Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτή η φωτογραφία ΔΕΝ απεικονίζει πομπή στρατιωτικών οχημάτων στην Ιταλία που μεταφέρει σορούςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Αυτή η φωτογραφία ΔΕΝ απεικονίζει πομπή στρατιωτικών οχημάτων στην Ιταλία που μεταφέρει σορούς

21 Μαρ
2020

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Φωτογραφία δείχνει στρατιωτικά οχήματα που μεταφέρουν σορούς θανόντων της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ιταλία.

Συμπέρασμα:

Η φωτογραφία προέρχεται από γειτονιά στο Παρίσι. Δεν έχει σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού.

Αναπαράγεται στα κοινωνικά δίκτυα μία φωτογραφία με κονβόι στρατιωτικών οχημάτων σε αστικό περιβάλλον, συνοδευόμενη από τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για οχήματα που μεταφέρουν σορούς θανόντων της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ιταλία. Όμως, τίποτε από αυτά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.


Κυκλοφόρησε σε δημοσιεύσεις στο Facebook (παραδείγματα εδώ, εδώ κι εδώ) συνοδεία του εξής κειμένου:

Στρατιωτικά κομβόι μεταφέρουν νεκρούς του κορονο’ι’ού στην Ιταλία τους πάει για αποτέφρωση γιατί τα μνήματα γέμισαν…
και εμείς γκρινιάζουμε που μένουμε στο σπίτι με όλες τις σύγχρονες ανέσεις…
Χαλαρώστε δε μας είπαν να ζωστούμε πυρομαχικά για να πάμε στον πόλεμο…

Η φωτογραφία που συνόδευε τις αναρτήσεις είναι η εξής:

Στιγμιότυπο δημοσίευσης στο Facebook.

Αρχικά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι εξετάζουμε την επίμαχη φυτογραφία και όχι τα βίντεο με τα στρατιωτικά οχήματα που μεταφέρουν σορούς θανόντων της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ιταλία.
Τα βίντεο είναι πραγματικά, αλλά η συγκεκριμένη φωτογραφία έχει χρησιμοποιηθεί από συνωμοσιολόγους για να ισχυριστούν ότι δεν υπήρξε κονβόι με σωρούς στην Ιταλία. Διαβάστε εδώ.


Τι απεικονίζεται;

Η εν λόγω φωτογραφία κυκλοφόρησε στις 16 Μαρτίου στα κοινωνικά δίκτυα χρηστών από τη Γαλλία, την ημέρα δηλαδή που ο πρόεδρος της χώρας Emmanouel Macron ανακοίνωσε επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα προς αποφυγήν διασποράς της νόσου COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Χρησιμοποίησε εκφράσεις όπως “είμαστε σε πόλεμο”, απευθυνόμενος στους πολίτες.

Μαζί με την υπό εξέταση εικόνα, αναρτήθηκαν και άλλες φωτογραφίες και βίντεο από το Παρίσι, όπου μια πομπή στρατιωτικών οχημάτων δημιούργησε την πεποίθηση ότι “ο στρατός βγήκε στους δρόμους” ενόψει της εφαρμογής των μέτρων κατά της πανδημίας. Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα:

https://youtu.be/wY5-NpuPzc4

Η φωτογραφία που μας αφορά προέρχεται από τη διασταύρωση των οδών Rue de Paris & Avenue Anatole France, στην περιοχή Charenton-le-Pont, στο Παρίσι της Γαλλίας.

Πηγή: Google Maps.

Πράγματι, λοιπόν, η υπό εξέταση φωτογραφία, όπως και το υπόλοιπο οπτικοακουστικό υλικό, προέρχεται από πομπή στρατιωτικών οχημάτων. Μόνο που αυτή δεν έχει καμία σχέση με τον κορωνοϊό και τα μέτρα που έχει λάβει το γαλλικό κράτος. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Γαλλίας έχει ήδη προβεί στην εξής διευκρίνιση αναφορικά με το συγκεκριμένο “κονβόι”, με αποκλειστική δήλωση στο AFP στις 16/03:

“Τα οχήματα που έγιναν αντιληπτά στο Charenton ανήκουν σε μεταφορά σχετική με τη διοικητική μέριμνα (σ.σ. υλικοτεχνική υποστήριξη) που δεν έχει καμία σχέση με την κρίση του κορωνοϊού. Ο Στρατός συνεχίζει να διεξάγει επιχειρησιακές δραστηριότητες που αφορούν τους πρωταρχικούς του σκοπούς. Αυτό συμπεριλαμβάνει και περιορισμένες μεταφορές.”

Ανακεφαλαιώνοντας, η φωτογραφία δεν προέρχεται από την Ιταλία, ούτε αφορά τη μεταφορά σορών από τους νεκρούς που άφησε πίσω της η πανδημία της λοιμώδους νόσου COVID-19. Δεν έχει σχέση καν με τα μέτρα περιορισμού των πολιτών που έχει λάβει η γαλλική κυβέρνηση.


Μπορείτε να δείτε εδώ άλλα δύο σχετικά άρθρα μας που αφορούν την πανδημία και ισχυρισμούς σχετικά με τους θανάτους στην Ιταλία: