Ποιοι είμαστε
Αρχική ΔΕΝ ανακάλυψαν γυναίκα σε μαρμάρινο τάφο 800 εκ. ετών, στη ΡωσίαΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

ΔΕΝ ανακάλυψαν γυναίκα σε μαρμάρινο τάφο 800 εκ. ετών, στη Ρωσία

23 Ιου
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Ανακάλυψαν γυναίκα σε μαρμάρινο τάφο 800 εκ. ετών, στη Ρωσία

Συμπέρασμα:

Το άρθρο ανάγεται στην σφαίρα της φαντασίας και του θρύλου και δεν πρόκειται για κάποια πραγματική ιστορία

Δημοσίευμα ισχυρίζεται ψευδώς ότι ανακάλυψαν στη Ρωσία ένα φέρετρο με μια γυναίκα 800 εκ. ετών

Παραδείγματα: diadrastika.com, newsnowgr.com, diaforetiko.gr , skeftomasteellhnika.blogspot.com, kirkinews.gr, dia-kosmos.blogspot.com, clickmag.gr

Το δημοσίευμα:

Το καλοκαίρι του 1969, μια απίστευτη και ελάχιστα γνωστή ανακάλυψη έγινε στο μικρό χωριό Rzhavchik Tisulskago στην περιοχή Κεμέροβο της Ρωσίας. Κατά τη διάρκεια της εργασίας σε τοπικό ανθρακωρυχείο, ένας ανθρακωρύχος που ονομάζεται Karnaukhov βρέθηκε σε ένα περίπλοκα επεξεργασμένο μαρμάρινο φέρετρο περίπου 70 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Γης. Αυτό που βρήκε μέσα σε αυτό έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την ανθρώπινη κατανόηση της ιστορίας αυτού του πλανήτη. Αρχικά, οι ανθρακωρύχοι επισήμαναν ότι το φέρετρο ήταν γεμάτο με αγνώστων στοιχείων ροζ και μπλε υγρό. Ταριχευμένη μέσα στο υγρό ήταν μια απίστευτα όμορφη γυναίκα περίπου τριάντα χρονών με μεγάλα, γαλάζια μάτια που παρέμειναν παράξενα ανοικτά. Ήταν ντυμένη με ένα καθαρό λευκό φόρεμα κομμένο περίπου ως το γόνατό της. Οι άνδρες που εργάζονταν στο ορυχείο σημειωσαν ότι φάνηκε σαν να μην ήταν νεκρή και ίσως μόνο να κοιμόταν. Στο πάνω μέρος του φέρετρου, οι ανθρακωρύχοι βρήκαν ένα μαύρο ορθογώνιο μεταλλικό κουτί. Τα νέα της ανακάλυψης γρήγορα εξαπλώθηκαν ανάμεσα στον τοπικό χωριό και στη συνέχεια ενεπλάκησαν και οι αρχές. Περίπου στις δύο το απόγευμα, ένα ελικόπτερο προσγειώθηκε στην περιοχή και δήλωσε ότι η περιοχή ήταν σε καραντίνα και ότι όλοι όσοι είχαν δει αυτό που ήταν μέσα στο φέρετρο θα πρέπει να απομονωθούν προσωρινά. Το φέρετρο ήταν πολύ βαρύ για να μεταφερθεί στο ελικόπτερο, και έτσι οι υπάλληλοι αποφάσισαν να αδειάσουν το υγρό πριν από τη μεταφορά. Καθώς άρχισαν να αντλούν μακριά το υγρό, το πτώμα άρχισε να αμαυρώνεται σχεδόν ακαριαία. Περιέργως, όταν αντικατέστησαν το υγρό, το πτώμα ξαναπήρε τη μορφή της όμορφης γυναίκας. Το φέρετρο στη συνέχεια σφραγίστηκε, και ένα μεγαλύτερο ελικόπτερο κλήθηκε να αναλάβει το φέρετρο σε άλλη θέση. Πέντε ημέρες μετά την ανακάλυψη, ένας καθηγητής από το Νοβοσιμπίρσκ ο οποίος είχε επιφορτιστεί με τη διερεύνηση του σώματος, δήλωσε ότι το εύρημα είχε τη δυνατότητα να μετατρέψει την ανθρώπινη κατανόηση ανάποδα. Ο καθηγητής είπε ότι ήταν βέβαιος ότι το σώμα ήταν τουλάχιστον 800 εκατομμυρίων χρονών και ότι το σώμα της γυναίκας ήταν μεγαλύτερο από ό, τι ο άνθρακας που είχε σχηματιστεί γύρω από το φέρετρο. Είπε ότι αυτό σήμαινε ότι η δαρβινική θεωρία της εξέλιξης θα έπρεπε να τεθεί υπό αμφισβήτηση. 

Τι ισχύει

Ο «συγγραφέας» αυτού του άρθρου, ο οποίος αυτοαποκαλείται Oleg Kulishkin, δήλωσε ότι άκουσε αυτήν την ιστορία από έναν συνταξιούχο συνταγματάρχη της KGB. Σημειωτέο ότι η ιστορία στα ξενόγλωσσα μέσα που κυκλοφορεί είναι αρκετά εκτενέστερη με περισσότερα στοιχεία κι αρκετή ακόμη μυθοπλασία, και σε κάποια σημεία αυτών θα αναφερθούμε παρακάτω για να διαφωτίσουμε κάποιες από τις πτυχές της.

Ίσως από τις πρώτες εμφανίσεις στο διαδίκτυο, ένα Ρώσικο άρθρο του 2013, κάνει αναφορά σε παλαιότερο ακόμη άρθρο που δημοσιεύτηκε το 2007. Συγκεκριμένα ο αρθρογράφος ισχυρίζεται ότι το έτος 2007, ο ανταποκριτής της εφημερίδας Sibdepo, Roman Yanchenko, αποφάσισε να ελέγξει την αλήθεια αυτού του θρύλου, γι΄ αυτό το λόγο επισκέφτηκε το χωριό και ρώτησε τους ντόπιους. Κάποιοι του είπαν ότι δεν είχαν ακούσει κάτι για την υπόθεση, άλλοι είπαν ότι ήταν απλά ένα πρωταπριλιάτικο αστείο, ενώ κατάφερε να μιλήσει και με τον τελευταίο επιζώντα των γεγονότων έναν πρώην εργάτη (χειριστή εκσκαφέων) του ανθρακωρυχείου, τον Νικολάι Μιχαίλοβιτς Γκαρμάνοβ, ο οποίος του είπε ότι δεν είχε αντιληφθεί ποτέ τίποτα τέτοιο όλα αυτά τα χρόνια που δούλευε εκεί.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η εφημερίδα Khakassia υπάρχει πραγματικά (απλά μέχρι το 1993, ονομαζόταν «Σοβιετική Khakassia»). Εκεί δημοσιεύτηκε πράγματι το 2012 άρθρο με τίτλο «Μια κυρία 800 εκατομμυρίων ετών». Αληθεύει επίσης ότι τη δεκαετία του 1960, λειτουργούσε κοντά στο χωριό Rzhavchik ένα ανθρακωρυχείο, καθώς επίσης κι ότι οι εργάτες που αναφέρονται στο άρθρο δούλευαν στο ορυχείο. Αλλά οι συμπτώσεις τελειώνουν εκεί.

Τέλος, ο συγγραφέας του άρθρου γράφει ότι το 1973 «στα νησιά της λίμνης Berchikul, έξι χιλιόμετρα από τον τόπο όπου βρέθηκε η σαρκοφάγος, πραγματοποιήθηκαν ανασκαφές μεγάλης κλίμακας όλο το καλοκαίρι έως τα τέλη του φθινοπώρου κάτω από άκρα μυστικότητα.

Η αλήθεια είναι ότι έχει βρεθεί ένα αρχαίο νεκροταφείο της λίθινης εποχής. Όχι βέβαια “στα νησιά”, αλλά στην ακτή, καθώς δεν υπάρχουν νησιά στη λίμνη Big Berchikul. Το καλοκαίρι του 1973, μια αρχαιολογική αποστολή με επικεφαλής τον Βλαντιμίρ Μπομπρόφ, από το Τμήμα Αρχαιολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κεμέροβο, δούλεψε στην ακτή του Μπολσόι Μπερτσίκουλ. Όμως στα απομνημονεύματα του Μπομπρόφ δεν υπάρχει καμία νύξη για κάποια εντυπωσιακή ανακάλυψη.

Αν αναζητήσετε το άρθρο στη google, θα διαπιστώσετε ότι τα πρώτα αποτελέσματα στην ελληνική γλώσσα εμφανίζονται το 2017, ενώ σε άλλες γλώσες (μεταξύ αυτών και τα ρώσικα), το 2013. Το άρθρο άρχισε να γίνεται viral μετά την δημοσίευσή του στον ιστότοπο Extraterrestres Online (στις 6 Ιανουαρίου 2016), που είναι μετάφραση ενός άρθρου που δημοσιεύτηκε στον γνωστό για τη δημοσίευση αμφιλεγόμενων – και δίχως έλεγχο ειδήσεων- ιστότοπο Disclose TV (το μενού του οποίου περιλαμβάνει από ψεύτικα βίντεο εξωγήινων μέχρι μαγνητοσκοπήσεις φαντασμάτων και «αποδείξεις» παραφυσικών φαινομένων).

Το χωριό

To Ржавчик είναι χωριό στην αγροτική περιοχή Tisulsky της περιοχής Kemerovo . Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2010, ζουν στο χωριό Rzhavchik 255 άτομα, ενώ στη δεκαετία του 1940 λειτούργησε και κάποιο ορυχείο.

Οι φωτογραφίες

Το κείμενο συνήθως διανθίζεται από συγκεκριμένες φωτογραφίες στις εκδοχές που απαντάται, παρόλο που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία “επίσημη” φωτογραφία από το υποτιθέμενο συμβάν. Αυτές που εμφανίζονται είναι πλαστές, αφού δείχνουν κάτι άλλο από αυτό που ισχυρίζονται. Ας τις δούμε αναλυτικά:

Η πιο συχνή φωτογραφία που χρησιμοποιείται, η οποία υποτίθεται ότι δείχνει την παράξενη αυτή κυρία, είναι η παρακάτω:

Στην πραγματικότητα στην φωτογραφία βλέπουμε την ηθοποιό Τζένιφερ Γκουντγουιν που υποδύεται τη Χιονάτη στη σειρά Once Upon A Time.

Snow White

Ακόμη μια φωτογραφία της μυστηριώδους γυναίκας είναι η παρακάτω:

Αυτή η φωτογραφία είναι μιας άλλης ηθοποιού, της  Sarrah Patterson από διαφορετική ταινία της Χιονάτης αλλά του 1987.

H 3η φωτογραφία

προέρχεται από ένα ρωσικό site φωτογραφιών και δεν απεικονίζει καμία “πριγκίπισσα”.

H σαρκοφάγος

Η σαρκοφάγος που δημοσιεύεται σε κάποια από τα άρθρα στην πραγματικότητα βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ (οι συγγραφείς του άρθρου έκοψαν τα γράμματα στο κάτω μέρος της εικόνας για ευνόητους λόγους).

μια ακόμη σαρκοφάγος που βρίσκουμε σε άλλα άρθρα είναι αυτή:

η οποία φωτογραφία όμως είναι από τη σαρκοφάγο της Πριγκίπισσας Όλγας.

και η τρίτη

η οποία είναι από  μια σαρκοφάγος που ανακαλύφθηκε το 1916 στο Taman της Ρωσίας – αλλά δεν έχει καμία σχέση με αυτόν το θρύλο.

Οι ισχυρισμοί

Αυτό αντικρούει τη θεωρία της εξέλιξης ότι η ανθρωπότητα προέρχεται από πιθήκους.Θα μπορούσε η ανακάλυψη μιας 800 εκατομμύρια ετων γυναίκας να αντικρούσει τη θεωρία της εξέλιξης;

Καταρχήν οι άνθρωποι δεν “προέρχονται” από τους πίθηκους. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο στην παραπάνω παράγραφο. Υποτίθεται ότι η γυναίκα θάφτηκε εκεί 800 εκ.χρόνια πριν δηλαδή πριν ακόμη από ην περίοδο της Παλαιοζωικής εποχής, εκατομμύρια χρόνια πριν από τους δεινόσαυρους, πολύ πριν από την εποχή του σχηματισμού άνθρακα!

Ο Παλαιοζωικός αιώνας είναι ο πρώτος από τους τρεις αιώνες του Φανεροζωικού μεγααιώνα. Καλύπτει την περιόδο από 542 εώς 251 εκατομμύρια χρόνια πριν από σήμερα. Έτσι όταν μιλάμε για ένα εύρημα πριν από τον Παλαιοζωικό, αυτό εγείρει ένα άλλο εύλογο ερώτημα: πώς θα μπορούσε να βρεθεί “μεταξύ στρωμάτων άνθρακα” σε ένα ανθρακωρυχείο όταν τότε δεν υπήρχε ακόμη άνθρακας στη γη; (οι αρχαιότερες εναποθέσεις άνθρακα υπολογίζονται όχι πριν από 350 εκ. έτη). Και φυσικά πως μπόρεσαν να προσδιορίσουν την ηλικία του με τη μέθοδο του άνθρακα; Κι αν βρέθηκε μέσα σε στρώμα άνθρακα, τότε τοποθετήθηκε εκεί πολύ μετά την λιθοποίηση του υλικού, όπως υπαγορεύεται από το νόμο της Υπέρθεσης (αρχή της επαλληλίας).

Πέντε ημέρες μετά την ανακάλυψη, ένας καθηγητής από το Νοβοσιμπίρσκ ο οποίος είχε επιφορτιστεί με τη διερεύνηση του σώματος, δήλωσε ότι το εύρημα είχε τη δυνατότητα να μετατρέψει την ανθρώπινη κατανόηση ανάποδα.

Πώς ακριβώς οι επιστήμονες του Νοβοσιμπίρσκ προσδιόρισαν την ηλικία της μούμιας σε τόσες λίγες μέρες; Και το πιο σημαντικό, πώς θα μπορούσε μια γενετική ανάλυση του σώματος να δείξει την 100% ομοιομορφία του με τους σύγχρονους Ρώσους (όπως λέει το πρωτότυπο άρθρο); Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια διπλή ανακάλυψη. Πρώτον, ανακαλύφθηκαν κοινά ρωσικά εθνικά γονίδια. Δεύτερον, οι Ρώσοι, όπως αποδεικνύεται, έζησαν πριν από τους δεινόσαυρους!

Επίσης πρέπει να αναφέρουμε ότι η ταυτοποίηση ατόμων με ανάλυση του DNA (DNA Profiling ή DNA Fingerprinting) είναι μια σχετικά νέα επιστημονική διαδικασία, κι οι  πρώτες δοκιμές άρχισαν να γίνονται το 1985. Πιο πριν υπήρχαν μόνο αναλύσεις αίματος. Φυσικά δοκιμή DNA με υλικό ηλικίας 800 εκατομμυρίων ετών είναι αδύνατη λόγω της ημι-ζωής του DNA.

Είναι επίσης άξιο απορίας πως κατάφεραν να ανυψώσουν τη σαρκοφάγο από βάθος 70 μέτρων μέσα από το ανθρακωρυχείο και μάλιστα να φορτώσουν τόσο βάρος σε ελικόπτερο! Ακατανόητη και παράλογη βέβαια είναι και η συνέχεια της ιστορίας, αφού κάποιος εργαζόμενος έβγαλε το υγρό και το ξανάβαλε ενώ επέπλεε ένα πτώμα άγνωστης προέλευσης.

Επιπλέον, αυτή η απίστευτη ιστορία έχει ορισμένες πτυχές που κάνουν την απάτη ακόμα πιο φανερή. Για παράδειγμα:

  • Όλοι οι συμμετέχοντες στην ιστορία είναι νεκροί ή / απαγορεύεται να αποκαλυφθούν
  • Η ανακαλυφθείσα τεχνολογία εξέπληξε τους πάντες
  • Το είδε όλο το χωριό αλλά κανείς δεν τράβηξε μια φωτογραφία
  • Το εύρημα αμφισβητεί την τρέχουσα επιστήμη
  • Ο άνθρακας δεν μπορεί να χρονολογήσει αντικείμενο 800 εκατομμυρίων ετών
  • Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έκρυψε το σώμα κι απόκρυψε την υπόθεση
  • Το εύρημα εξαφανίστηκε για πάντα
  • Δεν υπάρχουν νεότερα σχετικά με τις εξελίξεις αυτού του ευρήματος

Με λίγα λόγια έχει καλυφθεί όλη η λίστα από τo άρθρο-οδηγό μας: Πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν μια ανάρτηση είναι hoax

Με βάση όλα τα παραπάνω, θεωρούμε ότι το άρθρο ανάγεται στην σφαίρα της φαντασίας και του θρύλου και δεν πρόκειται για κάποια πραγματική ιστορία.