Ποιοι είμαστε
Αρχική Το βίντεο δεν αποδεικνύει ότι αστυνομικοί «φύτευσαν» μολότοφ ή καδρόνια σε όχημα συλληφθέντωνFAKE NEWS ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το βίντεο δεν αποδεικνύει ότι αστυνομικοί «φύτευσαν» μολότοφ ή καδρόνια σε όχημα συλληφθέντων

18 Ιου
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο δείχνει ομάδα αστυνομικών να τοποθετεί στη μοτοσικλέτα 2 νεαρών που συλλαμβάνονται, κοντάρια κι ένα μπουκαλάκι με κίτρινο υγρό.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για δίκυκλο της ΕΛ.ΑΣ ενώ το σακίδιο στο οποίο τοποθετήθηκε το μπουκάλι με τη βενζίνη ανήκει επίσης σε αστυνομικό.

Σύμφωνα με ισχυρισμό που συνοδεύει το βίντεο της σύλληψης δύο διαδηλωτών, αστυνομικοί επιχείρησαν να “φυτέψουν” μολότοφ και 2 καδρόνια στο μηχανάκι τους. Ακόμα, κυκλοφορεί και παραλλαγή της είδησης σύμφωνα με την οποία οι αστυνομικοί τοποθέτησαν μπουκάλι με βενζίνη σε τσάντα ενός εκ των δύο συλληφθέντων. Ωστόσο, αυτοί οι ισχυρισμοί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Παραδείγματα: kozani.tv, presspublica.gr,

Κάποια ΜΜΕ θέτουν τον ισχυρισμό ως ερώτημα: tvxs.gr, documento.gr

Παραθέτουμε το βίντεο της σύλληψης:


Τι ισχύει;

Επεισόδια σημειώθηκαν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο μετά το πέρας της αντιρατσιστικής πορείας στην πλατεία Βικτωρίας, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε 3 συλλήψεις. Βίντεο από τις συλλήψεις κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προκάλεσαν αντιδράσεις. Εντούτοις, ορισμένες εξ αυτών είναι ανυπόστατες και παραπέμπουν σε παραπληροφόρηση.

Ένας από τους επικρατέστερους ισχυρισμούς είναι ότι οι αστυνομικοί κατά τη σύλληψη των νεαρών, 28 και 30 ετών, “φύτεψαν” στο μηχανάκι τους καδρόνια και μπουκαλάκι με κίτρινο υγρό.

Ωστόσο, εξετάζοντας φωτογραφίες από τη στιγμή της σύλληψης αντιλαμβάνεται κανείς πως τα εν λόγω οχήματα ανήκουν στην ΕΛΑΣ και όχι στους νεαρούς.


Οι πινακίδες των οχημάτων μαρτυρούν πως πρόκειται για οχήματα της Ελληνικής αστυνομίας. Ειδικότερα, πρόκειται για τη νεοσυσταθείσα ομάδα “ΔΡΑΣΗ” η οποία αντικατέστησε το Νοέμβριο του 2019 την ομάδα “Δέλτα” και υπάγεται στην ΟΠΚΕ, την ομάδα πρόληψης και καταστολής της εγκληματικότητας και χρησιμοποιεί δίκυκλα οχήματα χαμηλού κυβισμού.

Το μπουκάλι με το κίτρινο υγρό

Σύμφωνα με τον δεύτερο υπό εξέταση ισχυρισμό, αστυνομικοί της ομάδας ΔΡΑΣΗ, ενόσω συλλαμβάνουν τους δύο νεαρούς τοποθετούν στο σακίδιο του ενός “μπουκάλι με κίτρινο υγρό”. Ωστόσο, ούτε αυτός ο ισχυρισμός φαίνεται να ευσταθεί. Ας δούμε γιατί:

Η πρώτη εμφάνιση στα επεισόδια του νεαρού με τη γκρί μπλούζα γίνεται στη συμβολή των οδών Πατησίων και Αντωνιάδου. Ο νεαρός δεν φέρει σακίδιο. 

 


Όπως φαίνεται στις φωτογραφίας ο νεαρός με την γκρι μπλούζα συλλαμβάνεται. Ομοίως και ο δεύτερος νεαρός ο οποίος όμως πράγματι φέρει σακίδιο πράσινου χρώματος καθ’όλη τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων.

5114560

Στο περιστατικό της σύλληψης πουθενά δεν φαίνεται αστυνομικός να “φυτεύει το μπουκαλάκι με το κίτρινο υγρό” στο σακίδιο του 28χρονου διαδηλωτή με τη μαύρη μπλούζα. 

Εξετάζοντας τα καρέ από τα επεισόδια, διαπιστώσαμε πως οι αστυνομικοί της “ΔΡΑΣΗΣ” φέρουν επίσης σακίδια τα οποία μάλιστα τοποθετούν κάτω από το τιμόνι του δίκυκλου στο οποίο είναι αναβάτες. Επομένως, ο ισχυρισμός περί εμφύτευσης μπουκαλιού στη τσάντα του νεαρού με τη μαύρη μπλούζα είναι ανυπόστατος.

Ανακοίνωση Γ.Α.Δ.Α

Σε σχετική ανακοίνωση προέβη και η γενική αστυνομική διεύθυνση Αθηνών. Σύμφωνα με αυτή καθίσταται σαφές ότι :

  • Το δίκυκλο που απεικονίζεται στο βίντεο είναι υπηρεσιακή μοτοσικλέτα της Ομάδας «ΔΡΑΣΗ», που εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία,
  • στη μοτοσικλέτα τοποθετούνται από αστυνομικούς κατασχεθέντα αντικείμενα και συγκεκριμένα αυτοσχέδιος εμπρηστικός – εκρηκτικός μηχανισμός, που τοποθετείται σε σακίδιο και (2) ξύλινα κοντάρια, που τοποθετούνται στο σώμα της μοτοσικλέτας,
  • τα παραπάνω αντικείμενα τοποθετήθηκαν στην υπηρεσιακή μοτοσικλέτα για να μεταφερθούν στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, ώστε να συμπεριληφθούν ως πειστήρια στη σχηματισθείσα δικογραφία.

    Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση εδώ.


Συμπέρασμα

Σύμφωνα με την ανωτέρω, συνάγουμε το συμπέρασμα πως ο ισχυρισμός κατά τον οποίο αστυνομικοί τοποθετούν καδρόνια και μπουκάλι βενζίνης σε όχημα 2 συλληφθέντων από τα επεισόδια της Τετάρτης 15 Ιουλίου έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και ως εκ τούτου καταρρίπτεται.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).