίδιος ο ιός είναι επικίνδυνος για τη ζωή μας μόνο αν ανήκουμε σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Συμπέρασμα:

Δεν υπάρχει καμία απολύτως απόδειξη αποτελεσματικότητας του ήλιου στη καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού ενώ η κατανάλωση ζεστών ροφημάτων δε θα μπορούσε να έχει κάποια επίδραση στη νόσο καθώς δεν αλλάζει τη θερμοκρασία του σώματος. Η προστασία που μας δίνει μια μάσκα εξαρτάται από το τύπο της ενώ ο κορωνοϊός δεν είναι επικίνδυνος μόνο για τις ευπαθείς ομάδες.


Σε εικόνα η οποία κοινοποιήθηκε χιλιάδες φορές τις τελευταίες ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζεται μια λίστα με αβάσιμες και δυνητικά επικίνδυνες οδηγίες όσων αφορά τα μέτρα πρόληψης ενάντια στον κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Παραδείγματα: (Σελίδες στο facebook) ΛΕΒΕΝΤΟΓΕΝΝΑ ΚΡΗΤΗ ΜΑΣ, Kriti Channel, Ελληνική Γωνιά, Αξία Φύσης, The Cage Escape Rooms & VR Arena

Σύμφωνα με το κείμενο της εικόνας:

Βγες στον ήλιο! Ο ήλιος σκοτώνει τον κορωνοϊό!

Παρότι η παρατεταμένη έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία μπορεί όντως να καταστρέψει έναν ιό, η δράση αυτής της ακτινοβολίας επηρεάζεται, μεταξύ άλλων, από το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται ο ιός. Συγκεκριμένα αν περιβάλλεται από οργανικό υλικό, βλέννα, αίμα, σάλιο και ούτω καθεξής όπως συμβαίνει όταν ο ιός βρίσκεται μέσα σε έναν ξενιστή όπως ένας άνθρωπος. [πηγή]

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία μελέτη ή επίσημη δήλωση από κάποιον επιστημονικό φορέα που να στηρίζει τον ισχυρισμό πως η έκθεση ενός ανθρώπου στον ήλιο έχει την οποιαδήποτε επίδραση στην εξέλιξη της νόσου που προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2.

Πιες πολλά ζεστά υγρά. Ο κορωνοϊός δεν αντέχει τη ζέστη.

Όπως αναφέραμε ήδη η σχέση του ιού με τη θερμοκρασία στο πλαίσιο καταπολέμησης του από τον ανθρώπινο οργανισμό δεν είναι τεκμηριωμένη. Ωστόσο ακόμα και αν μια τέτοια σχέση είχε εδραιωθεί, η κατανάλωση ζεστών ροφημάτων δε θα είχε την οποιαδήποτε επίδραση καθώς το να πιούμε ένα ζεστό ρόφημα δε μεταφράζεται σε αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος μας.

Είναι ανώφελο να φοράς μάσκα. Δεν σε προστατεύει αν είσαι υγιής.

Αυτή η πρόταση είναι ασαφής. Ο βαθμός και το είδος προστασίας εξαρτάται από τη μάσκα που φοράμε. Αν είμαστε άρρωστοι και θέλουμε να αποφύγουμε τη μετάδοση του ιού σε άλλα άτομα τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη χειρουργική μάσκα μιας χρήσης. Αν θέλουμε να προστατευτούμε από σταγονίδια που προέρχονται από το βήχα ή το φτέρνισμα ανθρώπων με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή τότε η μάσκα τύπου FFP3 (αντίστοιχη της μάσκας N95) είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής που δίνονται από τους αρμόδιους φορείς. [πηγή 1][πηγή 2]

Ο κορωνοϊός δεν είναι πιο φονικός από μια συνηθισμένη γρίπη, άρα δε κινδυνεύεις να πεθάνεις εάν δεν ανήκεις σε ευάλωτη ομάδα, δηλαδή αν δεν έχεις σοβαρές παθήσεις ή εάν δεν είσαι υπερήλικας.

Αυτός ο ισχυρισμός είναι πλήρως εσφαλμένος. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία η νόσος COVID-19, την οποία προκαλεί ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 είναι πολύ πιο επικίνδυνη από τη γρίπη. Συγκεκριμένα, πέρα από τις παραμέτρους του ρυθμού μετάδοσης και των επιπλοκών, η θνησιμότητα από την COVID-19 είναι η υψηλότερη από αυτή της γρίπης.

Παρότι ακόμα δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την πλήρη ακρίβεια των ποσοστών, καθώς έρχονται καθημερινά νέα δεδομένα τα οποία αλλάζουν την εικόνα που έχουμε, το ποσοστό θνησιμότητας από την COVID-19, σύμφωνα και με σχετικό έγγραφο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι περίπου 3-4% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη γρίπη είναι 0.1%. [πηγή]

Με βάση όλα τα παραπάνω λοιπόν το συμπέρασμα που εξάγουμε είναι πως, πλην ορισμένων σωστών σημείων όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών, οι οδηγίες στην υπό εξέταση εικόνα στερούνται πλήρως επιστημονικής βάσης.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.