Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, αυτή ΔΕΝ είναι πραγματική εικόνα από το άγαλμα του Αβραάμ Λίνκολν το οποίο βανδάλισαν διαδηλωτέςHOAXES

Όχι, αυτή ΔΕΝ είναι πραγματική εικόνα από το άγαλμα του Αβραάμ Λίνκολν το οποίο βανδάλισαν διαδηλωτές

17 Ιου
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Το άγαλμα του Αβραάμ Λίνκολν στην Ουάσινγκτον βανδαλίστηκε από διαδηλωτές.

Συμπέρασμα:

Η εικόνα του βανδαλισμένου αγάλματος που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι πραγματική. Επαγγελματίες φωτογράφοι από διαφορετικές σελίδες φωτογράφησαν το μνημείο μια μέρα μετά και δυο μέρες μετά την εμφάνιση αυτού του ισχυρισμοί και οι φωτογραφίες δείχνουν το άγαλμα άθικτο.

Σε εικόνα η οποία κοινοποιήθηκε πάνω από χίλιες φορές στο Facebook βλέπουμε το άγαλμα του Αβραάμ Λίνκολν, του 16ου προέδρου των ΗΠΑ, το οποίο βρίσκεται στην Ουάσινγκτον να έχει βανδαλιστεί. Η εν λόγω εικόνα δεν είναι πραγματική αλλά αποτελεί προϊόν επεξεργασίας.


Η συγκεκριμένη είδηση ξεκίνησε από λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων στις ΗΠΑ οι οποίοι έκαναν τον ισχυρισμό ότι οι διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες οδήγησαν στο βανδαλισμό του μνημείου που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον προς τιμήν του 16ου προέδρου των ΗΠΑ, Αβραάμ Λίνκολν.

Η εν λόγω εικόνα όμως δεν είναι πραγματική. Ο ισχυρισμός κυκλοφορεί στο διαδίκτυο τουλάχιστον από τις 5 Ιουνίου 2020, ωστόσο φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από επαγγελματίες για λογαριασμό των σελίδων Getty Images και Associated Press, εμφανίζουν το μνημείο πλήρως άθικτο στις 6 και 7 Ιουνίου 2020 αντίστοιχα.



Με βάση όλα τα ανωτέρω λοιπόν καθίσταται σαφές πως η εικόνα του βανδαλισμένου μνημείου Λίνκολν από διαδηλωτές η οποία κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι πραγματική.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.