Ποιοι είμαστε
Αρχική ΔΕΝ εμφανίστηκαν δελφίνια στην μαρίνα ΚαλαμακίουHOAXES

ΔΕΝ εμφανίστηκαν δελφίνια στην μαρίνα Καλαμακίου

20 Απρ
2020

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο δείχνει δελφίνια να κολυμπούν σε μαρίνα των νοτίων προαστίων της Αθήνας.

Συμπέρασμα:

Το βίντεο προέρχεται από μαρίνα στην ευρωπαϊκή ακτή του Βοσπόρου, σε προάστιο της Κωνσταντινούπολης.

Κυκλοφόρησε viral βίντεο στο ελληνικό διαδίκτυο με τον ισχυρισμό ότι δείχνει δελφίνια να κολυμπούν σε Μαρίνα των νοτίων προαστίων της Αθήνας. Ωστόσο, αυτό δεν αληθεύει.


Παραδείγματα: alimosonline.gr, spoilers.gr, nou-pou.gr, psaxtiri.eu, newsbase.gr, voicenews.gr


Παραδείγματα δημοσιευμάτων.

Ο Ισχυρισμός μεταδόθηκε και από το ΣΚΑΙ.

Τι ισχύει;

Το βίντεο κυκλοφόρησε στις 16 Απριλίου σε πληθώρα τουρκικών μέσων ενημέρωσης [πηγή 1] [πηγή 2] [πηγή 3]. Την ίδια ημέρα νωρίτερα το βίντεο είχε δημοσιεύσει και ο δημοσιογράφος του CNN Türk Cem Seymen στο Twitter. [πηγή] Απεικονίζει την Μαρίνα του Ataköy, στην περιοχή του Bakırköy, προαστίου της Κωνσταντινούπολης στην ευρωπαϊκή ακτή του Βοσπόρου.

Πέραν του γεγονότος ότι το βίντεο δεν έχει εμφανιστεί στο διαδίκτυο πριν τις 16 Απριλίου, η τοποθεσία λήψης είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί από το μηχάνημα και το μοτίβο του δαπέδου στο σημείο δέσης των σκαφών, και, τέλος, από τα κωνοφόρα δένδρα που εμφανίζονται στην αριστερή πλευρά του βίντεο.

Το μηχάνημα στο σημείο δέσης των σκαφών. Επάνω αριστερά διακρίνονται κορυφές κωνοφόρων δένδρων, που είναι διακριτές κυρίως στο 0:45-0:48 του βίντεο.
Παρατηρήσαμε το μοτίβο του πεζοδρομίου, κάτω δεξιά.

Το χαρακτηριστικό μοτίβο και τα μηχανήματα στάθμευσης. Πηγή: Google Maps.
Ataköy Marina. Πανόραμα. Αριστερά διακρίνονται κωνοφόρα δένδρα. Πηγή: LinkedIn
Το σημείο που λήφθηκε το βίντεο σε καλύτερη λήψη. Πηγή

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι τις ίδιες ημέρες εθεάθησαν δελφίνια και σε άλλα σημεία του Βοσπόρου, ακόμη και κοντά στη γέφυρα του Γαλατά. [πηγή 1] [πηγή 2]


Διεθνής παρεξήγηση

Το βίντεο κυκλοφόρησε και σε ισπανικά μέσα ενημέρωσης, με την ανακριβή σημείωση ότι πρόκειται για μαρίνα στις ακτές της Μαγιόρκα ή της Βαρκελώνης. [παράδειγμα πρώτο, δεύτερο, τρίτο]

Χρήστες του Facebook στη Γαλλία θεώρησαν ότι απεικονίζεται μαρίνα στο Hyères, στα νότια της χώρας. [παράδειγμα]


Εν κατακλείδι, συμπεραίνουμε ότι ο ισχυρισμός πως το βίντεο προέρχεται από μαρίνα στα νότια προάστια της Αθήνας είναι εσφαλμένος.