Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, οι Κινέζοι δεν έχουν έτοιμα 100 εκατομμύρια εμβόλια για τον κορωνοϊόFAKE NEWS ΥΓΕΙΑ

Όχι, οι Κινέζοι δεν έχουν έτοιμα 100 εκατομμύρια εμβόλια για τον κορωνοϊό

5 Μαΐ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός

Οι Κινέζοι έχουν έτοιμα 100 εκατομμύρια εμβόλια για τον κορωνοϊό

Συμπέρασμα

Η Sinovac Biotech ανέφερε πως είναι έτοιμη να κατασκευάσει (και όχι ότι έχει ήδη κατασκευάσει) 100 εκατομμύρια εμβόλια. Η εταιρία έχει κατασκευάσει μερικές χιλιάδες εμβόλια, τα οποία ωστόσο προορίζονται για κλινικές δοκιμές και όχι για μαζική χρήση.

Βίντεο που κυκλοφορεί στο Facebook και έχει γίνει viral με πάνω από 1.000 κοινοποιήσεις και 63 χιλιάδες θεάσεις, υποστηρίζει πως οι Κινέζοι έχουν έτοιμα 100 εκατομμύρια εμβόλια για τον κορωνοϊό.

https://youtu.be/Yjt9z_7iVP8

Είναι αλήθεια;

Ο δημοσιογράφος του ΒΕΡΓΙΝΑ TV υποστηρίζει πως μια κινεζική εταιρία έχει έτοιμο το εμβόλιο για τον κορωνοϊό και φτάνει στο λανθασμένο συμπέρασμα πως ο SARS-Cov-2 είναι κατασκευασμένος ιός.

Ωστόσο, όπως έχουμε εξηγήσει σε παλαιότερο άρθρο μας, ο SARS-Cov-2 είναι προϊόν φυσικών μεταλλάξεων και όχι “κατασκευασμένος”.

Αναφορικά με το υποτιθέμενο “έτοιμο εμβόλιο”, η κινεζική εταιρία Sinovac Biotech, ουδέποτε δήλωσε πως έχει ήδη έτοιμα 100 εκατομμύρια εμβόλια για τον κορωνοϊό. Στην πραγματικότητα, η επίμαχη φαρμακευτική εταιρία, έλαβε άδεια στα μέσα Απριλίου από τις κινεζικές αρχές, να προχωρήσει σε κλινικές δοκιμές για πιθανό εμβόλιο. Η φάση των κλινικών δοκιμών μπορεί να κρατήσει πολλούς μήνες, με αβέβαιο τελικό αποτέλεσμα. Στις 16 Απριλίου έγινε γνωστό σε σχετική μελέτη της εταιρίας που δεν έχει περάσει peer review, πως το εμβόλιο δοκιμάστηκε με επιτυχία (δηλαδή δεν προκάλεσε σημαντικές παρενέργειες και φάνηκε πως απέκτησαν ανοσία αφού κατόπιν μολύνθηκαν με τον SARS-Cov-2) σε οκτώ μακάκους. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα ωστόσο, εξέφρασε επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων, κυρίως λόγο του μικρού αριθμού των μακάκων πάνω στους οποίους δοκιμάστηκε το εμβόλιο. Είχε μεσολαβήσει στις αρχές Απριλίου κλινική δοκιμή πρώτης φάσης σε 144 εθελοντές (συν άλλους τόσους σε ομάδα ελέγχου που έλαβε placebo). H εταιρία ευελπιστεί να ξεκινήσει τη δεύτερη φάση των δοκιμών στα μέσα Μαϊου, με τα πρώτα αξιόπιστα αποτελέσματα να αναμένονται στα τέλη Ιουνίου. Ωστόσο, όπως δηλώνει η εταιρία, θα πρέπει να ακολουθήσουν δοκιμές τρίτης φάσης για να διαπιστωθεί εάν το εμβόλιο βρεθεί να είναι αποτελεσματικό.

Την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, η Sinovac Biotech ανέφερε πως είναι έτοιμη να κατασκευάσει (και όχι ότι έχει ήδη κατασκευάσει) 100 εκατομμύρια εμβόλια. Η εταιρία έχει κατασκευάσει μερικές χιλιάδες εμβόλια, τα οποία ωστόσο προορίζονται για κλινικές δοκιμές και όχι για μαζική χρήση. Ο αριθμός των 100 εκατομμυρίων εμβολίων, αναφέρθηκε ενδεικτικά για τη δυνατότητα της εταιρίας να προχωρήσει σε μαζική παραγωγή, έφοσον οι δοκιμές είναι αποτελεσματικές και το εμβόλιο πάρει τελικά έγκριση για χρήση σε ανθρώπους και αφού μεσολαβήσει ένα έτος από τη στιγμή που οι εγκαταστάσεις παραγωγής του εμβολίου της εταιρίας θα είναι πλήρως λειτουργικές, κάτι που υπολογίζεται να συμβεί στα τέλη του 2020.

Συνοψίζοντας, η κινέζικη εταιρία Sinovac Biotech δεν έχει ήδη κατασκευάσει 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για το νέο κορωνοϊό. Εφόσον το εμβόλιό της βρεθεί αποτελεσματικό και πάρει έγκριση για χρήση σε ανθρώπους, η εταιρία θα είναι σε θέση (όπως υποστηρίζει) να παράξει αυτό τον αριθμό μετά τα τέλη του 2021.

Fact-check for the sake of Democracy