Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, μάνα από την Αϊτή ΔΕΝ υπερασπίστηκε το γιο της κατά τη σύλληψή τουΜΙΞΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΕΩΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, μάνα από την Αϊτή ΔΕΝ υπερασπίστηκε το γιο της κατά τη σύλληψή του

31 Μαΐ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός

Μητέρα από την Αϊτή υπερασπίζεται το γιο της, ο οποίος συλλαμβάνεται από αστυνομικούς υπό την απειλή όπλου.

Συμπέρασμα

Η συγκεκριμένη φωτογραφία αποτελεί καρέ από τη δραματική ταινία δράσης "Cristo Rey" γυρισμένη το 2013 στη Δομινικανή Δημοκρατία την Αϊτή και τη Γαλλία.

Κυκλοφορεί εικόνα στην οποία απεικονίζεται η προσπάθεια μιας μητέρας από την Αϊτή, να σώσει το γιο της ο οποίος συλλαμβάνεται υπό την απειλή όπλου, από αστυνομικό. Ωστόσο, αυτή η πλαισίωση είναι παραπλανητική και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Παραδείγματα: Αγαπάτε Βαράτε, Twitter, Facebook


Η εν λόγω εικόνα κυκλοφορεί στο διαδίκτυο εδώ και αρκετά χρόνια φέροντας την ίδια λεζάντα και σημασιοδότηση. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα. Το πρώτο δημοσιεύθηκε στις 16 Αυγούστου του 2014. Το δεύτερο παράδειγμα δημοσιεύθηκε στις 9 Μαΐου του 2015, ενώ το τρίτο παράδειγμα δημοσιεύθηκε στην πλατφόρμα του Twitter στις 4 Μαΐου του 2017.


Ήδη από τις 29 Μαΐου του 2020 παρατηρούμε αναδημοσιεύσεις της φωτογραφίας σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Παράδειγμα:


Αληθεύει;

Η υπό εξέταση φωτογραφία αποτελεί καρέ της ταινίας “Cristo Rey” η οποία κυκλοφόρησε στις 25 Δεκεμβρίου του 2013 και σκηνοθετήθηκε από την Δομινικανή, Leticia Tonos. Μάλιστα, στο trailer της ταινίας, μπορούμε να διακρίνουμε την σκηνή από την οποία ελήφθη το καρέ.

 

Στη φωτογραφία απεικονίζονται οι ηθοποιοί Jalsen Santana στο ρόλο του Αστυνομικού και ο James Saintil υποδυόμενος τον Janvier. Στο ρόλο της μητέρας (Laurence), η ηθοποιός Marie Michelle Bazile.

 

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τα ανωτέρω συνάγουμε το συμπέρασμα πως η πλαισίωση της εικόνας είναι παραπλανητική. Δεν πρόκειται για πραγματική φωτογραφία, αλλά για στιγμιότυπο από δραματική ταινία. Κατά συνέπεια, η οποιαδήποτε συσχέτιση της εικόνας με την πραγματικότητα καταρρίπτεται.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).