Ποιοι είμαστε
Αρχική Παρουσίασαν βίντεο του 2013 ως “ντοκουμέντο από το δυστύχημα στο Ιράν”HOAXES

Παρουσίασαν βίντεο του 2013 ως “ντοκουμέντο από το δυστύχημα στο Ιράν”

12 Μαΐ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός

Σοκαριστικό βίντεο είδε το φως της δημοσιότητας από την στιγμή που φρεγάτα στο Ιράν βύθισε κατά λάθος πλοίο μεταφοράς υλικού κατά τη διάρκεια άσκησης.

Συμπέρασμα

Το βίντεο που χρησιμοποιήθηκε, και το παρουσίασαν ως ντοκουμέντο, είναι από το 2013, όταν οι νορβηγικές ένοπλες δυνάμεις δοκίμασαν τον νέο πύραυλο, "Joint Strike Missile", σε μια παροπλισμένη φρεγάτα.

Βίντεο από το 2013, το δημοσιεύουν ως “συγκλονιστικό ντοκουμέντο από το τραγικό δυστύχημα όπου φρεγάτα βύθισε πλοίο μεταφοράς υλικού κατά τη διάρκεια άσκησης στο Ιράν”

Παραδείγματα: zougla.gr, newsbomb.gr, dikaiologitika.gr, tvxs.gr, sputniknews.gr, eleftherostypos.gr, enikos.gr, in.gr

Το επίμαχο βίντεο

Το βίντεο που χρησιμοποιήθηκε, και το παρουσίασαν ως ντοκουμέντο, είναι από το 2013, όταν οι νορβηγικές ένοπλες δυνάμεις δοκίμασαν τον νέο πύραυλο, “Joint Strike Missile“, σε μια παροπλισμένη φρεγάτα.

https://www.youtube.com/watch?v=um3_6NM6II4&feature=youtu.be

Το βίντεο κυκλοφόρησε αρχικά από αραβικά μέσα ενημέρωσης. Το πραγματικό είναι το παρακάτω.

https://youtu.be/lWGqysAe05c

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).