Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, το ίδρυμα Obama Foundation ΔΕΝ έκανε δημοσίευση για το θάνατο του George Floyd 9 ημέρες πριν το θάνατο τουHOAXES

Όχι, το ίδρυμα Obama Foundation ΔΕΝ έκανε δημοσίευση για το θάνατο του George Floyd 9 ημέρες πριν το θάνατο του

17 Ιου
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Το ίδρυμα Ομπάμα έκανε δημοσίευση τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον George Floyd 9 ημέρες πριν τον θάνατο του.

Συμπέρασμα:

Το ίδρυμα "Obama Foundation" δεν δημοσίευσε την εν λόγω εικόνα του George Floyd πριν τον θάνατο του. Ο επίσημος λογαρισμός του ιδρύματος ανεβάζει συχνά συνδέσμους από άρθρα που έχουν δημοσιευτεί στη σελίδα του και οι εικόνες που εμφανίζονται στη προεπισκόπιση είναι από τα άρθρα που βρίσκονται στην αρχική σελίδα του οργανισμού. Όταν η εικόνα της αρχικής σελίδας αλλάζει αυτή η αλλαγή περνάει και στη προεπισκόπιση των συνδέσμων που κοινοποιούνται στο Twitter και αυτή η αλλαγή επηρεάζει και παλαιότερους συνδέσμους που έχουν κοινοποιηθεί.

Σε εικόνες που κυκλοφορούν στο Facebook βρίσκουμε τον ισχυρισμό πως το ίδρυμα Obama Foundation έκανε δημοσίευση τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον George Floyd 9 ημέρες πριν τον θάνατο του. Οι εν λόγω ισχυρισμοί είναι ψευδείς.

Η εικόνα η οποία κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η παρακάτω:


Τι ισχύει

Το ίδρυμα “Obama Foundation” δεν δημοσίευσε την εν λόγω εικόνα του George Floyd πριν τον θάνατο του. Ο επίσημος λογαρισμός του ιδρύματος ανεβάζει συχνά συνδέσμους από άρθρα που έχουν δημοσιευτεί στη σελίδα του και οι εικόνες που εμφανίζονται στη προεπισκόπιση είναι από τα άρθρα που βρίσκονται στην αρχική σελίδα του οργανισμού. Όταν η εικόνα της αρχικής σελίδας αλλάζει αυτή η αλλαγή περνάει και στη προεπισκόπιση των συνδέσμων που κοινοποιούνται στο Twitter και αυτή η αλλαγή επηρεάζει και παλαιότερους συνδέσμους που έχουν κοινοποιηθεί.

Πιο απλά, άρθρα τα οποία είχαν κοινοποιηθεί από τον οργανισμό στις 16 Μαϊου θα πάρουν στη προεπισκόπηση την τωρινή εικόνα που βρίσκεται στην αρχική σελίδα, όχι την εικόνα που είχε η αρχική σελίδα στις 16 Μαϊου καθώς η εικόνα αυτή είναι δυναμική και τροποποιείται αυτόματα ανάλογα με τις αλλαγές που έχουν γίνει στη σελίδα.

Αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε εύκολα χρησιμοποιώντας τη σελίδα WayBack Machine για να δούμε στιγμιότυπο από το επίμαχο post στο Twitter στις 16 Μαϊου. [πηγή]

Σε ανάλογα συμπεράσματα κατέληξαν το Associated Press και το Check your Fact.

Κατά συνέπεια το ίδρυμα Ομπάμα δεν δημοσίευσε φωτογραφία του George Floyd 9 ημέρες πριν τον θάνατο του, απλά όταν δημοσιοποίησε την εικόνα στις 31 Μαϊού, η εικόνα αυτή εμφανίστηκε αυτόματα και σε όλα τα υπόλοιπα post που είχαν κοινοποιήσει τον ίδιο σύνδεσμο.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.