Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ΔΕΝ υπάρχει απόδειξη ότι το εμβόλιο για τη φυματίωση προστατεύει από την COVID-19ΥΓΕΙΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΕΡΕΥΝΕΣ

Όχι, ΔΕΝ υπάρχει απόδειξη ότι το εμβόλιο για τη φυματίωση προστατεύει από την COVID-19

5 Μαΐ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Tο εμβόλιο BCG (Bacillus Calmette–Guérin) για την φυματίωση προστατεύει από τη νόσο COVID-19

Συμπέρασμα:

Η μελέτη που χρησιμοποιείται από τα υπό εξέταση άρθρα είναι προσχέδιο το οποίο δεν έχει περάσει ακόμα έλεγχο (peer-review) για την εγκυρότητα της μεθοδολογίας και των συμπερασμάτων της ώστε να δημοσιευτεί κανονικά σε επιστημονικό περιοδικό. Επιπρόσθετα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία δηλώνει ρητά πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απόδειξη ότι το εμβόλιο BCG προστατεύει ενάντια στη νόσο COVID-19 αλλά υπάρχουν 2 κλινικές μελέτες οι οποίες εξετάζουν αυτό τον ισχυρισμό.

Μεγάλο αριθμό κοινοποιήσεων έχει συλλέξει μέσα σε λίγες ώρες ο ισχυρισμός πως το εμβόλιο BCG (Bacillus Calmette–Guérin) για την φυματίωση προστατεύει από τη νόσο COVID-19. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει αυτό τον ισχυρισμό.

Παραδείγματα: noiazomai.gr, camerastyloonline.wordpress.com, thesecretrealtruth.blogspot.com

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε:

Η κραυγαλέα διαφορά θανάτων σε γειτονικές χώρες όπως π.χ. η Ισπανία και η Πορτογαλία, δεν μπορεί πια να περνάει απαρατήρητη, ούτε να αποσιωπάται!

Εδώ πρέπει να σταθεί όλος ο πλανήτης και να αναρωτηθεί τι επιτέλους συμβαίνει! Γιατί πεθαίνουν κατά χιλιάδες οι Ισπανοί και όχι οι γείτονές τους Πορτογάλοι; 

Η απάντηση βρίσκεται σε μια πρόσφατη Επιδημιολογική Μελέτη (τέλη Μαρτίου 2020) που καταχωνιάστηκε από “πρωτοκλασάτα” ΜΜΕ και εξετάζει τις επιδημιολογικές συμπεριφορές των χωρών στον Κορωνοϊό Covid19, σε σχέση με τον εμβολιασμό στην Φυματίωση και στο Αντιφυματικό Εμβόλιο BCG (Bacillus Calmette-Guerin)!  Το εμβόλιο που αρχικά αναπτύχθηκε από το βακτηρίδιο “Mycobacterium bovis”, το οποίο απαντάται συνήθως στα βοειδή και παραμένει ζωντανό στον οργανισμό…

Η Μελέτη υπογράφεται από Επιστήμονες τουΚολλεγίου Οστεοπαθητικής Ιατρικής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Νέας Υόρκης (New York Institute of Technology, College of Osteopathic Medicine) Aaron Miller, Mac Josh Reandelar, Kimberly Fasciglione, Violeta Roumenova , Yan Li και Gonzalo H Otazu

Η μελέτη στην οποία γίνεται αναφορά δημοσιεύτηκε στη σελίδα medRxiv με τίτλο “Correlation between universal BCG vaccination policy and reduced morbidity and mortality for COVID-19: an epidemiological study”. [πηγή]

Το medRxiv είναι μια σελίδα στην οποία δημοσιεύονται νέα επιστημονικά δεδομένα και μελέτες στην αρχική τους μορφή, πριν περάσουν από peer-review, δηλαδή πριν ελεγχθούν για την εγκυρότητα της μεθοδολογίας και των αποτελεσμάτων. Το ίδιο λοιπόν ισχύει και με αυτή τη μελέτη όπως αναφέρεται ρητά και στην ίδια τη σελίδα όπου δημοσιεύτηκε.

Αυτό από μόνο του μας λέει ότι δε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα συμπεράσματα της εν λόγω μελέτης για την εξαγωγή οποιουδήποτε συμπεράσματος μέχρι αυτή να περάσει τους κατάλληλους ελέγχους. Ωστόσο εξετάζοντας τη μελέτη στη μορφή που είναι υπάρχουν ορισμένα σοβαρά λάθη τα οποία ξεχωρίζουν με χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι σε κανένα σημείο της μελέτης δεν εδραιώθηκε αιτιώδης σχέση μεταξύ του εμβολίου και της COVID-19.

Η μελέτη εξέτασε δεδομένα μεγάλων πληθυσμών σχετικά με τα επίπεδα εμβολιασμού για φυματίωση και ποσοστά περιπτώσεων COVID-19 και με βάση μόνο αυτά τα δεδομένα κατέληξε στο συμπέρασμα πως το εμβόλιο είναι ο λόγος που ορισμένες χώρες έχουν χαμηλότερα ποσοστά της νόσου. Η μελέτη δε δίνει καμία εξήγηση σχετικά με το πως αποκλείστηκαν άλλοι πιθανοί παράγοντες που μπορούν να εξηγούν αυτές τις διαφορές ή ποιος βιοχημικός μηχανισμός εξηγεί αυτή την επίδραση.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, ο ισχυρισμός ότι υπάρχουν αποδείξεις για την προστασία που παρέχει το εμβόλιο BCG από την COVID-19 έχει καταρριφθεί επίσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Σε απάντηση του φορέα στα πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με το εμβόλιο BCG και την COVID-19 εξηγούν πως η εν λόγω υπόθεση πρόκειται να εξεταστεί στο πλαίσιο 2 κλινικών δοκιμών που θα γίνουν το επόμενο διάστημα. [πηγή]

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το εμβόλιο BCG προστατεύει τους πολίτες από τη νόσο COVID-19. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη δυο κλινικές δοκιμές οι οποίες θα ελέγξουν αυτή την υπόθεση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα αξιολογήσει τα δεδομένα όταν αυτά θα είναι διαθέσιμα. Απουσία αυτών των δεδομένων ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν συνιστά το εμβόλιο BCG ως μέσο πρόληψης της COVID-19.

Με βάση όλα τα ανωτέρω λοιπόν καθίσταται σαφές πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το εμβόλιο BCG έχει προστατευτική ή προληπτική δράση ενάντια στη νόσο COVID-19.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.