Ποιοι είμαστε
Αρχική Η ψευδής ιστορία της υπόγειας σήραγγας που βρίθει πτωμάτων παιδιώνΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Η ψευδής ιστορία της υπόγειας σήραγγας που βρίθει πτωμάτων παιδιών

9 Απρ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός

Σε υπόγειας σήραγγα που ξεκινάει από το λιμάνι της Νέας Υόρκης και φτάνει έως το κτήριο του Ιδρύματος Κλίντον, βρέθηκαν 100.000 παιδιά και πτώματα.

Συμπέρασμα

Πρόκειται για θεωρία συνωμοσίας που έχεi τις ρίζες της στη συνωμοσιολογική ομάδα QAnon.

Κυκλοφορεί ο ισχυρισμός πως σε υπόγεια σήραγγα που εκτείνεται από το λιμάνι της Νέας Υόρκης έως το κτήριο του Ιδρύματος Κλίντον, βρέθηκαν σχεδόν 100.000 παιδιά και πτώματα. Ωστόσο, ο παραπάνω ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Συναντήσαμε την ιστορία: kentripotideas.wordpress.com, skotinoprosopo.blogspot.com, dionios.blogspot.com (αρχική πηγή).

Τι ισχύει;

Αρχικά, το κείμενο που αναλύουμε αποτελεί μετάφραση γαλλικού χωρίου σε blog. Ήδη από τον τίτλο του κειμένου, εντοπίζουμε την αναφορά σε παιδιά και το ίδρυμα Κλίντον το οποίο βρίσκεται στη Νέα Υόρκη. Τα δύο παραπάνω στοιχεία, μας οδηγούν αναπόφευκτα στην ομάδα συνωμοσιολόγων της QAnon (Κιούανον). Οι υποστηρικτές της, και κατ’ ευφημισμό ερευνητές, πιστεύουν εν πολλοίς πως υπάρχει μια κλίκα παιδόφιλων σατανιστών οι οποίοι εξουσιάζουν πολιτικούς, τα μέσα ενημέρωσης και την αμερικανική βιομηχανία ταινιών και τηλεόρασης, Χόλιγουντ. Στο ενεργητικό της η εν λόγω ομάδα έχει αρκετές ψευδείς κατηγορίες για ηθοποιούς του Χόλιγουντ, πολιτικούς και υψηλόβαθμους αξιωματούχους για τη δήθεν συμμετοχή σε δίκτυα εμπορίας ανθρώπων και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Ακόμη, δηλώνουν υποστηρικτές του 45ου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ.

Το ίδρυμα Κλίντον

Η Χίλαρι Κλίντον συγκαταλέγεται μέσα στα 5 “μεγάλα ονόματα” ανθρώπων που δραστηριοποιούνται σε εγκλήματα όπως η κακοποίηση και η διακίνηση παιδιών σύμφωνα με τον Jordan Sather, ένθερμο υποστηρικτή και ακόλουθο της Q.

Επίσης, κατά διάρκεια των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ το 2016, γεννήθηκε μια νέα και επικίνδυνη θεωρία συνωμοσίας. Πιο συγκεκριμένα, επρόκειτο για τη σύνδεση της πολιτικού και υποψήφιας προέδρου των ΗΠΑ σε σκάνδαλο εμπορίας ανθρώπων και εκμετάλλευσης παιδιών που λάμβανε χώρο σε υπόγεια εστιατορίων. Ένα από αυτά ήταν η Ping Pong Pizzeria, στην Ουάσινγκτον. Έτσι, στις 4 Δεκεμβρίου του 2016 ο Edgar Maddison Welch πήρε την “πρωτοβουλία” να ερευνήσει -την αβάσιμη- θεωρία. Κρατώντας λοιπόν ένα AR-15 rifle εισέβαλε στην πιτσαρία και άνοιξε πυρ. Λίγες στιγμές αργότερα ο ίδιος παραδόθηκε και συνελήφθη από την αστυνομία ενώ ακολούθως καταδικάστηκε. Βέβαια, το συγκεκριμένο εστιατόριο, δεν διέθετε καν υπόγειο.

Η σήραγγα

Σύμφωνα με το υπό εξέταση κείμενο, η υπόγεια σήραγγα που συνδέει το πλοίο Comfort με το ίδρυμα Κλίντον έχει μήκος 4 χιλιομέτρων. Ωστόσο, το πλοίο που συνδράμει στον αγώνα κατά του κορωνοϊού, έχει αράξει στην αποβάθρα με αριθμό 90. Σύμφωνα με το Google Maps, το μήκος της απόστασης από την αποβάθρα έως το κτήριο Κλίντον είναι μόλις 1.28 χιλιόμετρα.

The USNS hospital ship Comfort is seen docked at Pier 90 on Manhattan's West Side as the outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) continues in New York City (photo credit: EDUARDO MUNOZ / REUTERS)
EDUARDO MUNOZ / REUTERS

Σύνδεση με τον Sars-CoV-2

Το νοσοκομειακό πλοίο “Comfort” έφτασε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης την Δευτέρα, 30 Μαρτίου με σκοπό να αποσυμφορήσει τα Νοσοκομεία της πόλης τα οποία επρόκειτο να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση κρουσμάτων COVID-19.

Βέβαια, τα δεδομένα άλλαξαν και κατόπιν αιτήματος του κυβερνήτη της πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο, το πλοίο θα λειτουργήσει και για την περίθαλψη ασθενών του κορωνοϊου.

Πηγή: New York Post

Ως εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο αντισυνταγματάρχης Mike Andrews δήλωσε στο Bloomberg πως υπάρχει άμεση ανταπόκριση στο αίτημα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης για εφοδιασμό σε σάκους μεταφοράς σωρών που ανέρχονται σε 100 χιλιάδες τεμάχια. Βέβαια, αυτοί οι σάκοι προορίζονται για το χειρότερο των σεναρίων δηλαδή, τους σωρούς θανόντων από COVID-19 και δεν έχουν ουδεμία σχέση με την ανυπόστατη θεωρία συνωμοσίας η οποία κάνει λόγο για 100.000 βασανισμένα παιδιά και πτώματα.

Σκηνές στο Central Park

Οι συντονισμένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση του ιού οδήγησαν στην κατασκευή πλήρως εξοπλισμένων παραγκών στο Central Park. Μάλιστα, διατίθενται επιπλέον 68 κλίνες για τους ασθενείς. Η δράση αποτελεί σύμπραξη της χριστιανικής ομάδας των Σαμαρειτών και το νοσοκομείο Mt. Sinai. Επομένως, το αφήγημα μελών QAnon που θέλει μερίδα βασανισμένων παιδιών να νοσηλεύονται σε αυτούς τους χώρους δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

https://twitter.com/VFuska/status/1245662981712535554

Περιληπτικά, το κείμενο αποτελεί μια μίξη ανυπόστατων θεωριών οι οποίες δεν έχουν ουδεμία λογική απόδειξη ή έρεισμα. Ένα τόσο σοβαρό ζήτημα θα είχε, φυσικά, μονοπωλήσει τη διεθνή δημοσιογραφική ατζέντα ωστόσο, κανένα ευυπόληπτο μέσο δεν έχει αναπαράγει την εν λόγω”είδηση”.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με την παραπάνω αποδεικτική διαδικασία συνάγουμε το συμπέρασμα πως το κείμενο φέρει ανυπόστατους και ανεπιβεβαίωτους συνωμοσιολογικούς ισχυρισμούς οι οποίοι καταρρίπτονται.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).