Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο με άδειο φέρετρο από το 2017 το αναπαράγουν ως σχετικό με τη νόσο COVID-19HOAXES ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Βίντεο με άδειο φέρετρο από το 2017 το αναπαράγουν ως σχετικό με τη νόσο COVID-19

19 Μαΐ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο από την Πορτογαλία αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν θάνατοι από την COVID-19. Στο φέρετρο δεν υπήρχε πτώμα αλλά ήταν γεμάτο με άμμο και πέτρες.

Συμπέρασμα:

Το βίντεο είναι από το 2017 και τραβήχτηκε στο πλαίσιο έρευνας της αστυνομίας στη Βραζιλία μετά από καταγγελία για ασφαλιστική απάτη.

Ένα βίντεο που “αποδεικνύει” ότι οι θάνατοι από την νόσο COVID-19 είναι ψέμα διαμοιράζεται συνεχώς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παραδείγματα: katohika.gr, sfagi.gr, nikosxeiladakis.gr

Σε αυτό παρουσιάζεται η εκταφή ενός φέρετρου, στο οποίο αντί του πτώματος “ανακαλύφθηκε” ότι περιείχε διάφορα στερεά αντικείμενα. Σύμφωνα με την περιγραφή που υπάρχει, το βίντεο προέρχεται από την Πορτογαλία και μέσα στο φέρετρο υποτίθεται ότι είχε τοποθετηθεί το σώμα θανόντα από την νόσο COVID-19.

“To βίντεο είναι από Πορτογαλία. Το φέρετρο ήταν γεμάτο άμμο και πέτρες υποτίθεται ότι ήταν θύμα του covid-19. Δεν ξέρω αν είναι αληθινό η ψεύτικο το βίντεο. Αυτήν την περιγραφή είχε το βίντεο

Το βίντεο

Το βίντεο τραβήχτηκε το Μάιο του 2017 και προέρχεται από μια έρευνα που διεξήχθη από την αστυνομία μετά από καταγγελία για απάτη ασφάλισης ζωής στην περιοχή São Carlos της Βραζιλίας. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι ύποπτοι είχαν συνάψει συμβόλαια ζωής με διάφορες ασφαλιστικές εταιρείες στο όνομα μιας ανυποψίαστης γυναίκας. Στη συνέχεια δήλωσαν ψευδώς το θάνατό της για να λάβουν τα χρηματικά ποσά από τις ασφαλιστικές. Το φέρετρο που φαίνεται στο βίντεο είναι αυτό που χρησιμοποίησαν για την “ταφή” της. 

Καθώς το θέμα γνώρισε μεγάλη διάδοση και σε άλλες χώρες, το AFP Brazil επικοινώνησε με τον δημοσιογράφο Fabio Rodrigues, ο οποίος τράβηξε το βίντεο που χρησιμοποιήθηκε. Στις δηλώσεις που έκανε, παραδέχεται ότι ήταν αυτός που τράβηξε το υλικό, καθώς ήταν παρών κατά τη διαδικασία της εκταφής. Η ομάδα του AFP, επικοινώνησε και με την Γραμματεία Δημόσιας Ασφάλειας του Σάο Πάολο (SSP), στην οποία ανήκει ο δήμος. Με τη σειρά τους κι αυτοί επιβεβαίωσαν ότι το βίντεο προέρχεται από την εν λόγω έρευνα η οποία διεξήχθη στο Σάο Κάρλος από την αστυνομία της περιοχής.

Συμπερασματικά, το βίντεο δεν είναι πρόσφατο και δεν έχει καμία σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού. Καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου. Η πρόληψη και η ενημέρωση για τα τεκταινόμενα από έγκυρες πηγές θα συμβάλουν στην καλύτερη αντιμετώπισή της.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).