Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ΔΕΝ χάθηκε το μαγνητικό πεδίο μεταξύ Αφρικής και Νότιας ΑμερικήςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΕΡΕΥΝΕΣ

Όχι, ΔΕΝ χάθηκε το μαγνητικό πεδίο μεταξύ Αφρικής και Νότιας Αμερικής

22 Μαΐ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Tο μαγνητικό πεδίο μεταξύ Αφρικής και Νότιας Αμερικής έχει χαθεί.

Συμπέρασμα:

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία το πεδίο μεταξύ Αφρικής και Νότιας Αμερικής έχει εξασθενίσει, δεν έχει χαθεί, ενώ σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος η εξασθένιση είναι εντός των φυσιολογικών ορίων διακύμανσης του μαγνητικού πεδίου.

Σε άρθρα που δημοσιεύτηκαν σε ελληνικές σελίδες ενημέρωσης εμφανίζεται ο τίτλος “το μαγνητικό πεδίο μεταξύ Αφρικής και Νότιας Αμερικής έχει χαθεί”. Αυτοί οι τίτλοι είναι ψευδείς.

Παραδείγματα: cycloneofrhodes.com, rodosreport.gr, aetos-apokalypsis.com

Τα υπό εξέταση άρθρα αναφέρουν τα εξής:

ESA: «Ξεκίνησε η διαδικασία αντιστροφής των πόλων τη Γης! – Χάθηκε το μαγνητικό πεδίο μεταξύ Αφρικής και Ν. Αμερικής»!

Σαφής εξασθένιση του μαγνητικού πεδίου της Γης στη περιοχή μεταξύ της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής παρατήρησε ότι συμβαίνει η Υπηρεσία Διαστήματος της Ευρώπης (ESA), ερευνώντας μια σειρά γεωμαγνητικών ανωμαλιών που οδηγούν εδώ και πέντε χρόνια στη δημιουργία τεχνικών προβλημάτων σε δορυφόρους, αεροσκάφη και επικοινωνίες.

Από τη πρώτη κιόλας παράγραφο του άρθρο βρίσκουμε πλήρη αλλαγή του ισχυρισμού συγκριτικά με το τίτλο. Ενώ το άρθρο αναφέρει στο τίτλο “χάθηκε το μαγνητικό πεδίο μεταξύ Αφρικής και Ν. Αμερικής”, εντός του κειμένου γίνεται αναφορά σε “εξασθένιση” που είναι και ο σωστός χαρακτηρισμός. Επομένως τα υπό εξέταση άρθρα χρησιμοποιούν ψευδείς τίτλους.

Δεδομένου του ότι το μαγνητικό πεδίο της Γης, το οποίο παράγεται από την κίνηση του μεταλλικού πυρήνα της, μας προστατεύει μεταξύ άλλων από την ιδιαίτερα επιβλαβή κοσμική ακτινοβολία, το να χαθεί πλήρως ένα τόσο μεγάλο μέρος αυτού του πεδίου θα ήταν καταστροφική εξέλιξη για τη ζωή στο πλανήτη. Στη πραγματικότητα πρόκειται για ταχεία εξασθένιση ενός τμήματος του μαγνητικού πεδίου του πλανήτη το οποίο έχει ονομαστεί “Ανωμαλία του Νότιου Ατλαντικού”. Ωστόσο το μαγνητικό πεδίο παρουσιάζει φυσιολογικές διακυμάνσεις ανά τα χρόνια και η πτώση στην ένταση του που παρατηρήθηκε πρόσφατα είναι εντός των φυσιολογικών επιπέδων. [πηγή 1][πηγή 2]

Από τις μετρήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι η τελευταία αντιστροφή πόλων έγινε μεταξύ 772,000 και 774,000 ετών. Τα τελευταία 3,000 χρόνια η ένταση του γεωμαγνητικού πεδίου έχει πέσει κατά 30% και με βάση εκτιμήσεις υπάρχει περίπτωση να φτάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα εντός μερικών αιώνων ή χιλιετίας. Ακόμα και στη περίπτωση που μια τέτοια αλλαγή πρόκειται να συμβεί η διαδικασία της αλλαγής, με βάση τα στοιχεία που έχουμε από προηγούμενες αντιστροφές, μπορεί διαρκέσει από 2,000-12,000 χρόνια. [πηγή]

Με βάση όλα τα παραπάνω λοιπόν, οι τίτλοι των υπό εξέταση άρθρων οι οποίοι δηλώνουν πως έχει χαθεί το μαγνητικό πεδίο μεταξύ Αφρικής και Νοτίου Αμερικής είναι ψευδείς.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.