Ποιοι είμαστε
Αρχική Τι έχει συμβεί με το βίντεο από την νέα παραλία Θεσσαλονίκης;ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Τι έχει συμβεί με το βίντεο από την νέα παραλία Θεσσαλονίκης;

1 Απρ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός

Το βίντεο του τηλεοπτικού καναλιού OPEN για τον κόσμο που βρισκόταν στη παραλία Θεσσαλονίκης στις 30 Μαρτίου του 2020 είναι κατασκευασμένο.

Συμπέρασμα

Το βίντεο που προβλήθηκε στο OPEN στις 30-3-2020 είναι πραγματικό ζωντανό ρεπορτάζ.

Χιλιάδες χρήστες αντιδρούν στα social media για το ρεπορτάζ που παρουσίασε “πλήθος κόσμου” να περπατούν στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το βίντεο είναι προηγούμενης ημερομηνίας πριν παρθούν τα μέτρα για τον κορωνοϊό κάποιοι άλλοι ότι είναι κατασκευασμένο κτλ. Μάλιστα δεν έλειψαν σχετικά άρθρα που παρουσίασαν τη “συνωμοσία”.

Παραδείγμα: e-tetradio.gr, triklopodia.gr, katohika.gr, nikosxeiladakis.gr, pronews

(Το e-tetradio.gr ανανέωσε το άρθρο. Δείτε εδώ)


Το τηλεοπτικό κανάλι OPEN στις 30 Μαρτίου πρόβαλε ζωντανό (live) ρεπορτάζ από τη νέα παραλία Θεσσαλονίκης. Στο βίντεο φαίνεται ότι υπάρχει αρκετός κόσμος. Κάποιοι είναι με το ποδήλατό τους, κάποιοι άλλοι κάνουν τζόκινγκ και αρκετοί απλά έχουν βγει για ένα περίπατο. Το αποτέλεσμα ήταν να κλείσει η παραλία και να απαγορευθούν οι περίπατοι και η άθληση σε αυτή. Δείτε το βίντεο.

Τι συμβαίνει όμως; Ήταν πραγματικά ζωντανό το βίντεο; Ήταν μοντάζ, όπως πολλοί ισχυρίζονται; Τελικά είχε κόσμο στην παραλία ή όχι;

1ος Ισχυρισμός: Το βίντεο είναι κατασκευασμένο.
Το βίντεο είναι πραγματικό, όμως αρκετοί ισχυρίστηκαν ότι είναι κατασκευασμένο για δύο λόγους:
1ος: Κάποια στιγμή περνούν 2 ποδήλατα από τα αριστερά προς τα δεξιά, που υπάρχει μόνο η θάλασσα.
2ος: Οι πολίτες φαίνονται να περπατούν στο ίδιο σημείο.


Τι συμβαίνει με τα ποδήλατα; (Δείτε παρακάτω το στιγμιότυπο)

Σε ένα σημείο του ζωντανού ρεπορτάζ βλέπουμε τον ρεπόρτερ του OPEN, Παναγιώτη Μανή, μπροστά στην κάμερα και έτσι μπορούμε να βρούμε το ακριβές σημείο που έχει ληφθεί το βίντεο. Είναι στην προβλήτα μπροστά από το ξενοδοχείο Makedonia Palace.

Οι δύο ποδηλάτες φαίνεται ότι κατευθύνονται προς τη θάλασσα αλλά στην πραγματικότητα κινούνται πάνω στην προβλήτα που υπάρχει στη παραλία.

Γιατί οι πολίτες περπατάνε στο ίδιο σημείο;
Οι πολίτες που κάνουν περίπατο φαίνονται να περπατούν στο ίδιο σημείο λόγω της παραμόρφωσης της προοπτικής. Ο κάμεραμαν έχει κάνει ζουμ με την κάμερα, και έτσι οι άνθρωποι που περπατούν, και ήταν σε αρκετά μεγάλη απόσταση, φαίνονται να είναι στο ίδιο σημείο και κοντά ο ένας στον άλλον. Όσοι γνωρίζουν από φωτογραφία και βιντεολήψη το καταλαβαίνουν, αλλά πολλοί που δεν έχουν τις γνώσεις, αυτό τους φαίνεται περίεργο.

Χρησιμοποιώντας το Google earth pro, μπορούμε να μετρήσουμε τις αποστάσεις των χαρακτηριστικών σημείων που φαίνονται στο βίντεο.

Οι κίτρινες δέστρες απέχουν 18 μέτρα η μία με την άλλη. Η πρώτη έχει απόσταση 112 μέτρα από την κάμερα και η δεύτερη 130 μέτρα. Ο ιστιοπλοϊκός σύλλογος απέχει 825 μέτρα από το σημείο λήψης. Είναι πολύ λογικό, όταν η κάμερα τραβάει με τόσο μεγάλο ζουμ, οι άνθρωποι που βρίσκονται δεκάδες μέτρα μακριά να φαίνονται ότι περπατούν στο ίδιο σημείο, αφού η απόσταση που καλύπτουν περπατώντας είναι ελάχιστη σε σχέση με την πραγματική απόσταση που έχουν από την κάμερα.

Λήψη χωρίς ζουμ
Λήψη με ζουμ

Μια ανάλυση της διαφοράς που έχει η λήψη όταν χρησιμοποιηθεί τηλεφακός έχει κάνει ο Μάνος Μακράκης.

“Έφτιαξα ένα αφαιρετικό μοντέλο της παραλίας Θεσσαλονίκης από το Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής μέχρι τον Κήπο των γλυπτών (συνολική απόσταση περίπου 900 μέτρα, αποστάσεις μεταξύ των κολώνων 24 μέτρα, οι μετρήσεις έγιναν από το Google maps) και τράβηξα δύο λήψεις. Έβαλα και κάμποσους ανθρώπους χωρίς να τους τσιγκουνευτώ.

Στην εικόνα (3) βλέπουμε μια λήψη με φακό 50 mm δηλαδή όπως βλέπει το ανθρώπινο μάτι. Οι αποστάσεις εδώ αποτυπώνονται ρεαλιστικά.
Στην εικόνα (4) βλέπουμε μια λήψη από το ίδιο περίπου σημείο με τηλεφακό 400 mm ο οποίος συμπιέζει το βάθος πεδίου, μικραίνει τις αποστάσεις μεταξύ των αντικειμένων και φέρνει τα πάντα πιο κοντά στη κάμερα. Με τέτοιους φακούς τραβάνε τις λήψεις τους τα κανάλια για να δώσουν την εντύπωση του συνωστισμού. Αυτό είναι εμφανές αν συγκριθούν π.χ. οι αποστάσεις μεταξύ των κολώνων της εικόνας (4) με την εικόνα (5). Θα δούμε ότι μοιάζουν. Όλα έχουν συμπτυχτεί.

Το ίδιο συμβαίνει αν παρατηρήσουμε τα μπλε ανθρωπάκια. Στην εικόνα (4) φαίνεται ότι είναι σχεδόν δίπλα ενώ στην πραγματικότητα έχουν απόσταση 12 μέτρα (εικόνα (2)). Μαζί με τη κατάλληλη περιγραφή από τον ρεπόρτερ να πως επιτυγχάνεται ο συνωστισμός.

Στην τελευταία εικόνα βλέπουμε το ίδιο φαινόμενο σε ένα πραγματικό παράδειγμα.


Όπως δείξαμε παραπάνω το βίντεο είναι πραγματικό. Αλλά για όσους ακόμη αμφιβάλλουν, υπάρχει και η μαρτυρία του νεαρού που φαίνεται σε πρώτο πλάνο


Τελικά η νέα παραλία Θεσσαλονίκης ήταν γεμάτη κόσμο;
Το θέμα είναι υποκειμενικό. Για κάποιους είχε πολύ κόσμο και για κάποιους άλλους λίγο. Αρκετοί ισχυρίζονται ότι το OPEN αλλοίωσε την πραγματική εικόνα που υπήρχε στην παραλία γιατί έκανε ζουμ με την κάμερα και έτσι οι πολίτες φαίνονται σε μεγαλύτερη πυκνότητα.

Στο ερώτημα μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα με πραγματικούς αριθμούς.

Υπάρχει μία καταγραφή σε βίντεο, λίγη ώρα πριν το ζωντανό ρεπορτάζ του OPEN, ενός ποδηλάτη που καλύπτει την απόσταση από το Μέγαρο Μουσικής έως τον Ανδριάντα του Κ. Καραμανλή. Το βίντεο περιέχει και το τμήμα που κατέγραψε η κάμερα του OPEN, δηλαδή από την προβλήτα στο ξενοδοχείο Makedonia Palace έως τον Ιστιοπλοϊκό όμιλο.

Στο τμήμα που κατέγραψε η κάμερα του OPEN (από την προβλήτα στο ξενοδοχείο Makedonia Palace έως τον Ιστιοπλοϊκό όμιλο – απόσταση 825 μέτρα) καταμετρήσαμε 169 άτομα από τα οποία τα 22 κάθονταν σε παγκάκι.

Το εμβαδόν αυτού του τμήματος της παραλίας είναι 22,900 τ.μ. περίπου. Δηλαδή αντιστοιχούν 135 τετραγωνικά μέτρα στον κάθε πολίτη που ήταν στην παραλία.

Επιπλέον υπάρχει βίντεο time-lapse από την κάμερα στο ξενοδοχείο Makedonia Palace στο οποίο μπορούμε να δούμε την πυκνότητα που υπήρχε όλη την ημέρα.

Συμπέρασμα: Το βίντεο που προβλήθηκε στο OPEN στις 30-3-2020 ήταν πραγματικό ζωντανό (live) ρεπορτάζ. Η λήψη ζουμ δημιούργησε εικόνα πυκνότητας. Ο ισχυρισμός ότι το βίντεο είναι κατασκευασμένο είναι ψευδής.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.