Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, η σελίδα Γαληνός δεν εξέδωσε οδηγίες χορήγησης συγκεκριμένων φαρμάκων για συμπτώματα της νόσου COVID-19HOAXES ΥΓΕΙΑ

Όχι, η σελίδα Γαληνός δεν εξέδωσε οδηγίες χορήγησης συγκεκριμένων φαρμάκων για συμπτώματα της νόσου COVID-19

16 Μαρ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Σύμφωνα με ανακοίνωση της σελίδας Γαληνός τα συμπτώματα της ασθένειας COVID-19 πρέπει να αντιμετωπίζονται με χρήση συγκεκριμένων φαρμακευτικών προϊόντων.

Συμπέρασμα:

Η σελίδα Γαληνός εξέδωσε ανακοίνωση η οποία καταρρίπτει τον ισχυρισμό πως οι οδηγίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο έχουν τη σελίδα τους ως πηγή.


Μήνυμα το οποίο κοινοποιείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνει λόγο για ανακοίνωση της σελίδας ενημέρωσης για φαρμακευτικά προϊόντα “Γαληνός” σύμφωνα με την οποία για συμπτώματα της νόσου COVID-19 πρέπει να χορηγούνται συγκεκριμένα φάρμακα. Ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Παραδείγματα: nyxtobaths.blogspot.com, palo.gr, (Σελίδα στο facebook) Νένα Χρονοπουλου

Το υπό εξέταση μήνυμα αναφέρει τα εξής:

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Σε συμπτώματα του COVID 19 :
ΔΕΝ χορηγούμε ως αντιπυρετικά IBUPROFEN (Algofren ,Nurofen, Brufen, Seractil..) σε δισκία ή σιρόπια, καθώς και τα υπόλοιπα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη ( Ponstan, Gantil, Aspirin, Voltaren, Mesulid, Niflamol, Loxitan…) Χρησιμοποιούμε μόνο PARACETAMOL ( Depon, Panadol, Apotel……) (ρωτήστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Γαλλικού υπουργείου υγείας παρατηρείται μια ραγδαία επιδείνωση των συμπτωμάτων σε άτομα, άνω των 40 που είχαν λάβει ΜΣΑΦ (Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα).

Πηγή: Γαληνός Οδηγός Φαρμάκων στα αρχικά στάδια της νόσου.

Διαδώστε!!!

Τι ισχύει

Η σελίδα Γαληνός δεν εξέδωσε καμία τέτοια οδηγία. Μάλιστα λίγο αφού έγινε γνωστό ότι κυκλοφορεί ο συγκεκριμένος ισχυρισμός στο διαδίκτυο η σελίδα τοποθέτησε μια ανακοίνωση η οποία αναφέρει τα εξής:

Ανακοίνωση: Ενημερώνουμε το κοινό πως δημοσιεύματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα ή μη συγκεκριμένων φαρμάκων έναντι της νόσου COVID-19 (κορωνοϊός) δεν έχουν ως πηγή τον Γαληνό.

Από που ξεκίνησε αυτή η είδηση

Σε αντίστοιχο viral μήνυμα στην Ιρλανδία, η φερόμενη πηγή ήταν το “Health and Service Executive”(HSE), το αντίστοιχο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Το HSE σε σχετικό ποστ στο Twitter διέψευσε ότι εξέδωσε τέτοιες οδηγίες ενώ η αρχική πηγή του ισχυρισμού βρέθηκε πως είναι ο Γάλλος υπουργός υγείας Olivier Véran ο οποίος έκανε αυτές τις συστάσεις σε ποστ στο Twitter. [πηγή 1][πηγή 2]

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, αυτή φαίνεται να είναι προσωπική τοποθέτηση του Olivier Véran καθώς δεν υπάρχει καμία τέτοια αναφορά σε κάποια σελίδα επίσημου επιστημονικού φορέα όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ή το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Η υποκειμενική φύση της εν λόγω δήλωσης γίνεται επίσης εμφανής από το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το κορωνοϊό, κύριος Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε σε συνέντευξη που έδωσε αυτές τις μέρες πως:

Το πρώτο έχει να κάνει σε σχέση με τα αντιφλεγμονώδη, που ίσως ακούσατε ότι αναφέρθηκαν, από πολιτικό της Γαλλίας, πως πιθανά συντελούν σε μια πιο βαριά νόσο.

Δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για την τεκμηρίωση της σχέσεως, της χρήσεως αντιφλεγμονωδών ουσιών, οι οποίες χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο, ως παυσίπονα και αντιπυρετικά με την πρόοδο της νόσου.

Οπωσδήποτε, η άμυνα του του οργανισμού έχει να κάνει σε σημαντικό βαθμό με την απομάκρυνση του ιού από τον οργανισμό μας. Είναι ασφαλέστερη, και μετά από την καθοδήγηση και την οδηγία του γιατρού, του προσωπικού γιατρού, η χρήση παρακεταμόλης. Την ξέρουμε όλοι και την χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή.

Μέχρι να αποσαφηνιστεί αν όντως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, ουσίες όπως η ιβουπροφένη και άλλες, τις οποίες χρησιμοποιούμε σε καθημερινή χρήση στο σπιτικό μας μπορεί να επιδεινώνουν ή να αυξάνουν την προδιάθεση για μια πιο σοβαρή νόσο.

Εν κατακλείδι ο ισχυρισμός ότι η σελίδα Γαληνός εξέδωσε οδηγίες για αντιμετώπιση συμπτωμάτων της νόσου COVID-19 με συγκεκριμένα φαρμακευτικά προϊόντα είναι ψευδής.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.