Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, δεν έπεσαν οι σκαλωσιές στην Αγία ΣοφίαFAKE NEWS

Όχι, δεν έπεσαν οι σκαλωσιές στην Αγία Σοφία

15 Ιου
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Κατέρρευσε η σκαλωσιά στην Αγία Σοφία.

Συμπέρασμα:

Σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, το περιστατικό ουδέποτε συνέβη.

600 χιλιάδες θεάσεις έχει ανάρτηση σε ιστολόγιο που υποστηρίζει πως “Έπεσαν σκαλωσιές μέσα στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ”.

Το είδαμε στο konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com(αρχική πηγή), kontraseolous.gr, katohika.gr

Είναι αλήθεια;

Μια είδηση όπως η κατάρρευση της σκαλωσιάς στην Αγία Σοφία στις 13/7/2020, δεν θα ήταν μόνο πρώτο θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ, αλλά θα υπήρχαν και αναφορές στα κοινωνικά δίκτυα. Όχι μόνο δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά σε τοπικά ειδησεογραφικά ΜΜΕ στη τουρκική γλώσσα (Ayasofya İskele), αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Twitter κτλ) όπως διαπιστώνουμε με τη χρήση του εργαλείου CrowdTangle.

Η παρακάτω εικόνα, με ημερομηνία 10/7, απεικονίζει την τεράστια σκαλωσιά στην Αγία Σοφία (πηγή: Reuters).

People visit the Hagia Sophia or Ayasofya, a UNESCO World Heritage Site, which was a Byzantine cathedral before being converted into a mosque and currently a museum, in Istanbul, Turkey, July 10, 2020. REUTERS/Murad Sezer

Επιπλέον, η “είδηση” φέρει την υπογραφή του “Δρ. Κωνσταντίνου Βαρδάκα”, και δεν πρέπει να συγχέεται με τον παθολόγο Δρ. Κωνσταντίνο Βαρδάκα, που μας διαβεβαίωσε πως δεν έχει καμία σχέση με τον αρθρογράφο.

Τέλος, επικοινωνήσαμε με τον τουρκικό οργανισμό διασταύρωσης ειδήσεων teyit.org, μέλος του IFCN όπως και τα Ελληνικά Hoaxes. Η συντάκτρια Nilgün Yılmaz μας διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο περί κατάρρευσης της σκαλωσιάς, η οποία βρίσκεται στο σημείο για πάνω από μια δεκαετία, και η μοναδική φορά που αφαιρέθηκε προσωρινά ήταν το 2010, όταν η Κωνσταντινούπολη χρίστηκε ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα για εκείνο το έτος. (Ενημέρωση άρθρου, 18/7: Το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού, διέψευσε πως συνέβη το υποτιθέμενο περιστατικό).

Από τα ανωτέρω προκύπτει πως ο ισχυρισμός περί κατάρρευσης της σκαλωσιάς στην Αγία Σοφία είναι ψευδής.

Fact-check for the sake of Democracy