Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ο αιγυπτιακός στρατός δεν εισέβαλε στην ΛιβύηFAKE NEWS

Όχι, ο αιγυπτιακός στρατός δεν εισέβαλε στην Λιβύη

15 Ιου
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός

Ο αιγυπτιακός στρατός διέσχισε τα σύνορα της Λιβύης για να υποστηρίξει τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ (LNA), εναντίον της κυβέρνησης Σάρατζ (GNA).

Συμπέρασμα

Η είδηση της "εισβολής" της Αιγύπτου στη Λιβύη, δεν συνέβη ποτέ διότι οι σχετικές πληροφορίες το διαψεύδουν και δεν επιβεβαιώνεται από καμία αξιόπιστη πηγή. Πρόκειται για μετακίνηση στρατευμάτων στα σύνορα που είχε προαποφασιστεί πριν τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.

Δημοσιεύματα που κυκλοφορούν υποστηρίζουν πως ο αιγυπτιακός στρατός διέσχισε τα σύνορα της Λιβύης για να υποστηρίξει τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ (LNA), εναντίον της κυβέρνησης Σάρατζ (GNA). Όμως ο ισχυρισμός δεν είναι αληθής.

Παραδείγματα: newsbrake.gr, metrosport.gr, pressing.gr

Τι έχει συμβεί;

Το παραπάνω άρθρο βασίζει τον ισχυρισμό του σε βίντεο που κυκλοφόρησε μέσω λογαριασμού στο Twitter που υποστηρίζει πως είναι ο επίσημος για τoν Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλιφα Χαφτάρ.

https://twitter.com/LNA2019M/status/1269682058546368514

Το ανωτέρω tweet ωστόσο περιγράφει και απεικονίζει συγκέντρωση αιγυπτιακών στρατευμάτων και εξοπλισμού στα σύνορα των δυο χωρών, και πουθενά δεν αναφέρει πως υπήρξε “εισβολή”. Στο βίντεο είναι εμφανείς οι αιγυπτιακές σημαίες, και άρματα μάχης Μ1Α2 Abrams, του αιγυπτιακού στρατού, επί αρματοφορέων, γεγονός που φανερώνει μετακίνηση και όχι τάξη προς εισβολή. Η σχετική απόφαση για την ενίσχυση των συνόρων ήταν γνωστή τουλάχιστον από τις 20 Μαϊου.

Ανάλογα βίντεο κυκλοφόρησαν και από στρατιωτικούς αναλυτές οι οποίοι κάνουν λόγο για μεταφορά δυνάμεων στα σύνορά και όχι διάσχισή τους. Αν και αρχικά υπήρχαν ενδείξεις για πιθανή εισβολή, κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ.

https://twitter.com/BabakTaghvaee/status/1270010626920919040

Tα σχετικά βίντεο με το στρατιωτικό κομβόι, έχουν τραβηχτεί καθ’όδων, αρκετά χιλιόμετρα από τα σύνορα των δυο χωρών.

Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση από τον LNA, ή τον GNA για είσοδο αιγυπτιακών στρατευμάτων στην Λιβύη. Σε περίπτωση που είχε συμβεί, ο LNA θα το παρουσίαζε για λόγους προπαγάνδας, και ο GNA για να την καταδικάσει στα διεθνή φόρα, δεδομένου πως είναι η επίσημη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση.

Τέλος, δεν υπάρχει καμία σχετική αναφορά σε αξιόπιστα (μη αμερόληπτα) διεθνή ΜΜΕ. Οι μόνες αξιόπιστες αναφορές κάνουν λόγο για συγκέντρωση στα σύνορα και τίποτα περισσότερο. Σε περίπτωση εισβολής, η είδηση θα ήταν πρώτο θέμα σε όλα τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Εν κατακλείδι, η είδηση της “εισβολής” της Αιγύπτου στη Λιβύη, δεν συνέβη ποτέ διότι οι σχετικές πληροφορίες το διαψεύδουν και δεν επιβεβαιώνεται από καμία αξιόπιστη πηγή. Πρόκειται για μετακίνηση στρατευμάτων στα σύνορα που είχε προαποφασιστεί πριν τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.

Fact-check for the sake of Democracy